HÜRJET artık daha hızlı ve gizli: İkinci prototipte tasarımı değişti! AESA radar için burun, yeni hava alığı ve lançerler...
Türkiye'nin millî jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, ikinci prototipindeki tasarım değişikliğiyle dikkat çekti. Uçağın burnu ve hava alıkları yeniden tasarlanırken kanatların ucuna hava-hava füzesi için lançer yerleştirildi.
Türkiye'nin eğitim, akrobasi ve hafif taarruz amaçlı savaş uçağı HÜRJET, ikinci prototipiyle başarılı bir uçuşa imza attı. HÜRJET'in uçuş görüntüleri 12 Kasım 2024 günü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından paylaşıldı.
23 Ekim günü meydana gelen terör saldırısı sırasında bazı mühendislerin sığınağa inmek yerine üzerini brandayla kapatmak için hangara koştukları HÜRJET, ikinci prototipe uygulanmış yeni tasarımıyla dikkat çekti.
HÜRJET'in yeni versiyonunda 3 ana değişim dikkat çekiyor. Bunlardan ilki hava alıklarının yeni tasarımı oldu. HÜRJET'in ilk modelinde kanat altına yapışık dikdörtgen şeklindeki hava girişi, yeni modelde gövdeye yapışık yarım daire şeklinde tasarlandı.
Mühendisler ikinci dokunuşu ise uçağın burnuna yaptı. İlk tasarımda kokpit kanopisinin dışından uca doğru incelen burun, yeni prototipte kanopi bitiminden itibaren düz bir çizgi şeklinde oldu.
Uçak burnundaki hacmin genişletildiği açık biçimde görülürken, bu değişikliğin AESA radar entegrasyonu amacıyla yapıldığı belirtiliyor. ASELSAN hem F-16'lar hem de HÜRJET için MURAD-100A ismi verilen AESA radar geliştirmişti.
HÜRJET'te göze çarpan üçüncü değişim ise kanatların ucunda hazırlanmış füze istasyonları oldu. Millî uçağın her iki kanat ucunda görüş içi hava-hava füzesi BOZDOĞAN'ı taşıması ve düşman hava hedeflerini de ateş altına alması bekleniyor.
Savaş uçakları ve radar kesit alanlarına ilişkin karşılaştırmalı analizleriyle tanınan savunma uzmanı-mühendis Fazıl Altay, HÜRJET'in hava alıklarının değişmesini şöyle yorumladı:
"HÜRJET-p2'nin air inletler neden farklı? Uçuş hızı ve Re(x) etkilidir. x'i sabit varsayalım. En temel anlatımı grafiktedir. Kesit alanının düşmesi RCS'nin de düşmesi anlamına da gelecek. Neden? Cavity Reflection. Tebrikler TUSAŞ"
RADARDA DAHA AZ YER KAPLIYOR
HÜRJET'in yeni tasarımında hava boşluklarından daha az radar yansıması olacağını, bunun radar kesit alanını (RCS) daraltacağı kaydediliyor. Yani yeni HÜRJET, ilk haline göre radarda daha az yer kaplıyor.
Hava alıklarının yeni tasarımıyla uçağın hızına olumlu etkide bulunacağı, bir süre önce ses hızını aşmayı başaran HÜRJET'in daha da süratleneceği belirtiliyor. Nihaî aşamada HÜRJET 1,4 Mach (1750 km/s) hıza ulaşacak.
TUSAŞ eski Genel Müdürü Temel Kotil'in "Binlerce adet satacağız" sözleriyle bahsettiği HÜRJET, İspanya ordusunun açtığı jet eğitim uçağı ihalesine katılmıştı. HÜRJET'i İspanya'da da uçurup inceleyen Madrid yönetiminin TUSAŞ'ı tercih edeceğine yönelik beklentiler arttı.
14 metre uzunluğa, 5 metre yüksekliğe ve 9,5 metre kanat açıklığına sahip HÜRJET, önümüzdeki aylarda 45 bin fit irtifada uçabilir hale gelecek.
Uçakta 3'er adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunacak. Bunlara farklı faydalı yükler takılabilecek. HÜRJET, 3 tona yakın faydalı yük taşıyabiliyor.
Türk Havacılık Uzay Sanayii, HÜRJET'in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imâl etmeyi hedefliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilk HÜRJET teslimatı 2026 yılında yapılacak.