Yandex Metrica

GEZGİN füzesinin muhteşem bir menzili olacak! ARAT motorunu üreten şirketten kritik mesaj...

GEZGİN füzesinin muhteşem bir menzili olacak! ARAT motorunu üreten şirketten kritik mesaj...

Kale Arge Teknik Müdürü Osman Okyay'ın GEZGİN füzesine güç vermesi beklenen ARAT motoru için kullandığı ifadeler tartışma yaratacak cinsten: "Bu proje ile birlikte aslında bir anda bizim füze motorlarımız uzun ömürlü olmaktan 'ömürsüz' olmaya geçiyorlar. Bu çok çok büyük bir kırılım. Bunu ne kadar vurgulasam yetmez..."

Savunma

09.04.2024, 03:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde TAYFUN ve CENK füzeleriyle birlikte saydığı GEZGİN için kritik bir açıklama geldi. Türkiye'nin çok gizli savunma projelerinden biri olan seyir füzesi GEZGİN'in menzili merak edilirken, bu mühimmata güç verecek motoru tasarlayan Kale Arge şirketi, milli füze için oldukça yeni bir teknoloji denendiğinin sinyalini verdi. 

İsmail Demir ve Osman Okyay

SavunmaSanayiST'ye konuşan Kale Grubu Teknik Başkanı Osman Okyay, ARAT isimli motor için Savunma Sanayii Başkanlığı ile geçtiğimiz yıl kasım ayında sözleşme imzaladıklarını, çalışmaların devam ettiğini ve motorun uzun ömürlünün de ötesinde 'ömürsüz olacağını' duyurdu. 

Çok düşük yakıt tüketimine sahip olacak ve bunun yanında diğerlerinden daha yüksek itki seviyesi bulunacak ARAT'a ilişkin bilgi veren Okyay, "Çok daha uzun ömürlü bir motor geliştiriyoruz. O proje ile birlikte aslında bir anda bizim füze motorlarımız uzun ömürlü olmaktan ömürsüz olmaya geçiyorlar. Bu çok çok büyük bir kırılım. Bunu ne kadar vurgulasam yetmez" dedi. 

Geliştirdikleri teknolojiye dair daha fazla detaya girmeyen Okyay, sözkonusu motorun füze haricinde başka platformlara da güç verebileceğinden bahsetti. "İnsansız hava araçları gibi diğer hava platformlarında kullanabilir bir motor haline geliyor motorumuz. Aslında üstüne koya koya gidiyoruz" diyen Okyay, turbojet motordan güç alacak SİHA'lar için yeni bir dönemin başladığına işaret etti. 

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

ÖLÜM BALIĞI KAÇ KİLOMETREDEN VURUR?

GEZGİN füzesine ilişkin şimdiye dek herhangi bir görüntü yayınlanmadı. Üstteki görsel temsilidir.

GEZGİN'e güç verecek motor için seçilen ARAT ismi 'ölüm balığı' anlamına geliyor. Bu motorun geliştirilmesi için Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Kale Arge Grubu adına Osman Okyay, Kasım 2021'de anlaşma imzaladı. 

GEZGİN'in ilk etapta en az 850 kilometrelik menzilinin olması bekleniyor. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen milli füze hakkında SAGE Müdürü Gürcan Okumuş geçtiğimiz mart ayında şunu söylemişti:

"GEZGİN'de çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor. Projede çok önemli safhaları aştık. GEZGİN projesi bittiği zaman GÖKHAN gibi çığır açıcı teknolojilere sahip ve eş değeri olmayan bir füze sistemi ortaya çıkacak."

Osman Okyay'ın ARAT motoru için kullandığı 'ömürsüz' tabiri ile Gürcan Okumuş'un 'eş değeri olmayan füze' ifadesi alt alta konulduğunda GEZGİN'in ilk versiyonda bile 1000 kilometreyi aşması kimse için şaşırtıcı olmayacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, GEZGİN füzesini TAYFUN ve CENK ile birlikte saymıştı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Loading