Havada güç dengesini değiştirecek gelişme: Yeni KIZILELMA göklerle buluştu

Havada güç dengesini değiştirecek gelişme: Yeni KIZILELMA göklerle buluştu

İnsansız uçak KIZILELMA'nın yeniden tasarlanmış prototipi ilk kez göklerle buluştu. Havada güç dengesini değiştirecek insansız uçağın seri üretimi için artık hiçbir engel kalmadı. 

Savunma

26.09.2024, 00:26

İnsansız hava araçları üretiminde dünyanın en büyük firması durumundaki Baykar, yeniden tasarlanan KIZILELMA'yı 25 Eylül 2024 tarihi itibariyle uçurdu.

Gökyüzüyle buluşan yeni KIZILELMA'nın seri üretimi yolunda artık hiçbir engel kalmadı. 

KIZILELMA üçüncü prototip uçağın (Pt.3) semalarla buluştuğu ânı sosyal medya hesabında paylaşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, şunları söyledi:

"Bayraktar KIZILELMA Prototip-3 bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Kısa bir test uçuşu oldu. Bundan sonra testlerimiz devam edecek. Vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun."

KIZILELMA Pt.3 bir süredir pistte taksi testlerini sürdürüyordu. Sabit konumdayken motor çalıştırarak artyakıcı aşamasına geçen KIZILELMA'nın görüntüleri ise geçtiğimiz günlerde yoğun ilgi görmüştü. Motorun itkisiyle hareketlenmek isteyen KIZILELMA, yere bağlı olduğundan ötürü kıç kaldırmıştı.

5. ve 6. nesil hava muharebelerinde Türkiye için yeni bir dönemi başlatacak insansız uçak KIZILELMA'nın, 25 Eylül'deki ilk uçuşu sonrası sık sık test uçuşu gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Yeni HÜRKUŞ bu sene uçamıyor: TUSAŞ Genel Müdürü güncel tarihi duyurdu Yeni HÜRKUŞ bu sene uçamıyor: TUSAŞ Genel Müdürü güncel tarihi... Haberi Görüntüle

YILDA 48 ADET KIZILELMA ÜRETİLECEK 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 2024 yılı içerisinde en az 12 adet KIZILELMA üretmeyi planladıklarını, 2025'te bu sayının artacağını, 2026'da ise iyice gaza basarak 48 adet KIZILELMA üreteceklerini söylemişti. 

Baykar, KIZILELMA ve diğer hava araçları için önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı düşünülen motor açığını kapatabilmek için kendi bünyesinde motor şirketi de kurdu. 300 milyon dolarlık yatırımla kurulan Bayraktar Motor, 4 yıl içerisinde KIZILELMA'ya yerli motor üretmeyi hedefliyor. 

Baykar, KIZILELMA uçağında İvçenko-Motor Sich şirketince üretilen AI-25TLT motorunu kullanıyor. TUSAŞ Motor Sanayii-TEI ise hem KIZILELMA hem de ANKA-3'e güç verecek TF6000'i geliştirmeye devam ediyor. TEI-TF6000 motorunun testleri sürüyor. 

TEI aynı zamanda TF6000'den daha güçlü olacak TF10000'in de prototipini geliştiriyor. Ukrayna motorlarıyla birlikte bu 2 motor, KIZILELMA'ya güç verecek adaylar arasında bulunuyor. 

Rusya kendi ANKA-3'ünü vurdu! Elektronik harp savaşına yenilince füzeyi ateşlediler Rusya kendi ANKA-3'ünü vurdu! Elektronik harp savaşına yenilince füzeyi ateşlediler Haberi Görüntüle

11 BİN UÇAK VAR, TAMAMI İNSANSIZ OLACAK

KIZILELMA uçuşunu yorumlayan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya hesabındaki paylaşımında çarpıcı bilgilere yer verdi.

KIZILELMA'nın Türkiye için yeni bir dönemin kapısını araladığını dile getiren Bayraktar, 30-40 yıl içerisinde havadaki tüm jetlerin 'insansız' hale geleceğini anlattı. 

KIZILELMA yeni tasarım

Haluk Bayraktar şu ifadeleri kullandı:

"Tamamen Baykar öz kaynaklarıyla geliştirdiğimiz Bayraktar #KIZILELMA, ülkemizin tam bağımsız geleceğinde ve savunma sanayimizde yeni bir dönemin kapılarını açıyor.

Dünyada şu anda yaklaşık 11 bin insanlı jet uçağı var. Gelecek 30-40 yıl içinde bu uçakların tamamı insansız savaş uçaklarına evrilecek. 

Bugün milyarlarca dolar insanlı savaş jetlerine yapılan yatırımların tamamı yakın gelecekte atıl kalacak. Biz geleceğin teknolojilerine odaklanıyoruz.

Baykar bundan 20 yıl önce 7 kişilik bir ekiple, yine tamamen öz kaynaklarıyla, tek bir sipariş veya herhangi bir kredi vb. olmaksızın çalışmaya başladı. 

O günden bugüne tüm engelleri aşarak nasıl adım adım büyüdüysek bugün de aynı vizyonla hareket ediyoruz.

ABD'nin, İsrail'in ve Çin'in domine ettiği rekabete açık dünya arenasında 35 ülkeye ihracat yaparak geliştirdiğimiz yüksek teknolojiyle ülkemizi zirveye çıkardık ve dünya pazarında ülkemizin en büyük pay sahibi olmasını sağladık. 

Dünyanın en büyük İHA üreticisi olarak insansız savaş uçağında da en ileri teknolojiyi geliştirerek bu alanda da lider olacağız.

Üretim prototipimizin ilk uçuş testini başarıyla tamamlaması, Türkiye’nin insansız savaş uçağı teknolojisinde ne kadar büyük bir yol kat ettiğini bir kez daha gösterdi."

Milyonlar bu haberi bekliyordu: ALTAY tankının millî motoru BATU sonunda hazır! Milyonlar bu haberi bekliyordu: ALTAY tankının millî motoru BATU sonunda... Haberi Görüntüle

UÇAK GEMİLERİNİN VURUCU GÜCÜ OLACAK

Bayraktar KIZILELMA projesi ilk olarak 2021'de başladı ve 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti.

Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu.

Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023 boyunca dünya havacılık tarihinde ilk olan uçuşlara imza atmıştı.

Bayraktar AKINCI TİHA ile formasyon uçuşları gerçekleştiren Bayraktar KIZILELMA, 1 Mayıs 2023'te ise F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları ile İstanbul semalarında filo konseptiyle kol uçuşu icra etti.

KIZILELMA, TCG ANADOLU gemisinde

Dünya havacılık tarihi için dönüm noktası olan bu uçuş konseptleri geleceğin hava muharebesine de yön verecek.

Kısa pistli amfibi çıkarma gemisi TCG ANADOLU'da konuşlanmaya hazırlanan KIZILELMA, aynı zamanda tasarım faaliyeti devam eden yeni uçak gemisinin de vurucu unsurlarından biri olacak. 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading