banner2

Hiçbir başarı tesadüf değildir! Tarihte ilk savaş uçağını Trablusgarp'ta Türkler düşürdü

Türkiye Savunma Sanayii başarılarıyla göz doldururken, tarihte kısa bir yolculuk yapıldığında bu başarının tesadüf olmadığı görülüyor. Dünyanın ilk savaş uçağı, Trablusgarp Savaşı'nda İtalyanlar tarafından kullanılırken o uçağı Türkler düşürdü ve dünya harp tarihine adını altın harflerle yazdıran büyük bir başarı elde etti.

Savunma 25.04.2022, 16:56 25.04.2022, 17:08
Abone ol
Hiçbir başarı tesadüf değildir! Tarihte ilk savaş uçağını Trablusgarp'ta Türkler düşürdü

Türkiye Savunma Sanayii, dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor. Tarih bilgisi olanlar için, bu başarının tesadüf olmadığı açıkça görülüyor. Zira, Türkler, bir çok ilki başarmasının yanında, dünyanın ilk savaş uçağını düşüren millet olarak da anılıyor. Nasıl mı? TRT yazarı Nurya Yardımcı'nın ifadeleriyle yakından bakalım.

Osmanlı askerleri, Wright Kardeşlerin 1903’te ilk motorlu uçuşu yapmalarının üzerinden sadece sekiz yıl sonra ilk kez bir savaşta kullanılan uçağı düşürdü.

PİLOTUN İHTİYAÇLARI OSMANLI ASKERLERİ TARAFINDAN KARŞILANDI

Uçağın düşmesiyle birlikte yaralanan pilot Ricardo Moizo, Osmanlı askerleri tarafından kurtarıldı ve Aziziye’deki karargaha getirildi. Düşmanına saygı duyan Osmanlı askerleri Moizo’nun her ihtiyacını giderdi. Ayrıca pilotun ailesine, sağ ve sağlıklı olduğuna dair telgraf çekmesine izin verildi.

Ancak, İngilterede yayın yapan "The Illustrated London News" dergisi pilotun öldürüldüğüne dair yalan haberler üreterek Osmanlı aleyhine kara propaganda yapmaya çalıştı. Bu propaganda çalışmasının Ricardo Moizo'nun ülkesine dönmesiyle birlikte asılsız çıktığı anlaşıldı. Dünyanın ilk savaş uçağı pilotu, hava generalliğine yükseltildi.

TRABLUSGARP SAVAŞI'NDA 28 UÇAK 4 BALON KULLANILDI

Yardımcı'nın yazısına göre, İtalyan havacılığı, Türk havacılığından sonra kurulmasına rağmen Trablusgarp Savaşı’nda 28 uçak ve dört balon kullanabilecek kadar endüstriyel açıdan iyi durumdaydı.

Türk havacılık tarihiyle ilgili araştırmaları bulunan Siyaset Tarihçisi Doç. Dr. Osman Yalçın ise bu olayı şöyle anlattı:

“Trablusgarp Savaşı’nın başladığı dönemde İtalyan askeri havacılığı 28 uçağa sahipti. Bunların 6’sı Avusturya yapımı Etrich Taube ve İngiliz Bristol uçaklarıydı. Geri kalan 22 uçak Fransız yapımıydı. Bunlar Blérıot XI ve Nieuport 4 tipindeydi. Kuzey Afrika’ya gelen 9 uçak, ‘Trablus 1.Uçak Filotillası’ ismini taşıyan bir birlik oluşturmuşlardı. İtalyan hava gücünde 4 balon bulunuyordu. Balonların saatte 50-75 km. hız yapma gibi özellikleri vardı.”

İLK UÇAK BOMBARDIMANI

İtalyanlar tarafından uçakla yapılan ilk bombardımanın tarihi 1 Kasım 1911 olarak biliniyor. Doçent Osman Yalçın o güne dair şu ayrıntıları veriyor:

“1 Kasım 1911 tarihinde Teğmen Gavotti havadan ilk bombardımanı gerçekleştirdi. Etrich Taube uçağı ile biri Ayn Zara ve üçü de Tacura’ya olmak üzere 800 m. irtifadan 4 bomba attı. Türklerin yoğun hava savunma yapması sebebiyle uçaklar fazla yere yakın uçamıyordu. Bu nedenle nişan almadan ve yüksekten atılan bombaların herhangi bir zararı olmadı. Yaklaşık 2 kg. olan bu bombaların piminin pilotun dişlerini kullanılarak çekip bırakması ve etkisinin az olması sebebiyle bu savaş içinde farklı yöntemler ve daha etkili bombaların kullanılması yönünde çabalar oldu.”

OSMANLI ASKERLERİNİN HAVA SAVUNMASI

Trablusgarp Savaşı'nda hava savunma sistemini geliştirme yönünde de bazı gelişmeler de oldu. Türkler, eski bir Avusturya topunun kundağını dikey duruma getirerek uçaksavara çevirmişti.

ASKERLER SAVAŞ UÇAĞINI NASIL DÜŞÜRDÜ?

Doçent Osman Yalçın'A göre, Türkler ilk savaş uçağını şu şekilde düşürdü:

“Osmanlı Devleti bu savaşta karadan harekatla uçak vurdu, rasıt ve pilot yaraladı, zorunlu iniş yapan pilotu esir aldı. Kara toplarını ayarlarında düzenleme yapmak suretiyle hava savunma silahına dönüştürdü. Askerler sırt üstü veya dizüstü çökerek havaya karşı toplu ateş ederek uçaklara isabet ettirme ve yaralama ilkini icra ettiler.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!