Yandex Metrica
SON DAKİKA
Her gün yeni bir analiz: Bu kez Reuters yazdı

Her gün yeni bir analiz: Bu kez Reuters yazdı

Reuters, Libya'da yapay zekalı otonom Kargu'nun kullanılmış olmasının yeni bir dönemi başlattığına işaret ederek Türk SİHA teknolojisine dikkat çekti.

Savunma

23.01.2024, 21:56

Türkiye'nin insansız hava araçları teknolojisinde ulaştığı mesafe, artık süper güçlerin de kabul ettiği bir gerçekliğe dönüştü. Libya, Suriye ve Karabağ topraklarında Türk SİHA'larının oyun değiştirici gücüne batı medyasında neredeyse her gün atıf yapılıyor. Libya'da darbeci Hafter güçlerine karşı yapay zekalı kamikaze İHA Kargu'nun otonom halde görev almış olması, cephede robot çağına geçişin ilk adımı olarak Türkiye'yi eşsiz bir noktaya taşıdı. 

Libya cephesindeki 'ilklere' dair Birleşmiş Milletler raporunu hatırlatan İngiliz haber ajansı Reuters, Peter Apps imzasıyla yayınladığı geniş analizde Türk yapay zekasının geldiği noktaya vurgu yaptı. İnsansız hava aracıyla yapılan operasyonlarda şimdiye dek öldürme anahtarını çalıştırmak için yine de bir insana ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Reuters, oysa Türkiye'nin Libya'da STM Kargu ile imza attığı otonom takip ve imhanın yeni bir döneme kapı aralayacağına işaret etti. 

Analizde, SİHA teknolojisiyle Ankara'nın etki alanını genişletmesi şöyle anlatıldı: "Türkiye Libya, Suriye, Afganistan ve Batı Afrika'daki varlığını sessizce artırıyor. Bu varlık, aynı anda diplomatik, ticari ve askeri. Türkiye, Bayraktar TB2'leri Katar, Tunus ve Ukrayna gibi ülkelere satarak, İHA pazarında ana kuvvete dönüştü. Anlaşmaların her biri, aynı zamanda Türkiye'nin jeopolitik bağlantılarını ve çıkarlarını da ilerletiyor. Türkiye dev SİHA pazarında artık öncü bir aktör." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading