Yandex Metrica

Hem denizde hem karada giden zırhlı personel taşıyıcı: ZAHA

Hem denizde hem karada giden zırhlı personel taşıyıcı: ZAHA

Denizden karaya çıkarma operasyonları sırasında SAT-SAS timlerini hedef bölgeye güvenle taşıyacak amfibik 'ZAHA' tüm testlerden geçti. Aracın teslimine bu yıl başlanıyor.

Savunma

23.01.2024, 17:58

Çıkarma gemileriyle operasyon sırasında SAT-SAS timlerini açık denizden sahile güvenle taşıyacak amfibi zırhlı araçlar yakında seri üretime başlıyor. 

FNSS şirketince tasarlanan Zırhlı Amfibi Hücum aracı 'ZAHA', Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelince yürütülen testleri başarıyla geçti. 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ilk etapta siparişi verilen 27 araç için kalifikasyon testleri tamamlandı. 

FNSS, Donanma personeliyle birlikte son iki yıldır ZAHA araçlarının dayanıklılık, deniz ve karada performans, kendini düzeltme gibi özelliklerinde iyileştirmeler yapıyordu. 

Bu yıl sonuna kadar ilk ürün tesliminin planlandığı projede tüm araçların envantere alınması 2022 itibariyle tamamlanacak. 

Üretilecek araçların dünyadaki benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın koruma özelliklerine sahip olduğu belirtiliyor. 

Fabrikadan çıkacak 27 aracın 23'ü personel taşıyıcı, 2'si komuta kontrol aracı, 2'si de kurtarma aracından oluşuyor. 

ZAHA'lar L-402 borda numaralı tank çıkarma gemisi Bayraktar ile L-403 kodlu Sancaktar gemilerine yüklenebiliyor. Bu araçlar aynı zamanda Sedef Tersanesi'nde yapımı devam eden ve bu yıl teslim edilmesi beklenen 'uçak gemisi' TCG Anadolu'da da konuşlandırılabiliyor. 

Şirketin açıkladığı bilgilere göre karada 70 km/s, suda ise 7 knot (13 km/s) hızla gidebilen ZAHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en hızlı amfibi araç olacak. 

Türkiye'de hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk ve tek personel taşıyıcı olan ZAHA, karada 2 metrelik hendeği aşabiliyor, 90 santimetrelik dik engelden de geçebiliyor. 

8.3 metre uzunluğa, 3.3 metre genişliğe, 3.8 metre de yüksekliğe sahip olarak tasarlanan araç tam otomatik vitese sahip. 

Araca bir de ÇAKA adı verilen Uzaktan Komutalı Kule (UKK) eklenmiş. ÇAKA monteli ZAHA, barındırdığı deniz piyadelerinin aynı zamanda vurucu gücü olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading