Yandex Metrica

FP'nin Kargu-2 telaşı: Şimdi ne yapacağız?

FP'nin Kargu-2 telaşı: Şimdi ne yapacağız?

Libya'da kullanılan kamikaze İHA Kargu-2 hakkında eksik BM raporu üzerinden endişe belirten yayın organlarına ABD'li Foreign Policy de eklendi. Dergi, "Uçan katil robotlar gerçek oldu, şimdi ne yapacağız?" başlığı kullandı.

Savunma

23.01.2024, 17:37

Türk SİHA'larının cephe hatlarında oluşturduğu etki, Batı basınında analiz konusu olmaya devam ediyor. Mart 2021 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, 2019 yılında Libya'da Türk yapımı kamikaze İHA'ların otonom bir şekilde hedefini bulup imha ettiğinin belirtilmesinin ardından bu araçlardan endişeyle bahseden son ülke ABD oldu. 

ABD'li yayın organı Foreign Policy'ye konu olan kamikaze Kargu-2 hava aracı, Arnold Schwarzeneger'in Terminatör filmlerine benzetildi. "Uçan katil robotlar gerçek oldu, şimdi ne yapacağız?" başlığıyla verilen haberde şu ifadeler kullanıldı:

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

TERMİNATÖR FİLMİ GİBİ

"ABD Popüler Terminatör filmlerinde, Arnold Schwarzeneger’in canlandırdığı acımasız bir süper robot, insan hedefleri takip ediyor ve onları öldürmeye çalışıyordu. 1980’li yıllarda tamamen bilim kurgu olan bu olay artık gerçek. Bugün, hedefleri avlayan katil robotlar gerçeğe dönüşmekle kalmadı, aynı zamanda satışları yapılıyor ve sahada kullanılıyorlar. Türklerin yeni ürettiği Kargu-2 dört pervaneli insansız hava aracının yüz tanıma ve yapay zeka programlarıyla insan hedefleri izleyip öldürebildiği iddia ediliyor."

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

YİNE O BM RAPORU 

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanan bir raporda, Kargu-2’nin Libya’da insan hedeflere kendi kendine saldırı düzenlediği öne sürüldü. Rapora göre Kargu-2, geri çekilmekte olan lojistik ve askeri araç konvoylarına 'operatör ile araç arasında veri bağlantısı kurmaya gerek duymadan' saldırı düzenledi." 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

O İDDİA YALANLANMIŞTI

Sürü İHA teknolojisinde günden güne gelişim gösteren Türk Savunma Sanayii, Libya'da kullanılan Kargu'nun yanında Alpagu ve Togan adlı araçları da üretiyor. Bunlardan Kargu ve Alpagu envantere girmiş durumda. Kargu-2'nin tek başına cephe hattına gönderildiğini ve hedefini otonom halde bulup imha ettiğini ileri süren BM raporu, yetkililerce 'eksik' bulunuyor. Çünkü Kargu ve Alpagu, hedef koordinata doğru fırlatıldıktan sonra operatörün yönetiminde görev icra ediyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kargu-2'nin Libya'da operatör kontrolünde görev icra ettiğini duyurmuş ve BM'nin sözkonusu raporunu yalanlamıştı. 

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Haberi Görüntüle

TOGAN YOKSA OPERATÖR VAR

Savunma Teknoloji Mühendislik A.Ş. tarafından üretilen bu araçların sürü halinde otonom şekilde saldırı düzenlemesi için havada Togan adlı aracın bulunması gerektiğine işaret ediliyor. Togan gökyüzünde hedef takibi yaparak düşman unsurlarını teşhis ederken, Kargu ve Alpagu'ya görev paylaşımı yapıp komut iletebiliyor. Havada Togan'ın bulunmadığı durumlarda Kargu ya da Alpagu'nun mutlaka operatör desteğinde çalıştığı belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading