Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Hedef yüzde 100 yerli savunma sanayii! Silahlı robotlar sahada: Hava, kara ve denizde onlarca proje

Hedef yüzde 100 yerli savunma sanayii! Silahlı robotlar sahada: Hava, kara ve denizde onlarca proje

Türkiye savunma sanayiinde dünya çapında yankı uyandırmaya devam ediyor. Onlarca proje hangarlardan bir bir çıkarılırken Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Yüzde 100 yerli savunma sanayii vizyonu teknoloji için çok önemli." dedi.

Savunma

21.02.2024, 11:08

Türkiye'nin savunma sanayii dünya çapında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Türkiye 2023'e 2 binden fazla firmanın çalışmalarıyla 750 proje ile giriş yaptı. Savunma sanayiinden 10 milyar doları aşkın ciro elde edilirken 2022 yılı 4.4 milyar dolarlık ihracat ile sonlandırıldı. Türkiye'nin yeni hedefi ise 6 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşmak. 

F-35 yarışında geride kaldılar! Fabrikadan çıkan uçakların sayısı Pasifik'e yetişemiyor:... Haberi Görüntüle

HEDEF YÜZDE 100 MİLLİ SAVUNMA SANAYİİ

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise savunma sanayii alanıında atılması gereken adımların önemine dikkat çekerken şöyle konuştu: 

Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğumuz hedeflerde ve kritik teknolojilerde 'Yüzde 100 Milli Savunma Sanayii' vizyonuna ulaşma yolunda Ar-Ge ve teknolojinin büyük bir öneme sahip olduğu aşikardır.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

KIZILELMA İLK UÇUŞUNU YAPTI

Türkiye son yıllarda savunma sanayiinde resmen çağ atladı. Muharip İnsansız Hava Aracı KIZILELMA ilk uçuşunu hedeflenen tarihten çok daha önce yaptı. Manevra testleri, muhtelif silah, füze ve sistemlerin uçağa entegrasyonu, atış testlerinin yapılması gibi faaliyetlere devam edecek olan KIZILELMA çok yakında harekat alanında hizmete girecek. 

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

'SADECE KIZILELMA DEĞİL'

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayii hakkında şu şekilde konuştu:

Sadece KIZILELMA değil, diğer insansız hava araçlarımıza da yerli ve milli mühimmatlarımızın entegrasyonu, yeni geliştirilen mühimmat, füze ve bombalarımızın çeşitli fonksiyonlarla testlerinin, uygulamalarının devam edeceğini de söylemek gerekiyor. BOYGA, TOGAN gibi çeşitli fonksiyonlara sahip mini İHA'larımız ve bunların kamikaze ailelere eklendi ve eklenmeye devam edecek. İHA'larımızdan GPS olmayan sahalarda görev yapabilme kabiliyetini oluşturduğumuz KERKES projesini de tamamladık ve teslimatını yaptık, harekat alanında kullanım konseptlerini de geliştirerek yolumuza devam edeceğiz. Milli Muharip Uçak ve HÜRJET gibi iki tane insanlı uçak konusunda da adımlarımızı kararlılıkla sürdürdük ve 2023 yılındaki hedeflerimizi gerçekleştirme konusundaki kararlılığımız ve ümidimiz 2022'deki faaliyetlerde daha netleşti.

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

'TATBİKATLARDA DENEME YAPILACAK'

İnsansız sistemlerin, geleceğin muharebe sahasını oluşturacağına dikkat çeken Demir, sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu anlamda da sadece SİHA'larımız, İHA'larımız değil, insansız deniz ve kara araçları, denizaltı araçları gibi konuların da gündemimizde olduğunu, çeşitli seviyelerde çalışıldığını ve muhtelif ürünlerinin 2022 yılında sahada denendiğini, bazı tatbikat ve harekatlarda deneme kullanımlarının yapıldığını söyleyebiliriz.

Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

MİLLİ MUHARİP UÇAK İÇİN TARİH VERİLDİ

Milli Muharip Uçak'ın ise 18 Mart'ta hangardan çıkması ve dünyaya sunulması bekleniyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Milli Muharip Uçak Projesi'nin 18 Mart'ta hangardan çıkarılarak görücüye sunulacağını ve 2030 yılında da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmesini hedeflediklerini açıkladı.

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor Haberi Görüntüle

ONLARCA PROJE HANGARDAN ÇIKMAYI BEKLİYOR

Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yapacak.
ÖZGÜR Projesi kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'lar teslim edilecek.
Özgün helikopter GÖKBEY'in ilk teslimatları Jandarma Genel Komutanlığı'na gerçekleştirilecek.
ANADOLU gemisinde konuşlandırılacak Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.
6'ncı ve son P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla Meltem-3 projesi tamamlanacak.
Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak. İMECE Yer Gözlem Uydusu 2023'te uzaya fırlatılacak.

KAAN'ı izleyen Taylandlıların Türkiye aşkı depreşti: Uzaklara gidin, sizi gururla... Haberi Görüntüle

SERİ ÜRETİM BAŞLADI

İsmail Demir, hava savunma sanayiinin Türkiye'nin en önemli gündemlerinden biri olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: 

5-6 sene önce çeşitli ülkelerde hava savunma konusunda muhtelif çalışmalar yaptık. Bugün bahsettiğimiz katmanlı hava savunma konseptinde birkaç katmanı kapsayacak birkaç ürünümüzü hizmete aldık. KORKUT'un üzerine SUNGUR, ondan sonra HİSAR A+, HİSAR O+ gibi kademeler oluşturuldu ve SİPER'in de başarılı testleri giderek artan irtifa ve menzil rakamları ile de ürünümüz, birçok tehdidi karşılayabilecek yetenekleri oluşturma yolunda devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. Demir, TAYFUN füzesinin kamuoyunda duyulduğunu ve TAYFUN'un kendi içinde bir süreci olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "TAYFUN füzesinde, 2022 yılında gösterilen başarının çeşitli örneklerini 2023'de de görmeyi planlıyoruz. KAPLAN orta sınıf tankı Endonezya'ya teslim edildi. Ortak proje olan bu tankın bir kısmı Türkiye'de, bir kısmı da Endonezya'da üretiliyor olacak. Dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6X6 mayına karşı korumalı araçlarımızı modernize ettiğimiz zırhlı muharebe araçlarımızı da envantere aldık. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak, bizi yabancı bağımlılığından kurtaracak KTJ3200 Turbojet Motoru'nda seri üretim başladı.

Hayalet SİHA'yı 6 çeşit yaptılar: Paraşütlü KIZILELMA füze taşıyor Haberi Görüntüle

ALTAY BANTTAN ÇIKMAYI BEKLİYOR

Kara savunmada ise Altay tanklarının ise mayıs ayında banttan çıkması bekleniyor. 2 adet tank testler için TSK'Ya ve güç grubunu yapacak olan firmaya teslim edilecek. Testler tamamlandıktan sonra ise projenin seri üretimi 2025 itibarıyla başlayacak.

Kara araçlarından Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA'nın ilkn teslimatı da yakın dönemde yapılacak. 
Yerli Motorlu Curna ise 8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araçlar ve Amazon zırhlı araçlarının ilk teslimatı yapılacak.

Hava savunma, silah, füze ve mühimmat alanında ise uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi SİPER hizmete girecek. 

BOZDOĞAN Görüş İçi ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerimizin ilk teslimatları yapılacak.

GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi gemilere entegre edilmeye başlanacak.

KARAOK füzeleri ilk kez envantere girecek.

ŞİMŞEK Hedef Uçağı seyir füzesi konfigürasyonuyla ilk kez teslim edilecek.

Denizaltı Torpidosu AKYA'nın seri üretimine başlanacak.

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN'IN GÜVENLİĞİ İÇİN DENİZ SAVUNMA

Türkiye, hava savunma ve karanın dışında denizde de büyük atılımlar yapmaya devam ediyor. 

ASELSAN ve SEFİNE TERSANESİ işbirliğiyle geliştirilen, modüler tasarıma sahip MİR İDA'nın gerçek modeli ilk kez sergilendi. Mavi Vatanın güvenliği için ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi işbirliği ile otonom keşif-istihbarat, su üstü harbi, sualtı harbi, üs/liman/kritik tesis ve yüksek değerli yüzen platformların korunması gibi görevlerde kullanılacak alüminyum gövdeli iki yeni İnsansız Deniz Aracının (İDA) yakın zamanda seri üretimi bekleniyor.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU, en büyükm askeri gemi olarak yakın zamanda kullanıma sunulacak. 

Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) DERYA teslim edilirken İ Sınıfı fırkateyninin ilki İSTANBUL ise hizmete alınacak. İSTANBUL'un yanı sıra yeni tip denizaltıların ilki olan PİRİ REİS de hizmete alınacak.

Karadeniz'de 100 km menzildeki hedefe 2 füzeyle tam isabet! Baykar... Haberi Görüntüle

ROBOTİK SİLAH SİSTEMİ İLK KEZ AÇIKLANDI

Hava, denizm ve kara savunma araçlarının yanı sıra Avrupa'nın en büyük silah üretimi tesisinden Türkiye'nin ilk robot silahı da çıktı. Düzce'de 350 farklı ürün üretirken bir yandan da geleceğin teknolojileri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Sarsılmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, şöyle konuştu:

SAHA EXPO'da yeni tasarladığımız robotik silah sistemini ilk kez kamuoyuna açıkladık. Amacımız silahlı kuvvetlerimizin asimetrik savaşta ihtiyacı olan akıllı sistemleri hayata geçirebilmek. Bu nedenle ev, mağara ve meskûn mahalde onlara bağımsız destek verebilecek teknolojik ürünlere yöneldik. Robotu başlangıçta dışarıdan aldık şimdi hem robotu hem de yazılımı kendimiz geliştirmeye başardık. Türkiye'de ilklerden biri olan 'Metal Injection Molding' üretim tesisini kurduk. Biz bugüne değil ülkenin geleceğine yatırım yapıyoruz.

Aliş, farklı sektörlerle ortaklıklar sayesinde yeni ürünler de ürettikleirni söyledi ve şu şekilde konuştu:

TUSAŞ ile kurduğumuz TR Mekatronik sayesinde Atak helikopterlerinin 20 milimetrelik 3 namlulu burun toplarını üretiyoruz. Zırhlı araçlar için de 25 mm'lik top imalatına da başladık. Amacımız yurtdışından gelebilecek her türlü engellemeyi ortadan kaldırabilecek teknoloji şirketine dönmek. Bu nedenle bünyemize birçok yeni teknolojiyi üreten şirketleri katmaya devam ediyoruz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading