Hayalet denizaltı TRANÇA her şeyi değiştirebilir: AKYA ve ATMACA'yı ateşliyor, hedef bölgeye SAT timi götürüyor

Hayalet denizaltı TRANÇA her şeyi değiştirebilir: AKYA ve ATMACA'yı ateşliyor, hedef bölgeye SAT timi götürüyor

İTÜ merkezli DATUM tarafından geliştirilen mini hayalet denizaltı TRANÇA, sualtı taarruzu konusunda yeni bir dönemin kapısını açmaya hazırlanıyor. Dr. Münir Cansın Özden liderliğindeki ekip, TRANÇA ile Türk donanmasına eşsiz bir yeteneği kazandıracak. 

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Münir Cansın Özden liderliğindeki mühendis ekibi, Türk donanmasının sualtı yeteneğini bambaşka boyuta taşıyacak taarruz denizaltısı geliştirdi. 

İTÜ ortaklığındaki DATUM (Denizaltı Teknolojileri ve Uygulamalı Mühendislik A.Ş.) firmasınca tasarlanan mini denizaltı TRANÇA, modern sualtı harp konseptinde kritik görevleri ifa etmeye hazırlanıyor. 

DATUM imzalı mini denizaltı TRANÇA, istenen noktaya karadan da ulaştırılabilmesi için 20 metre uzunlukta tasarlandı. 60 tonluk mini platform, sualtında 650, şnorkelle 3 bin 200 kilometre yol kat ediyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan Ar-Ge desteği alınarak inşa edilen TRANÇA'nın yakında seyir testlerine başlaması bekleniyor. 

AKYA VE ATMACA'YI ATEŞLİYOR, DENİZ DİBİNİ MAYINLIYOR 

300 metre derinlikte seyrederken hedef bölgede fark edilmeden operasyon icra etme kabiliyeti bulunan saldırı denizaltısı TRANÇA, 2 adet AKYA torpido ve ATMACA füzesinin sualtı versiyonunu taşıyacak.

Akıllı mayın MALAMAN'ı da deniz dibine döşeyebilen TRANÇA, bu mühimmattan 10 adedini istenen noktaya bırakabiliyor. TRANÇA 6 SAT komandosu, 4 taneye kadar SAT intikal aracı taşıyor.

Büyük denizaltıların giremeyeceği sığ sularda manevra yapma kabiliyeti bulunduğundan ötürü ada, adacık ve kayalıklarla örülü ihtilaflı bölgelerde gizli operasyonlar için ideal bir sualtı aracı olarak görülüyor. 

Detay tasarım çalışmaları Ekim 2023'te tamamlanan TRANÇA, Türk Loydu tarafından plan onayı gerçekleşen ilk yerli denizaltı olmuştu.

Türkiye'de üretilmiş PRS, FAS, CHA, IDRA ve BTA sonarlarına sahip TRANÇA, TÜBİTAK imzalı savaş yönetim sistemi MÜREN ile HAVELSAN'ın torpido atış kontrol sistemi TORAKS'ı kullanıyor. 

TURİSTİK VERSİYONU DA GELİŞTİRİLECEK

Büyük denizaltılar kadar etkin ancak çok daha ekonomik ve 'mobil' özellikteki TRANÇA, envanterinde denizaltı bulunmayan ya da bir sualtı filosu oluşturamamış ülkeler için cazip bir seçenek olarak uluslararası pazarda boy gösterecek. 

Projenin lideri Dr. Münir Cansın Özden, TRANÇA'nın çok amaçlı bir denizaltı tasarımı olduğuna dikkat çekerek bunun turistik versiyonunu geliştirip sivil olarak da hizmete sunabileceklerini kaydederek şunları söylüyor:

"Mini denizaltı geliştirme projesi bir baz model aslında. Biz bundan sonra SAT intikal araçları, büyük denizaltılarımızın testlerinde kullanılabilecek test platformları ve bir denizaltı kazası durumunda oradaki personeli kurtarabilen denizaltılara yoğunlaşacağız. DATUM'un amacı da budur. Bu araçlara büyük ihtiyaç var. 

Turistik denizaltı konusu da işin sivil tarafı... Çünkü Savunma Sanayii Başkanlığının yeni stratejisi, geliştirilen ürünlerin 'çift fonksiyonlu' olmasıdır; sivil sektöre de adapte edilebilmesi hedefleniyor. Biz her iki tarafı da kapsayabilecek şekilde ama mini denizaltı konseptinin dışına çıkmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

GİZLİ SALDIRILAR İÇİN EN EKONOMİK ÇÖZÜM

Dr. Özden, SAHA EXPO 2024 sırasında Naval News'e verdiği demeçte ise TRANÇA'nın millî füze torpidolar için aynı zamanda bir test platformu hüviyetinde olabileceğine dikkat çekerek, kullanılan silahlar arasında hafif torpido ORKA'yı da sayıyor. 

4'er kişilik 2 ekibin 2 ayrı TRANÇA saldırı denizaltısını yönetebileceğini, mini denizaltının bu yönüyle kullanım kolaylığı ve esnekliği sunduğunu kaydeden Özden, geleneksel denizaltıları işletmenin oldukça maliyetli olduğuna, çünkü bu araçları yüzdürebilmek için uzman bir mürettebat ekibinin gerekliliğine işaret ediyor. 

TRANÇA boyutundaki denizaltılar işletme maliyetlerini düşürdüğü gibi, hedef bölgedeki olası gizli operasyonları maliyet etkin biçimde gerçekleştirmeyi vaat ediyor. 

50 kw'lık elektrik motoru ve 400 kw'lık dizel motordan güç alan TRANÇA, lityum titanat oksit piller kullanıyor.

Saatte maksimum 22 km hızla hareket eden TRANÇA'nın şnorkelli hızı yaklaşık 15 km iken sualtı ekonomik sürati ise 8 km/s olarak hesaplanıyor. 

DATUM imzalı TRANÇA, STM'nin yapımı devam eden mini denizaltısı STM-500 ile birlikte sualtında yeni bir dönemi başlatacak.