Yandex Metrica

Fransızlar telaşlı: Afrika'ya satışlarda patlama var! Herkes Türk SİHA'larını soruyor...

Fransızlar telaşlı: Afrika'ya satışlarda patlama var! Herkes Türk SİHA'larını soruyor...

Kara Kıta'dan 40 ülke lideri ve hükümet yetkilisinin Türkiye ile ittifak temaslarında bulunmak üzere İstanbul'da buluşması Fransızları ürkütmeye yetti.

Savunma

23.01.2024, 18:29

Afrika'nın 40 ülkesinden devlet başkanı, başbakan yahut hükümet yetkilisi, İstanbul'da 3.'sü düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde buluştu. Sözkonusu gelişmeyi geniş analizlerle duyuran Fransız basını, Afrika ile ticari ilişkilerini geliştiren Türkiye'nin bir sonraki aşamada Kara Kıta'nın güvenliğini de ele alacağını yazdı. 

Fransız haber ajansı AFP'nin abonelerine geçtiği analizinde "Uzmanlar bu hızla gelişen ilişkinin bir sonraki aşamasının 'güvenlik' olduğunu söylüyor ve bir dizi Afrikalı liderin askeri donanımları daha ucuz fiyatlarla ve daha cazip imkanla satın almak istediğini belirtiyor" ifadeleri kullanıldı. 

Ajans bunu belirttikten sonra Türkiye'nin Afrika'da savunma ürünü verdiği ülkelere dikkat çekiyor: "Ankara'nın Somali'de zaten bir askeri üssü var ve Fas ile Tunus kısa süre önce Türk SİHA'larını teslim aldılar. Angola da Türk SİHA'larına ilgi gösteren ülkelerden... Türkiye ayrıca, Tigray milisleriyle savaşan Etiyopya hükümetiyle ağustos ayında askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı."

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

HERKES SİHA'LARI SORUYOR

2015-2019 yılları arasında SIPRI kayıtlarına göre Afrika silah pazarının baskın oyuncusu durumunda olan ülkenin Rusya olduğuna dikkat çeten AFP, "Ancak Türk silahlarına ilgi tavan yapmış durumda" diyerek şunları kaydediyor:

"TB2 Bayraktar modeli, son birkaç yılda Libya ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmaların kaderini değiştirdiği için büyük talep görüyor. SİHA'lar, Erdoğan'ın damatlarından biri tarafından işletilen Baykar şirketi tarafından imâl ediliyor. Erdoğan, ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo'ya yaptığı ziyaretin ardından 'Afrika'da nereye gitsem herkes SİHA'ları soruyor' demişti."

"Batılı bir kaynak, Türkiye'nin bu yılın başlarında Abiy Ahmed'in Tigray'a karşı savaşını desteklemek için Etiyopya'ya çok sayıda SİHA gönderdiğini söyledi. Türk Dışişleri de 'Etiyopya bu insansız hava araçlarını kimden isterse satın alabilir' diyerek durumu ne teyit etti ne de yalanladı."

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

SATIŞLARDA SIÇRAMA YAŞANIYOR

"Türk ihracat verileri ülkelere yapılan askeri satışların ayrıntılarına yer vermeyerek sadece her ay için toplam satış tutarını yansıtıyor. Bu rakamlar son bir yılda olağanüstü şekilde arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayınlanan rakamlara göre Türkiye'nin Etiyopya'ya savunma ve havacılık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 235 bin dolardan 94,6 milyon dolara yükseldi."

"Angola, Çad ve Fas'a yapılan satışlarda da benzer sıçramalar yaşandı. Türkiye'nin SİHA'ları, Ankara'nın BM tarafından tanınan Libya hükümetiyle 2019'da MEB anlaşması imzalamasının ardından ilk kez uluslararası manşetlerde yer bulmuştu. Ardından Ankara, çatışma bölgesini SİHA'larla doldurarak Türkiye'nin rakipleri tarafından desteklenen doğudaki isyancı güçlerin ilerlemesini durdurdu ve ateşkesin yolunu açtı."

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ELİNDE KART ÇOK 

"Türkiye yaklaşık 30 yıl önce tartışmalı Dağlık Karabağ'da ayrılıkçı etnik Ermeni güçlerine kaptırdığı toprakların çoğunu Azerbaycan'ın geri alınmasına yardım ederek geçen yıl insansız hava araçlarının itibarını pekiştirdi. Cenova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Federico Donelli'ye göre, artık diğer ülkelerle pazarlık yaparken Türkiye'nin elinde çok fazla kart var."

AFP, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak'ın görüşlerine de yer verdi. Kara Kıta ile ilişkilerin sadece silahlar konusunda olmadığını söyleyen Olpak, "Afrika ile ilişkilerimizi önemsiyoruz. Savunma sektörünü sadece silah, roket, tabanca, tank ve tüfek olarak görürsek bu yanlış olur. Togo'ya mayın temizleme aracı gönderildi; bu da savunma sanayii satışı olarak nitelendiriliyor."

493 kilometre mesafedeki ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi 493 kilometre mesafedeki ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke... Haberi Görüntüle

TÜRK SİHA'LARI NEFES KESİYOR!

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading