Yandex Metrica
SON DAKİKA
Herkesin aklı gizemli CENK füzesinde! 1000 kilometre diyen de var, balistik diyen de...

Herkesin aklı gizemli CENK füzesinde! 1000 kilometre diyen de var, balistik diyen de...

Yunan halkı TAYFUN füzesi ile yatıp kalkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismini verdiği gizemli füze CENK yeni bir tartışma başlattı.

Savunma

28.03.2024, 10:55

Türkiye, 561 kilometre uzaktaki hedefi vuran balistik füze TAYFUN'la birlikte pek çok kritik sistemi geliştirmeye devam ediyor. Buna ilişkin en net işareti dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. 

A Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Yunanistan-Türkiye geriliminden bahsederken TAYFUN füzesine değindi ve bu balistik füzenin Atina'da panik oluşturduğuna işaret etti. 

ROKETSAN'ın bir dizi proje yürüttüğünü söyleyen Erdoğan, şimdiye dek ismi kamuoyuna açıklanmamış bir füzeden bahsetti: CENK...

"Son uzun menzilli füze testimiz, Türk savunma sanayiimizin geldiği noktayı göstermesi bakımından çok çok önemli. Savunma Sanayii Başkanlığı’mız koordinasyonunda Roketsan bünyesinde bir dizi füze projeleri yürütülüyor. Son yaptığımız TAYFUN testidir; Yunanları çıldırtan. Şimdi onun menzilini daha da arttıracaklar. Yani 561 kilometre falan şu anda menzili.

Tabii bu 561 kilometre, Yunanlıları tamamen Atina bunun menzili içinde diye ürkütmeye başladı. CENK ve GEZGİN Füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini, zaman geldikçe vereceğiz" diyen Erdoğan'ın bu ifadeleri ortalığı bir anda karıştırdı.

Türk tankları Güney Asya'da göreve başladı: Büyükelçi şimdi de KIZILELMA'yı... Haberi Görüntüle

MENZİLİ EN AZ 1000 KİLOMETRE OLUR

TAYFUN füzesinin test görüntüleri Yunan basınında uzun süre gündemde kalmıştı.

Sosyal medya ve savunma-haber sitelerinde pek çok kişi Erdoğan'ın ilk kez duyurduğu CENK füzesinin ne olduğuna ilişkin tahmin yürütmeye çalıştı. 

561 kilometre menzildeki hedefi vuran TAYFUN'un gerçek menzil değerinin 850 kilometreyi aştığından bahisle CENK'in bir balistik füze ve menzilinin de en az 1000 kilometre olduğunu ileri sürenler, Erdoğan'ın bahsettiği füzeyi "Türkiye'nin ilk orta menzilli balistik sistemi" diye lanse etti.

Kimi vatandaşlar ise CENK füzesinin, varlığı yıllardır bilinen ancak özellikleri henüz kamuoyuna açıklanmamış GEZGİN'in bir alt modeli olacağını iddia ederek, sözkonusu sistemi 'seyir füzesi' olarak tanımladı. CENK'e ilişkin yaygın kanaat ise bu sistemin bir balistik füze olduğu yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CENK'le birlikte ismini andığı GEZGİN füzesini geliştirme çalışmaları ise sürüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı geçtiğimiz yıl kasım ayında, GEZGİN füzesine güç vermesi beklenen ARAT adlı turbojet motorunun tasarlanıp üretilmesi için Kale Arge şirketiyle sözleşme imzalamıştı.

SOM serisi seyir füzeleri için KTJ-3200 adında motoru üreten ve Türkiye'yi bu konuda bağımsızlaştıran şirket, KTJ-3200'den daha verimli ve dayanıklı olacağı belirtilen ARAT'ı imât etmek için uğraş veriyor. Seyir füzesi GEZGİN'in 800 kilometreyi vurabilecek kapasitede olması bekleniyor. 

ROKETSAN'ın henüz kamuoyuna açıklanmamış 40 ayrı proje yürüttüğü biliniyor.

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

YUNAN MEDYASI HENÜZ UYANMADI

Öte yandan Erdoğan'ın dün akşam CENK füzesine ilişkin açıklamaları Yunan Skai gazetesinin eksik çevirisi nedeniyle Atina'da yeterince yankı bulmadı.

Yunan internet haber siteleri Erdoğan'ın sözlerini Girit güneyinde planlanan sondaj faaliyeti konusuyla öne çıkardı. Erdoğan'ın TAYFUN füzesi menzilinin artırılacağı yönündeki açıklamasını yayınlayan Yunan medyasının CENK füzesine ilişkin -şimdilik- bir haber yayınlamaması dikkat çekti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading