Haluk Görgün'den NATO'ya TB3, KIZILELMA ve ANKA-3 mesajı: Yakında hizmete alıyoruz! İki SİHA'yı gemiden kaldırdık, bu bir ilk...

Ankara'daki NATO konferansında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türk silah endüstrisinin gücünü rakamlarla anlattı. 1100'den fazla aktif savunma projesiyle dünyanın en büyüğü olduklarına dikkat çeken Görgün, insansız sistemlerde Türkiye'nin küresel ölçekte lider duruma geldiğine işaret etti. Görgün, KIZILELMA ve ANKA-3'ün yakında envanterde olacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) savunma sektörünü güçlendirme hedefiyle 150 milyar avroluk krediyi içeren Avrupa Güvenlik Eylemi 'SAFE' isimli düzenleme üzerinde resmen anlaştı. Türk şirketleri böylelikle AB ülkelerinde silah alımı ve savunma projelerine yüzde 35'e kadar payla katılım imkânı elde etti. Daha fazla pay için ikili güvenlik ve savunma anlaşması imzalamak gerekecek.
SAFE düzenlemesiyle birlikte Türk savunma sektörünün önümüzdeki dönemde Avrupa'ya ihracatının katlanarak artması bekleniyor. 150 milyar avro tutarındaki fona ilişkin Brüksel'de çok önemli kararlar alınırken başkent Ankara ise Çok Boyutlu Harekâtlar Konferası (Multi Domain Operations-MDO Conference 2025) adlı bir NATO toplantısına ev sahipliği yaptı.
Burada bir konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sektörün durumu ve gelecek perspektifine ilişkin önemli mesajlar verdi. Türk savunma sanayiinin dünyanın en büyük 11. ihracatçısı olduğunu hatırlatan Görgün, Türkiye'de üretilen sistemlerin yüzde 75'nin NATO ülkeleri tarafından kullanıldığını söyledi.
"SSB olarak halihazırda 1100’den fazla aktif tedarik ve AR-GE programı yürütmekteyiz. Program portföyü büyüklüğü ve çeşitliliği açısından, dünyadaki en büyük savunma sanayii program yönetim otoritesiyiz" diyen Görgün, Türkiye'nin insansız sistemlerde küresel bir lider haline geldiğine işaret etti.
KIZILELMA VE ANKA-3 YAKINDA HİZMETE GİRECEK
Görgün, "Bayraktar TB2, AKINCI, ANKA ve AKSUNGUR gibi İHA platformlarımız, çeşitli operasyon alanlarında gerçek zamanlı keşif-gözetleme, hassas vuruş ve savaş alanı direnci açısından etkinliklerini kanıtlamıştır. Bu platformlar, NATO komuta-kontrol yapılarıyla entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca KIZILELMA ve ANKA-3’ün çok yakında hizmete gireceğini de belirtmek isterim" dedi.
Denizkurdu Tatbikatı’nda 2 adet TB3'ün bir gemiden aynı anda kalkarak tek hedefi tam isabetle vurmasının dünyada bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Görgün, "HÜRKUŞ (temel eğitim uçağı), HÜRJET (ileri jet eğitim uçağı) ve KAAN (savaş uçağı) sınıflarının en modern örnekleridir. Bu uçaklar, kendi radar, aviyonik sistemleri ve akıllı mühimmatlarıyla donatılmaktadır" açıklaması yaptı.
7 MİLYAR DOLARIN YARISINDAN FAZLASI NATO VE UKRAYNA'DAN GELDİ
Haluk Görgün, 2024 yılında Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatında 7 milyar dolar seviyesine ulaşarak önemli bir eşiği aştığına değinerek şunları söyledi:
"Bu toplamın yüzde 55,4’ü NATO müttefikleri ve Ukrayna’ya gerçekleştirilmiştir. İlk 20 ülke arasında 10’unun NATO ülkesi ve Ukrayna olması, Türkiye’nin güvenilir ve stratejik bir ortak olduğunu açıkça göstermektedir.
Birlikte çalışabilirlik, ortak yenilikçilik ve müttefikler arası güven, bir tercih değil, zorunluluktur. Bu anlayışla, zorlukları birlikte aşmanın aynı zamanda birbirimize kısıtlayıcı önlemler uygulamamak anlamına geldiğine inanıyoruz. Sadık bir üyeye yönelik yaptırımlar, ittifak ruhuyla bağdaşmaz.
Uyum için yapıcı bir diyalog umuyoruz. Türkiye, NATO ile yalnızca politik uyumla değil, sahada kanıtlanmış teknolojilerle de iş birliğini derinleştirmeye hazırdır. Birlikte, sadece çoklu alanlara değil, geleceğe hazır bir kuvvet inşa edebiliriz.
3 bin 500 şirketimiz, binlerce farklı NATO standardındaki sistemimiz ve yaş ortalaması 34 olan Türk savunma sanayii ailesiyle NATO’ya hizmet vermeye hazırız."
TRHABER
