Yandex Metrica

Hafter'in Wagner'i ABD SİHA'sını böyle düşürdü: Libya'da kayıtlara geçen ilginç anlar

Vladimir Putin'e bağlı paralı asker şirketi Wagner, Libya'da CIA devşirmesi Hafter'in kontrol ettiği Bingazi'de ABD SİHA'sı düşürdü.

Savunma

23.01.2024, 19:42

Askeri çatışmalarda pek çok ilkin yaşandığı Libya toprakları, Rus ordusunun Amerikan silahlı insansız hava aracını ilk kez düşürdüğü operasyona sahne oldu. Ülkenin doğusunu Fransa, Mısır ve BAE ile birlikte Rus paralı asker şirketi Wagner'in desteğiyle kontrol eden darbeci Halife Hafter'in bölgesinde bir ABD SİHA'sı düşürüldü. 

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre Bingazi kenti kırsalında Rus Wagner'e bağlı askerler, Amerikan MQ-9 ER model SİHA'yı hava savunma sistemiyle vurdu. Amerikan ordusunun İtalya'daki üssünden kalkış yaparak Libya semalarına geldiği sanılan MQ-9, isabet almasının ardından alevler içinde yere çakıldı. 

Enkazı incelenen SİHA'da iki adet füzenin takılı durumda olduğu görüldü. 2,2 ton ağırlıktaki MQ-9, 15 bin metre irtifada yaklaşık 2 bin kilometre menzilde operasyon yapabiliyor. ABD SİHA'sı 1700 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. 

Hafter kontrolündeki Libya doğusunda Rus askerlerince bölgeye getirilmiş pek çok hava savunma sistemi bulunuyor. OSA, Pantsir, S-200 ve Strela-10 bunlar arasında bulunuyor. Şimdiye dek Suriye'de herhangi bir ABD hava aracını hedef almayan Rus savunma sistemlerinin Libya'da tersi yönde hareket etmesi dikkat çekti. 

Rus askerlerce desteklenen Halife Hafter, aynı zamanda bir ABD vatandaşı ve CIA devşirmesi. Hafter'in kontrol ettiği bölgede Rus Wagner'in ABD SİHA'sını düşürmesi, bu ülkede işleri daha da karıştıracak gibi görünüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading