Yandex Metrica

Sitede Ara

Fuardaki DAVARO'yu Ermenistan'a kim verdi? 1,5 yıl içinde İHA ürettiklerini iddia ettiler

Fuardaki DAVARO'yu Ermenistan'a kim verdi? 1,5 yıl içinde İHA ürettiklerini iddia ettiler

Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki fuarda DAVARO şirketinin geliştirdiği keşif ve kamikaze İHA'lar dikkat çekiyor. Karabağ Savaşı sonrası Erivan'a birilerinin teknoloji transferi yapmış olma ihtimali yüksek.

Savunma

06.04.2024, 16:15

Ermenistan, Azerbaycan ordusu karşısında perişan olduğu 44 günlük 2. Karabağ Savaşı'ndan buyana insansız hava araçları konusunda mesafe kat etmiş görünüyor. 2020 Eylül-Kasım dönemindeki savaş sırasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı İsrail yapımı kamikaze İHA'ların enkazını toplayan Ermeniler bu araçların kopyalarını üreterek savunma fuarında sergiledi. 

Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Karen Demirçyan Konser Salonu'nda düzenlenen '3. Uluslararası Savunma Teknolojileri Fuarı' (ArmHighTech 2022) bir dizi ilginç İHA'ya ev sahipliği yapıyor. Fuarda Ermenistan merkezli savunma şirketi DAVARO'nun İsrail kamikaze ve keşif drone'ları Orbiter ve Harop'lara çok benzeyen ürünler sergilendi. 

Ne derece işlevsel olduğu, hatta uçup uçmadığı bile belli olmayan DAVARO İHA'lar Ermeni güçleri için yeni bir heyecan vesilesine dönüşmüş durumda. İsrail yapımı mini keşif İHA'sı Orbiter ile bombalı kamikaze İHA Harop'lardan esinlenen Ermeni mühendisler, insansız hava aracı teknolojiye eriştiklerini iddia ediyor.

Diğer yandan İsrailli şirketlerin Ermenistan ordusuna teknik destek vermiş olma ihtimali de bulunuyor. Diasporadaki Ermeni lobisinin, Bakü ile Erivan silahlı kuvvetleri arasında güç dengesi sağlayabilmek için gerekli olan teknoloji transferini kısa sürede sağlamayı başardıkları sanılıyor. Ermenistan, Karabağ Savaşı sırasında 'X55' adını verdiği kendi İHA'larını kullanmış ama bunlar Azerbaycan karşısında hiçbir varlık gösterememişti.   

Karabağ Savaşı sırasında İsrail yapımı İHA'ların enkazı Ermenistan ordusunun eline geçmişti.

Fuarda İHA'larca kullanılan mini lazer güdümlü mühimmatların da bulunması dikkat çekti. Henüz 1,5 yıl önce Ermenistan'da bu teknolojinin hiçbiri yoktu. DAVARO şirketinin insansız kara aracı tasarımı da fuarda görülen ürünler arasında yer aldı. 

Envanterinde çok sayıda İsrail kamikaze saldırı İHA'sı bulunan Azerbaycan ordusu, bu araçlardan belki yüzlercesini Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan hedeflerine yönelik kullanmıştı. 

Erivan'daki savunma fuarına Rusya, ABD, Fransa, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Beyaz Rusya ve Irak'tan heyetler katıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading