Yandex Metrica

Helikopter resitali göz kamaştırdı: 'Türk Sikorsky' T70 ve ATAK peş peşe geldi

Helikopter resitali göz kamaştırdı: 'Türk Sikorsky' T70 ve ATAK peş peşe geldi

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı ATAK taarruz helikopteri klibi büyük beğeni topladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise envanterine ilk kez 'Türk Sikorsky' olarak bilinen T-70'i kattı.

Savunma

23.01.2024, 20:18

Amerikan Sikorsky genel maksat helikopterlerinin lisans altında üretimini gerçekleştiren TUSAŞ, T-70'lerin teslimini sürdürüyor. Türk Sikorsky olarak bilinen ve yüzde 95 yerlilik oranına sahip helikopterlerden biri daha güvenlik güçlerine teslim edildi. Türk Sikorsky'nin şimdiki adresi Hava Kuvvetleri Komutanlığı oldu. Hava Kuvvetleri böylece ilk T-70'i envanterine katmış oldu. 

Milli Savunma Bakanlığı teslimata ilişkin görüntüler yayınladı. MSB'nın sosyal medya hesabındaki paylaşımda, teslim töreninin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde icra edildiği ve teslim alınan helikopterin görev yapacağı 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında su takı töreniyle karşılandığı duyuruldu. Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen T-70'in TUSAŞ tarafından üretilmiş 5. helikopter olduğu belirtiliyor. 

T-70 şimdiye dek Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi. 5. sırada gelen Hava Kuvvetleri'nin ardından Türk Sikorsky'nin adresi Emniyet Genel Müdürlüğü olacak.  

Afrika ülkesinden AKINCI mesajı: Halkımıza ve Erdoğan'a teşekkürler Afrika ülkesinden AKINCI mesajı: Halkımıza ve Erdoğan'a teşekkürler Haberi Görüntüle

BİR YILDA 38 TESLİMAT HEDEFİ

109 adet helikopterin üretimi için ABD'li Sikorsky ile 2014 yılında anlaşma imzalayan TUSAŞ, 2024 Şubat'ına kadar 38 adet T70 üretmeyi hedefliyor. Amerikan firmayla yapılan 10 yıllık lisans anlaşması önümüzdeki yıl doluyor.

Bu nedenle TUSAŞ, muhataplarından lisans süresinin uzatılmasını talep edecek. Kalan 71 adet helikopterin üretimine onay verilmesi ABD Kongresi'nin onayına bağlı olduğu için sürecin sancılı geçmesi bekleniyor. Ancak üretim sürecinde sorun istemeyen Sikorsky firmasının lisans uzatımı için tüm bağlantılarını devreye soktuğu belirtiliyor.

Her şey yolunda giderse ilk 109 adetlik paketin tamamlanmasının ardından TUSAŞ, ABD'li firmanın kendi müşterileri için de yerli üretim yapmaya devam edecek. İkinci 109 adet helikopterin bu kapsamda üretilmesi hedefleniyor. Aviyonik ve mekanik sistemler de dahil olmak üzere hemen her şeyiyle yerli olan T70'in motorları da yine lisans altında TUSAŞ Motor Sanayii'nde (TEI) üretiliyor. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

ÇOK İYİ MÜZİK, ÇOK İYİ KLİP!

MSB, şimdiye dek güvenlik güçlerine 74 adedi teslim edilen T-129 ATAK taarruz helikopterine ilişkin çarpıcı bir paylaşıma da imza attı. Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri T-129 ATAK ile ilgili paylaşım büyük beğeni topladı. 

Klip şu mesajla paylaşıldı: "Millî kabiliyetler kullanılarak geliştirilen ve sınıfında dünyanın en iyileri arasında gösterilen ATAK helikopterlerimiz..."

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılan ATAK taarruz helikopterlerinden toplamda 83 adet sipariş edildi. TUSAŞ bunların 74 tanesini güvenlik güçlerine teslim etti. TUSAŞ, Filipinler'e ihraç ettiği ATAK'lardan 2'sini bu ülkeye gönderirken, 2 helikopter daha teslim edilecek. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 2 adet ATAK'ı da ismi açıklanmayan bir müşteriye teslim edeceklerini duyurdu. Sözkonusu müşterinin geçtiğimiz aylarda TUSAŞ'a ATAK siparişinde bulunan Nijerya olduğu sanılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading