GÖKBEY ve HÜRKUŞ, Katar'daki savunma fuarına damga vurdu: 'Türkler bu işi yapıyor' diyorlar
Katar'daki DIMDEX 2022 savunma fuarına Türk savunma sanayii ürünleri damga vurdu. Afrika ülkeleri ve Arap dünyasının en çok ilgi gösterdiği ürünler TUSAŞ'ın GÖKBEY helikopteriyle HÜRKUŞ eğitim uçağı oldu.

Türk şirketleri, Katar'da düzenlenen savunma fuarı DIMDEX 2022'ye damgasını vurdu. Türkiye'den 32 firmanın katıldığı fuarda en çok TUSAŞ'ın GÖKBEY helikopteriyle HÜRKUŞ eğitim uçağı ilgi gördü.
Dün itibariyle sona eren fuara ilişkin gözlemlerini aktaran Milliyet yazarı Abdullah Karakuş, Türk ürünlerinin hem Arap dünyası hem de Afrika ülkelerinden büyük ilgi gördüğünü bildirdi.
Fuara katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in, "Her alanda ilgi çekecek ürünümüz var ve büyük çıkış yakaladık. Kısaca 'Türkiye ben buradayım' diyor. İnsansız sistemlerin hepsinin çok geniş ölçüde oyun değiştirici olacağına inanıyoruz" sözleriyle anlattığı fuarda TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, MKE, STM, BMC, ASFAT, METEKSAN gibi dev şirketler ürünlerini sergiledi.
İsmail Demir, "Hava diyorsunuz hava, deniz diyorsunuz deniz, kara diyorsunuz kara. Her alanla çok fazla şirketle buradayız. Ürünlerin hepsi etkin ürünler. Hemen hemen hepsi alanda kullanılmış ve performans göstermiş ürünler" ifadelerini kullandı.
Karakuş'un konuya ilişkin görüşlerine başvurduğu TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise "Hava araçlarımıza yoğun ilgi var. Özellikle Arap dünyası ve Afrika'dan büyük talep oldu" açıklaması yaptı.
Kotil, fuar esnasında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamid el-Sani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Herkesin içeriğini merak ettiği o görüşmenin detaylarını Abdullah Karakuş'a anlatan Temel Kotil şunları söyledi:
"Katar'la iş yapmak istediğimizi ifade ettim. O da 'Olur tabii ki' dedi. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde uydunun da olduğu 3 tane teklif vermiştim Emire. Türkiye'nin Katar'da yapacak çok işi var bu sezon. Önümüz çok açık."
Fuarda STM'nin dünya çapında ses getiren kamikaze drone'ları KARGU, ALPAGU VE TOGAN da tanıtıldı.
Arap dünyası ve Afrika ülkelerinin özellikle GÖKBEY ve HÜRKUŞ'la ilgilendiğini kaydeden Temel Kotil, "Talep çok yüksek. Nijer HÜRKUŞ'u almıştı. Bazı Afrika ülkeleriyle uçak için görüşüyoruz. Biz artık aranan ülke konumundayız. Ukrayna-Rusya olayı da resmi değiştirdi. Cumhurbaşkanımız '20 yıl önce ektiğimiz ağaçlar meyve vermeye başladı' diyor. Artık TUSAŞ olarak ürün satıyoruz. Fuara sadece Katarlılar katılmıyor. Afrika’dan bir çok ülkenin üst düzeyi yöneticileri geldi ve bizi ziyaret etti. Gelenler ASELSAN’ı, HAVELSAN’ı, ROKETSAN’ı hepsini görünce bizim iş daha kolay oluyor. Hep beraber olmak büyük bir imaj oluşturuyor: Türkler bu işi yapıyor" açıklaması yaptı.
Katar'daki savunma fuarının katılımcıları STM tasarımı milli korvet ve fırkateynleri ilgiyle takip etti.
Meteksan ile Ares Tersanesi işbirliğiyle üretilen silahlı insansız deniz aracı ULAQ, DIMDEX fuarında ilgi gören ürünlerden biriydi.