Sitede Ara

Gizli silah ilk kez ortaya çıktı: İşte insansız denizaltı STM NETA'nın sıradışı özellikleri

Gizli silah ilk kez ortaya çıktı: İşte insansız denizaltı STM NETA'nın sıradışı özellikleri

STM şirketi merakla beklenen insansız otonom sualtı aracı NETA'yı SAHA EXPO 2024 Fuarı'nda tanıttı. Şimdilik 3 farklı tipi duyurulan STM NETA ailesi büyüyecek. Araçlardan ilki olan NETA 300, 300 metre derinlikte görev yapabiliyor. 

Savunma

22.10.2024, 16:56

Savunma Sanayii Başkanlığı'na bağlı STM şirketi haftalardır merakla beklenen gizli silahını SAHA EXPO'da ortaya çıkardı. Şirketin kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiği otonom sualtı aracı NETA, 3 ayrı modeliyle gün yüzüne çıktı. 

Savaş gemisi, denizaltı ve otonom sistemler konusundaki tecrübesini İnsansız Otonom Sualtı (İOSA) Aracı Projesi'ne yansıtan şirket, bu kapsamda vücut bulan STM NETA'yı SAHA EXPO'da gururla duyurdu. 

Millî insansız sualtı aracı NETA'nın tanıtımına Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve ziyaretçiler katıldı. 

Burada yaptığı açıklamada hem Türk donanması hem de kardeş ülke kuvvetleri için çok sayıda suüstü ve sualtı platformun STM tarafından geliştirildiğini hatırlatan Özgür Güleryüz, mühendislik tecrübelerinin son ürünü NETA'yı anlattı. 

HAVUZ VE DENİZ TESTLERİ DEVAM EDİYOR 

Milli insansız otonom sualtı aracının 'sadece bir başlangıç ve ailenin ilk üyesi' olduğunu söyleyen Güleryüz, STM NETA 300'ün ilk görevinin mayın tespiti, sınıflandırılması ve teşhisi olacağını kaydetti. Güleryüz şöyle konuştu:

"STM NETA 300 modüler ve esnek tasarımı, yüksek otonomi seviyesi, özgün yazılımı sayesinde hem askeri hem de sivil ihtiyaçlara cevap verecek çözümleri sunacak. 

Askeri alanda keşif, gözetleme, istihbarat toplama, denizaltı savunma harbine katkı sağlama ve patlayıcıların imha edilmesinden, sivil alanda boru hatlarının incelenmesi ve jeofizik araştırmalara kadar görev alabilecek bir ürün ailesi hedefliyoruz. 

Ailenin ilk üyesi olan STM NETA 300’de yoğun süren çalışmalar sonrasında, havuz ve deniz testleri aşamasına geçtik. Çok yakın zamanda bu görüntüleri de paylaşacağız."

O ARAÇLARIN ÇOK DAHA BÜYÜĞÜ GELİYOR 

Sualtı otonom ailesinin yeni üyelerle genişleyeceği müjdesini veren Güleryüz, "Daha derinlerde ve farklı harekât nevilerinde görev yapabilecek orta ve iri sınıf insansız sualtı araçlarımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan tüm kullanım konseptlerine uygun olarak harekât ihtiyaçlarına çözümler üretmeyi öngörüyoruz" dedi. 

STM NETA ailesinin Mavi Vatan'ın derinlilerini korumada önemli rol oynacağını dile getiren Özgür Güleryüz, ihracat potansiyeli yüksek bu ürünle dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarının da karşılanmış olacağını ifade etti. 

STM NETA 300 SAHA EXPO'da sergilendi.

STM NETA ailesinin ismi bir bahriye terimi olan ve 'düzgün, emniyetli, her zaman hazır' anlamına gelen NETA'dan geliyor. Ailenin ilk üyesi STM NETA 300, iki kişi tarafından taşınabiliyor. 300 metre derinliğe kadar görev yapabilen araç, sualtında azami 5 deniz mili hıza ulaşırken, 24 saate kadar görev yapabiliyor. 

Millî İOSA, 300 metre derinlikte Mayın Karşı Tedbir (MKT) harekatına katkıda bulunacak. Mayın tehlikesinin olduğu deniz alanlarını yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarıyla tarayacak NETA İOSA, tespit ettiği nesneleri teşhis edip sınıflandırabiliyor. 

Bu araçla daha geniş alanda tarama yapmak için sentetik açıklıklı sonar (SAS) cihazından faydalanılacak. NETA'nın SAS entegrasyonu için opsiyonu bulunuyor. 

NETA AİLESİNİN SUALTINDA ÇOK İŞİ VAR 

Her çeşit suüstü platformundan atılabilen ve hızlı şekilde görev bölgesine sevk edilebilen STM NETA 300, ayrıca geniş bir alanı tarayarak arama ve kurtarma (AK) harekatına da yoğun katkı sağlayabiliyor. 

Yandan tarama sonarı ve hassas navigasyon sistemleri ile hedeflerin ve sualtı batıklarının tespitinde yüksek doğrulukta veri elde edebiliyor. 

STM NETA 300, 70 kg'lık temel konfigürasyondan 85 kg'ye varan farklı ve dayanıklı konfigürasyon seçenekleriyle geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor.

STM NETA 300 gelişmiş modüler tasarımı sayesinde hem sivil hem de askeri olarak geniş bir kullanım sağlıyor.

Askeri Harekat olarak; istihbarat, keşif, gözetleme ve hızlı çevre değerlendirmesi, denizaltı savunma harekatı, patlayıcı maddelerin imhası, liman savunmasını destekleyen STM NETA 300, sivil kullanımda ise; deniz tabanı ve çevresel değerlendirme, boru hatları inceleme ve gözlemi, jeofizik araştırma ve gözlemi, deniz üstü yenilenebilir enerji kaynaklarının incelenmesi ve deniz arkeolojisi gibi alanlarda görev yapabiliyor.

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading