Yandex Metrica

Füze motoru için Türkiye'ye geliyorlar: Amerikan ve Fransızlardan sonra o şirket var

Füze motoru için Türkiye'ye geliyorlar: Amerikan ve Fransızlardan sonra o şirket var

ATMACA, SOM, ÇAKIR, GEZGİN gibi seyir füzelerine millî motorlarıyla güç veren Kale Grubu, 10 yıllık zorlu bir çalışmanın meyvesi olarak Türkiye'yi bu konuda dünya üçüncülüğüne taşıdı. NATO ülkeleri artık, füze motoru ihtiyacını Türkiye'den karşılıyor.

Savunma

08.04.2024, 17:41

Geceli gündüzlü 10 yıllık bir çalışma sonrası ATMACA ve SOM gibi seyir füzelerinin motorunu milli imkanlarla üretmeyi başaran Kale Grubu, Türkiye'yi teknolojide bağımsızlaştırma yolunda başarıdan başarıya koşuyor.

Kale Holding Teknoloji Grubu Başkanı Osman Okyay, seyir füzesi motoru konusunda Türkiye'nin artık ABD ve Fransa'dan sonra dünyanın 3. ülkesi haline geldiğine dikkat çekti.

Kale üretimi KTJ3200 adlı motor, ATMACA gemisavar füzesiyle SOM füzesi ve türevlerine güç veriyor. Şirket aynı zamanda yakında ATMACA'nın bir küçük versiyonu olan ÇAKIR füzesine de KTJ-1750 adıyla motor geliştiriyor. Henüz özellikleri açıklanmayan ancak 1000 kilometre menzilli olacağı sanılan 'süper seyir füzesi' GEZGİN'e de yine Kale Grubu güç verecek. 

'Dost ve müttefik' NATO ülkelerinin de anlaşma için Kale'nin kapısını çaldığına dikkat çeken Osman Okyay, "Evet, NATO ülkeleri kendi seyir füzeleri için motor geliştirmemizi istediler ve anlaşmaları yapma aşamasındayız. Ülkemiz ve bizim için büyük bir onur oldu. Artık ülkemiz seyir füzelerinin üretiminde kritik bir ürün olan motorda üçüncü ülke konumunda. Ukrayna savaşı sonrasında seyir füzelerinin önemi artınca ülkemizin de önemi bir kez daha artmış oldu" dedi. 

Şirket, kapılarını güvenlik ve savunma uzmanı Mete Yarar'a açtı. Yarar'ın Hürriyet gazetesinde yayınlanan yazısı, Kale Grubu'nun Türk savunma sanayii açısından önemini bir kez daha ortaya koydu. 

Osman Okyay, seyir füzesinin motorunda Türkiye'ye bağımsızlık kazandıran 10 yıllık çalışmada zaman zaman havlu atma aşamasına geldiklerini, çünkü ambargolardan ötürü motoru rulmanından yakıt pompasına, ateşleyicilerden kontrol ünitelerine kadar her şeyiyle sıfırdan üretmek zorunda kaldıklarını söyledi. İşte Okyay'ın ağzından o zorlu sürecin hikayesi:

Osman Okyay

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

İKİ KEZ HAVLU ATMA NOKTASINA GELDİK

"Dünyada birkaç ülke tarafından geliştirilen bir ürüne, zor bir teknolojiye kavuşmak bizim için oldukça meşakkatliydi. Biz aslında yalnızca bir motor geliştirmedik, onun alt bileşenlerini de geliştirmek zorunda kaldık. Ambargolardan etkilenmemek adına, yakıt pompasından rulmanına kadar onlarca alt bileşeni sıfırdan yaptık. Dünyaya baktığınızda böyle bir örnek yok. 

Motor geliştiren firma rulmanı, yakıt pompasını, piroteknik ateşleyicileri, kontrol ünitelerini vb. ürünleri alt üreticilere sipariş eder ve onların geliştirdiğini satın alır, kendi sistemi için birleştirir. Bizde öyle olmadı. İki kez havlu atma noktasına geldik ama bunun ne kadar gerekli olduğunu bildiğimiz için vazgeçmeden devam ettik. Sonunda başardık." 

"Motoru başarırken aynı zamanda bu motorları değişik irtifalarda test edeceğimiz bir merkezi kendi mühendislik bilgimizle kurduk. Bu merkez turbojet motoru 15 bin feet’teki (yaklaşık 5 bin metre) uçuş şartlarında test edebiliyor. Merkezin ne denli sofistike olduğunu anlatabilmek açısından şöyle bir örnek vereyim. Bunun için kurduğumuz merkezin elektrik kullanımı Çan’da kurulu olan büyük seramik tesislerinin kullanımına yakın. Ancak bu kadar zorluğa değdi. Bu kabiliyet sayesinde 1.5 senede ikinci motoru yapmayı başarabildik. Şimdi daha uzun menzilli bir motoru da yapmayı başardık."

CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor CENK füzesinin menzili 3 bin kilometreye ulaşabilir: Kritik eşik aşılıyor Haberi Görüntüle

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ KALE İLE ÇALIŞIYOR

Kale Grubu, 1997 yılından beri F-35 savaş uçağı üreticisi Lockheed Martin'in ABD dışındaki en üst seviyedeki tedarikçisiydi. 2006 yılında ilk kez uçan F-35'teki tek Türk parçasının üreticisi bu şirketti. Şirket halen Boeing, Airbus, Northdrop Grumman, General Electrik, Pratt&Whitney gibi dünyanın en büyük havacılık şirketleri için üretim yapıyor. Milli Muharip Uçak motoru konusunda da kolları sıvayan Kale, İngiliz Rolls-Royce firmasının Türkiye'deki ortağı. 

Kale Grubu'nun ürettiği KTJ3200 motoru seyir füzesi ATMACA'ya güç veriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading