Yandex Metrica

GÖKDOĞAN füzesi kaç kilometreden vurdu? Açıklanan menzil herkesi şoke etmişti

GÖKDOĞAN füzesi kaç kilometreden vurdu? Açıklanan menzil herkesi şoke etmişti

Türkiye'nin ilk millî hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, son yayınlanan test atışında yine milyonları gurura boğdu. Hedefini tam isabetle paramparça eden GÖKDOĞAN'ın gerçek menzili bir kez daha merak konusu oldu. 

Savunma

31.08.2024, 14:02

TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlanıp üretildikten sonra seri üretime sokulan hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, 30 Ağustos 2024 Zafer Bayramı'nda Türkiye'yi bir kez daha gururlandırdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından paylaşılan test görüntüsü, millî füzenin hedefini tam isabetle etkisiz hale getirdiğini ortaya koydu. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde aviyoniği tamamen yerlileştirilmiş F-16'dan ateşlenen GÖKDOĞAN, aynı ailenin üyesi BOZDOĞAN'la birlikte Türk jetlerine güç veriyor. 

Savunma Sanayii Başkanlığı, hava hedeflerini vurmayı sağlayan görüş ötesi GÖKDOĞAN füzesine dair şu mesajı paylaştı:

"İlk yerli ve milli hava-hava füzemiz GÖKDOĞAN, Hava Kuvvetleri Komutanlığımız ile birlikte icra edilen atış testi faaliyetlerinde hedefi tam isabetle vurdu. 

Bu gurur verici başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunarız."

Emekli orgeneralden şok çağrı: F-35 programına geri dönmeliyiz! Atılma sebebimiz S-400 değildi Emekli orgeneralden şok çağrı: F-35 programına geri dönmeliyiz! Atılma sebebimiz... Haberi Görüntüle

GÖKDOĞAN FÜZESİNİN GERÇEK MENZİLİ 

Doğrudan çarpma (hard-kill) yöntemiyle hedefini imha eden GÖKDOĞAN füzesinin menzili, paylaşımın ardından bir kez daha merak konusu oldu. 

TÜBİTAK SAGE üretimi görüş içi BOZDOĞAN füzesinin 25+ kilometre, görüş ötesi GÖKDOĞAN'ın ise 65+ kilometre menzil kabiliyeti, bu mühimmata dair tüm bilgilendirme tablolarında paylaşılıyor. 

Ancak Savunma Sanayii eski Başkanı İsmail Demir, 2 yıl önce yaptığı bir açıklamada GÖKDOĞAN füzesinin menzilini '100 km üzeri' olarak duyurmuştu. 

GÖKDOĞAN füzesi F-16'dan ateşlendi.

GÖKDOĞAN'dan bahsederken "Menzili 100 km üzerinde. Neyse o konuya çok girmeyelim" diyen Prof. Demir'in sözleri, Türkiye'nin hava-hava füzesinde eriştiği kabiliyeti gözler önüne sermişti. 

Amerikan AIM-120 türevi füzelerin muadili olarak görülen GÖKDOĞAN'la birlikte hava-hava füzeleri konusunda Türkiye'nin başka ülkelere ihtiyacı kalmadı. 

Sesin 3 katı süratle ilerleyen (Mach-3) GÖKDOĞAN, görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığıyla (IIR) hedefini kesin bir doğrulukta tespit edebiliyor. 

Demir'in GÖKDOĞAN'a dair '100+ km' açıklaması, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yeni hava-hava füzesi GÖKHAN'ın muhtemel menziline dair beklentileri artırdı. Ramjet motorlu GÖKHAN füzesinin 150-200 kilometre menzil kapasitesine sahip olması bekleniyor. 

GÖKHAN projesinde gelinen noktaya ilişin yıllardır bir bilgi paylaşılmıyor.

Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik füze geliyor Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik... Haberi Görüntüle

GÖKDEMİR'E MÜHİMMAT OLDU, PAKİSTAN DA KULLANACAK

Hava hedeflerini tam isabetle vuran füzelerin geliştirilmesi, GÖKDEMİR gibi mobil hava savunma bataryalarının hizmete girmesinin de önünü açtı. 

Amerikan NASAMS muadili GÖKDEMİR hava savunma bataryası, millî GÖKDOĞAN füzelerini kullanıyor. Sistem, orta menzil ve orta irtifadaki hava tehditlerine karşı çözümlerden biri olarak geliştirildi. 

GÖKDOĞAN füzesini ateşleyen GÖKDEMİR bataryası

Öte yandan Türk füzelerinin Pakistan uçaklarına entegrasyonu için çalışmalar sürüyor. Pakistan'ın Azerbaycan için üreteceği JF-17 savaş uçaklarının GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerini kullanacağı açıklanmıştı. 

Türkiye bu füzelerin tamamını kapsayan GÖKTUĞ projesinde elde ettiği bilgi birikimini kardeş Pakistan'a aktarıyor. Önümüzdeki yıllarda millî hava-hava füzelerinin Pakistan'ın yerli imkânlarıyla üretilmesi hedefleniyor. 

Habere Tepki Ver

13

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading