GÖKDENİZ ve CENK kaç ülkeye ihraç edildi? ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol açıkladı

GÖKDENİZ ve CENK kaç ülkeye ihraç edildi? ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol açıkladı

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, bu yıl hizmete girmiş 3 boyutlu arama radarı CENK ile yakın hava savunma silahı GÖKDENİZ'in kaç ülkeye ihraç edildiğini Paris'te açıkladı. 

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Euronaval 2024 fuarında, Türk mühendislerin alınteriyle imâl edilmiş savunma ürünlerini tanıtıyor. 

ASELSAN sergi alanında uluslararası denizcilik haber platformu Naval News'in Fransız muhabirine bir demeç veren Akyol, uluslararası bir fuarda ilk kez sergilenen nokta hava savunma sistemi GÖKSUR'un özelliklerini anlattı. 

Akyol, GÖKDENİZ silahı ile CENK radarından da bahsederek henüz oldukça yeni olan bu ürünlerin ihracatına ilişkin önemli bilgiler verdi. İşte Akyol'un açıklamalarından önemli satır başları:

"Savaş gemilerine nokta hava savunma imkânı sağlayan GÖKSUR sistemimizi burada ilk kez sergiliyoruz. Bu silahın ardındaki fikir, gemiye yönelen hava tehditlerinin kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık (IIR) kullanan füzelerle imha edilmesidir. 

GÖKSUR'un 3 versiyonunu geliştirdik. Bunlardan biri, çevresindeki radarlarla birlikte 'stand-alone' çalışan model. İkincisi eğimli fırlatıcıya sahip versiyon... Üçüncüsü ise dikey fırlatıcısı bulunan sistem. 

Bütün modellerde IIR arayıcı başlıklı füzeleri kullanıyoruz. GÖKSUR'daki tek sistemden 20 adet füze fırlatabiliyoruz. Menzili yaklaşık 15 kilometre. Hedeflere 360 derecede angajman sağlıyor. 

Aynı zamanda yapay zeka tabanlı atış kontrol sistemine sahibiz. Gelen tehdidin niteliğine göre çözüm geliştiriyor. GÖKSUR füze tabanlı nokta hava savunma sistemidir. 

Bunun yanında ROKETSAN'la birlikte geliştirdiğimiz HİSAR-D adında deniz hava savunma sistemimiz de var. Ayrıca daha üst segmentteki SİPER hava savunma sistemimizi savaş gemilerine uyarlama çalışması sürüyor."

GÖKDENİZ 4 ÜLKEYE, CENK 2 ÜLKEYE...

"GÖKDENİZ, GÖKSUR, HİSAR ve SİPER'den oluşan katmanlı hava savunma sistemine sahibiz. Bu çözümlerimizi hem Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hem de dost ve müttefik ülkelere kazandırıyoruz. GÖKSUR sistemimizin lansmanını Paris'te yapmaktan mutluluk duyuyoruz. 

Buradaki yakın hava savunma sistemi GÖKDENİZ ise özellikle seyir füzesi, dron ve sürü saldırılara karşı çok etkili. Tungsten parçacıkları içeren akıllı mühimmatlar kullanıyor. AESA radardan gelen verileri kullanarak deniz platformuna yönelik tehdidi belirli irtifada imha ediyor. 

GÖKDENİZ'i Türk donanmasına muhtelif miktarda teslim ettik. Dost ve müttefik ülkelerden 4 tanesi de şu anda GÖKDENİZ'i kullanıyor. Biz hem bu sistemin kendisini hem de kullanılan 35 mm'lik mühimmatı üretiyoruz.

Kullanılan radar, optik mesafe ölçer, stabilize ünitesi gibi sistemin tüm bileşenleri ASELSAN ürünüdür. Son dönemde deniz platformlarına karşı dron saldırıları görüyoruz. Bu nedenle yakın hava savunma sağlayan GÖKDENİZ'e uluslararası müşterilerimizden yoğun bir ilgi var." 

"GÖKDENİZ gibi sistemler dron saldırılarını önlemede en ekonomik çözüm olmasıyla da öne çıkıyor. Hava savunma füzesi kullanmaktan daha maliyet etkin bir çözüm. 

Portföyümüze sürekli yeni ürünler ekliyoruz. Henüz bu yıl hizmete giren 3 boyutlu arama radarı CENK'i 2 ülkeye ihraç ettik. Oysa henüz daha yeni bir ürün. GÖKDENİZ'i zaten 4 ülkenin kullandığını söylemiştim. 

NATO gücü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tecrübesi doğrultusunda geliştirilen sistemler birçok ülke tarafından güvenle tercih ediliyor. Çünkü bu ürünlerimiz Türk ordusu bünyesinde savaş tecrübeli ve sahada etkin bir şekilde kullanılıyor."