Yandex Metrica

Havadan bırak, 200 km uzaktaki hedefi vursun

Havadan bırak, 200 km uzaktaki hedefi vursun

TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği Kuzgun füze ailesi çok önemli görevler üstlenmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 200 km menzilli akıllı füze Kuzgun, IDEF'21'in dikkat çeken ürünlerinden.

Savunma

02.03.2024, 21:56

Türk mühendislerince tasarlanmış çok amaçlı füzeler IDEF'21 savunma fuarında boy gösteriyor. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kuzgun füzesi de Türkiye'deki akıllı mühimmat ailesinin en yeni üyelerinden. 

Terör operasyonlarında SİHA'lardan fırlatılan MAM-C ve MAM-L gibi mini füzelerle benzer özellikler barındıran Kuzgun, hava aracından serbest bırakıldıktan sonra kanatları yardımıyla havada süzülerek yaklaşık 200 kilometre uzaktaki hedefi vurabiliyor. 

Savaş uçaklarınca 40 bin irtifadan bırakıldığında 'serbest süzülme' şeklinde yol aldığı takdirde 110 km menzile ulaşan Kuzgun, havada turbojet motorunu açması halinde mesafeyi yaklaşık 200 km çıkarabiliyor. 

Füze, daha düşük irtifadaki SİHA'lar tarafından bırakıldığında ise vuruş mesafesi azalıyor. Havada serbestçe süzüldüğü takdirde 40 km menzile varabilen Kuzgun, turbojet motor takviyeli gittiğinde ise yine yaklaşık 200 km'ye ulaşıyor. 

1 ilâ 10 metre arasında değişebilen CEP (hedeften sapma) değeriyle isabet oranı oldukça yüksek durumdaki Kuzgun, ağır ya da hafif zırhlılar, hava savunma sistemleri, hareketli yahut gömülü hedefler, mağaralar, hatta suüstü hedeflere yönelik kullanılabiliyor. 

Kuzgun Modüler Güdümlü Mühimmat Ailesi, TÜBİTAK tarafından şu ifadelerle tanımlanıyor: "Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla, sevk ve seyrüsefer/güdüm yöntemleri ile harp başlığı açısından modüler, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, yüksek vuruş hassasiyeti ve düşük yanal hasara sahip yeni nesil 100 kg sınıfı ürün ailesidir."

Takılan çeşitli harp başlıklarıya Kuzgun, hedef tipine uygun görevler üstlenebiliyor: Parçacık etkili, delici, termobarik, genel maksat vs...

Yüksek ihracat potansiyeli barındıran milli akıllı füze F-16, HÜRJET, HÜRKUŞ, AKINCI, AKSUNGUR, ANKA ve Milli Muharip Uçak'ta kullanılabilir durumda. 


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading