Hindistan'ı bunalıma sokacak gelişme: MKE fabrika için yer bakıyor! Top mermisi üretilecek, MPT serisi tüfekler montajlanacak

Silah-mühimmat üretim yeteneklerini dost ve kardeş ülkelerle paylaşan Türk savunma devi MKE, Güney Asya'ya yelken açıyor. Bangladeş'ten Kırıkkale'ye gelen üst düzey heyet, MKE yönetiminden top-obüs mermisi için mühimmat fabrikası ile MPT tüfeklerinin yerelde montajı amacıyla tesis kurulmasını istedi. Dakka basınına göre MKE bu taleplere olumlu cevap verdi.
Türk savunma devi Makine Kimya Endüstrisi (MKE), küresel bir dev olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Üretim yeteneklerini dost ve kardeş ülkelerle paylaşan MKE geçtiğimiz günlerde Ürdün'de hizmete soktuğu fişek fabrikasının ardından şimdi Hindistan kıyılarında yeni tesis kurmanın hazırlığını yürütüyor.
Envanterinde Türkiye'de üretilmiş pek çok silah ve platform bulunan Güney Asya ülkesi Bangladeş, MKE yeteneklerini kullanarak kendi ayakları üzerinde durmak istiyor. Bangladeş'ten bir heyet, çeşitli silah ve platformların lisans altında yerli imkânlarla üretilmesinin yolunu açmak için Türkiye'ye gelerek MKE tesislerini ziyaret etti.
Sözkonusu gelişme, MKE sosyal medya hesabında şöyle duyuruldu:
"Bangladeş Yatırım Geliştirme İdaresi Başkanlığı'ndan Şirketimize Önemli Ziyaret Bangladeş Yatırım Geliştirme İdaresi Başkanlığı (BIDA) Yönetim Kurulu Başkanı ve beraberindeki heyeti Şirketimizde ağırladık. Şirketimizin üretim kabiliyetlerini yerinde inceleyen heyet ile potansiyel iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdik."
MKE görüşmede ele alınan konulara ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak Dakka'dan gelen heyetin MKE'den talepleri Bangladeş medyasında ortaya döküldü. Buna göre Hindistan'ın komşusu Bangladeş, bir süre önce BORAN obüsü satın aldığı MKE'den kendi topraklarına mühimmat üretim tesisleri kurmasını istedi.
MKE HEYETİ FABRİKA İÇİN YER BAKMAYA GİDİYOR
Savunma sanayii bakımından kendi kendine yeterli hale gelme amacındaki Bangladeş, uzun vadeli askerî modernizasyon doktrinini ifade eden 'Forces Goal 2041' hedefi doğrultusunda endüstriyel kapasitesini artırmak istiyor.
MKE tesislerinde BIDA heyetine çeşitli tipte silah ve mühimmatın üretim sürecine ilişkin detaylı brifingler verildi.
Dakka merkezli haber platformu BDMilitary'deki bilgilere göre, Bangladeş Yatırım Geliştirme Otoritesi İcra Kurulu Başkanı Ashik Chowdhury başkanlığındaki heyet, çeşitli kalibrede top ve obüs mermilerini üretecek fabrika ile MPT serisi piyade tüfeklerinin montaj tesisi kurmasını MKE'den istedi.
"Sadece bir nezaket ziyareti olmaktan uzak bu temas, Dakka'nın Ankara ile daha derin bir savunma-endüstri angajmanının temelini atmak için yapılmış stratejik bir manevrasını temsil ediyordu: Ortak üretim, teknoloji transferi ve uzun vadeli kapasite inşası..." şeklinde ifadelerin bulunduğu BDMilitary haberinde MKE, 'müşterilerine geniş bir portföy sunabilen en yetenekli Batı dışı savunma üreticisi' olarak tanımlanıyor.
Görüşmelere yakın kaynaklara göre Bangladeş, 155 mm top mermisi ve enerjetik maddelerin üretimi ile Millî Piyade Tüfeklerinin (MPT-76, MPT-55, PMT-12.7) montajı için tesisler kurulması konusunda MKE heyetini Bangladeş'e davet etti.
Makine Kimya Endüstrisi yetkilileri ise bu talebe olumlu yanıt vererek 2025'in 3. çeyreğinde sahana araştırmaları yapmak üzere teknik ekip yollamaya hazır olduklarını bildirdi.
İkili mutabakat zaptı konusunda resmî görüşmeler halihazırda devam ederken iki ülke arasında 'Savunma Sanayii Çalışma Grubu' kurulması da planlanıyor. Bangladeş heyeti, MKE'nin yatırım kararı alması halinde Ekonomik Bölgeler Yasası kapsamında gümrük ve vergi muafiyeti sağlanacağını belirtiyor.
BIDA, liman altyapısı ve antrepo lojistik koridorlarına erişimleri nedeniyle Chattogram ve Narayanganj bölgesinin MKE tesislerinin kurulmasına uygun olacağını değerlendiriyor.
BANGLADEŞ BASINI: TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR ORTAK
Dakka basınına göre Bangladeş, BORAN obüsü alımı sonrası MKE yapımı 155 mm'lik PANTER ve YAVUZ obüslerinin alımını da değerlendiriyor. Haberde şu ifadeler dikkat çekiyor:
"Dakka, Türkiye'yi yallnızca güçlü savunma geçmişine sahip Müslüman çoğunluklu bir ülke olarak değil, aynı zamanda Pakistan, Azerbaycan ve Tunus gibi ülkelerde lisanslı üretim, ihraç edilebilir tasarım ve endüstriyel mentorluk alanında başarılı bir geçmişe sahip, kanıtlanmış bir ortak olarak görüyor.
Görüşmeler kesin sözleşmelere ve ortak girişimlere dönüşürse, Bangladeş'in savunma-endüstriyel yörüngesinde bir dönüm noktası olabilir.
BIDA-MKE etkileşimi diplomatik bir vitrin süslemesinden daha fazlası olarak öne çıkıyor. Açık görüşlü bir uygulama ile takip edilirse, Bangladeş'in yalnızca sert gücün bir tüketicisi olarak değil, aynı zamanda kendi başına güvenilir bir aktör olarak ortaya çıkması sağlanabilir."
Türk SİHA'larının da aktif bir kullanıcısı olan Bangladeş, envanterindeki Bayraktar TB2'lerle Hindistan sınırında sürekli olarak gözetleme faaliyeti yürütüyor.
Bangladeş ordusunun kullandığı Türk silahları arasında ROKETSAN üretimi TRG-300 KAPLAN karadan karaya topçu füze sistemi de var. TRHABER
