Yandex Metrica

Fransızlar Kargu'yu çözmeye çalışıyor

Fransızlar Kargu'yu çözmeye çalışıyor

Uçar suikastçi Kargu, BM Raporu sonrası şimdi de Fransız basınında. Hafter güçlerini Libya cephesinde arayıp bulup imha eden yapay zeka Fransızları şaşırttı.  

Savunma

26.01.2024, 17:06

Birleşmiş Milletler'in 2020 Libya Raporu, Türk mühendislerin geliştirdiği kamikaze İHA'ları bir anda dünya gündemine taşıdı. Trablus Hükümetine destek vermek üzere bu ülkede bulunan TSK birlikleri, rapora göre CIA devşirmesi darbeci Hafter güçlerini kamikaze drone'larla avlıyordu. STM firmasının geliştirdiği ve Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA) olarak tanımladığı Kargu, BM Raporu sonrası Fransız basınının radarına takıldı. 

'Katil robotlar' başlığıyla verilen TV5Monde haberinde Pascal Herard, Türk birliklerinin Hafter güçlerini Libya cephesinde ortadan kaldırmak için kamikaze drone'ları kullandığına, bu drone'ların önceden belirlenmiş hedefleri insan müdahalesi olmadan kendi başına bulup imha ettiğine dikkat çekti. Kendi başına karar verme ve 'derin öğrenme' kabiliyeti bulunan Terminatör'lerin savaş meydanında ilk kez kullanıldığına işaret eden Fransız basını, bu tür teknolojilerin 'sakıncalarını' vurgulamayı yeğledi. 

"Kameralı ve görsel tanımalı yapay zeka programları ile donatılmış bu 7 kg'lık makineler, insan müdahalesi olmadan sürüler halinde uçuyor ve taşıdıkları patlayıcı yükler sayesinde düşman savaşçıları ortadan kaldırıyor" ifadeleriyle Kargu'yu anlatan Fransızlar, bu savaş malzemesinin 2011'de imzalanan 1970 tarihli BM kararının 9. maddesine uymadığını iddia etti. Türk teknolojisinin ulaştığı noktadan ötürü Fransızların tedirgin olduğunu gösteren haberde, Hafter güçlerinin uçan intihar bombaları karşısında yaşadığı şaşkınlık şöyle anlatıldı:

KORAL, HAFTER DRONE'LARINI FELÇ ETTİ
"Hafter birlikleri, kendi hava gözetleme ekipmanlarına rağmen, kendilerini gökyüzünden gelen otonom makinelerin bu saldırılarından koruyamadılar. BM raporunda, Hafter birliklerine ait küçük drone'ların Türk elektronik harp sistemi Koral'in sinyal karıştırmasıyla etkisiz hale getirildiği de belirtiliyor. Raporda söylendiği gibi, drone sürüleri saldırıya geçtiğinde (Hafter güçleri için) gerçek bir fiyasko yaşandı. Hafter birimleri bu yeni teknolojinin etkin kullanımına karşı kendilerini savunmak için ne eğitildiler ne de motive oldular ve genellikle kargaşa içinde geri çekildiler. Birleşik Arap Emirlikleri tarafından teslim edilen Pantsir S-1 karadan havaya füze sistemlerini yenmede çok etkili bir kombinasyon olduğu kanıtlanan insansız hava muharebe araçları ve ölümcül otonom silah sistemleri tarafından sürekli taciz edildiler."

ÜNİFORMA, YÜZ, GİYSİ TANIMA...
"Kargu, 20 adet drone'un birlikte çalışmasına olanak tanıyan ve henüz geliştirme aşamasındaki yetenekleriyle, hedefleri seçmek ve devreye sokmak için makine öğrenimi tabanlı nesne sınıflandırmasını kullanan bir VİHA. BM raporu, Kargu-2'yi ölümcül, otonom bir silah olarak nitelendiriyor. Genel olarak, hedefle ilgili bilgiler fırlatmadan önce programlanır: Koordinatlar, radar ölçümleri (hız dahil) sisteme girilir. Kargu-2'de olduğu gibi görsel tanıma dronlarının sürülerinde ise üniformalar, yüzler, giysiler, silah türleri, daha sonra herhangi bir insan müdahalesine gerek kalmadan hedef olacak şekilde programlanabilmektedir. 'At ve unut' terimi, dronlar ateşlendikten sonra onların hedeflerini kendi başlarına bulup imha etmelerini tanımlıyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading