Hipersonik füzeyi vuracaklarını iddia ettiler: Sky Sonic nasıl çalışıyor?

Hipersonik füzeyi vuracaklarını iddia ettiler: Sky Sonic nasıl çalışıyor?

Hipersonik füze teknolojisinde Çin, Rusya ve Hindistan'a geçtiğimiz günlerde İran'ın da eklenmesi İsrail'i harekete geçirdi. İsrailli Rafael firması hipersonik füzeyi hipersonik hızda vuracak Sky Sonic isimli bir füze geliştirmekte olduklarını duyurdu.

"Çin, Rusya, Hindistan ve son olarak İran'ın sahip olduğu hipersonik füzeler nasıl durdurulabilir?" Bu sorunun cevabı son dönemde küresel ölçekte büyük merak konusu haline geldi. 

Rusya, S-400 Triumph'ın ardından geliştirdiği S-500 Prometheus ile hipersonik füzeleri durdurabileceğini iddia ederken, mayıs ayında Kiev semalarında vurulan Rus Kinzal füzesinin Patriot tarafından imha edilip edilmediği hâlâ tartışılıyor. 

"TEL AVİV'E 400 SANİYE" İLHAM OLDU

Sesin 5 katı ve üzeri hızlarda yol alan bu füzelerin sonuncusuna İran imza attı. Tahran yönetimi, 'Fettah' adlı füzenin sesin 15 katı (Mach 15) hızla gittiğini iddia ederek sokakları "Tel Aviv'e 400 Saniye" yazılı görsellerle süsledi. 

İsrail'i tehdit eden bu mesajların ardından 'hipersonik füzelere karşı teknoloji geliştirildiği' haberi İsrail'den geldi. İsrail merkezli savunma şirketi Rafael, hipersonik hızdaki füzeleri önlemek için Sky Sonic adlı bir hava savunma füzesi geliştirmekte olduklarını ileri sürüyor. 

İLERİYE DOĞRU TEKNOLOJİK SIÇRAMA

Şirketin iddiasına göre çok yüksek irtifalarda önleme yapabilen Sky Sonic füzesi, hipersonik füzeyi imha edebilmek için hipersonik hızda ilerliyor ve aynı zamanda yüksek manevra kabiliyetine sahip. 

Sistemin geliştirilip hazır hale getirilmesinin kaç yıl süreceği bilinmiyor ancak teoriye göre bu sistem tüm testlerden başarıyla geçerse Tel Aviv, bölgenin en gelişmiş hava savunma sistemine sahip olacak. 

Rafael şirketi temsilcileri, Sky Sonic füzesinin 'hipersonik füze savunmasında ileriye doğru büyük bir teknolojik sıçramayı temsil ettiğini' dile getiriyor. 

Sky Sonic hava savunma sistemi, füzeler ve uçaklar gibi havadan gelen tehditleri durdurup yok etmek üzere geliştirilmiş hipersonik hızlarda füze kullanıyor. Sistem gelen tehditleri tespit edip izlemek, yörüngelerini hesaplamak ve düşman füzeyi havada karşılamak için sensörler, radarlar ve fırlatıcılardan oluşan bir ağ kullanıyor. 

MACH 15'İ MACH 5 HIZLA NASIL VURACAK?

Hipersonik önleme füzeleri şimdilik 5 Mach hızında; yani sesin 5 katı hızla gidiyor (saatte 5 bin 500 kilometre). İran'ın "Sesin 15 katı hızla giden Fettah'ı ürettik" iddiası doğruysa İsrail'in bu füzeyi nasıl önleyeceği bilinmiyor. 

Öte yandan Sky Sonic füzesinin aynı zamanda yüksek manevra kabiliyetine sahip olduğu ve hedefini 20 ilâ 70 kilometre arasında karşılayacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. 

Sisteme ilişkin dile getirilen en yaygın eleştiri, Sky Sonic'in alçak irtifada ilerleyen hipersonik seyir füzeleriyle buna benzer hava araçlarına karşı etkili olmama ihtimali üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum hipersonik hızlarda ve alçak irtifada uçan hava araçları için farklı sistemler geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 

Çin, Rusya ve Hindistan'ın ardından ABD ve Avrupa ülkeleri de hipersonik füze geliştirmek için kaynaklarını seferber ederken bu tip mühimmatı önleme konusunda İsrail'in Sky Sonic'i şimdilik büyük bir soru işareti.

Avatar
TR Haber