Yandex Metrica

Financial Times: Erdoğan ile Putin arasındaki Su-57 şakası gerçek olabilir!

Financial Times: Erdoğan ile Putin arasındaki Su-57 şakası gerçek olabilir!

Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı satın alma niyeti, Beyaz Saray yönetimini ikilemde bıraktı. Ankara'nın son hamlesinin Joe Biden'ı nasıl sıkıştırdığı Financial Times'taki makalede anlatıldı.

Savunma

05.02.2024, 02:02

Türkiye'yi ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden dışlayan ABD'ye karşı son 'F-16' hamlesi Beyaz Saray yönetimini büyük bir kararsızlığa itmiş görünüyor. Her şeye rağmen ilişkileri düzeltmek için son bir şans olarak görülen '40 adet F-16 satın alma' teklifi Joe Biden'ı derin bir ikilemde bıraktı. 

Ankara-Washington hattındaki satranç oyunu ünlü İngiliz dergisi Financial Times'taki makalede yer buldu. "Türkiye'nin savaş uçağı arayışı Biden'ı zor durumda bırakıyor" başlığıyla yayınlanan makalede, Ankara'nın uzattığı son zeytin dalının da reddedilmesi halinde Erdoğan ile Putin arasında geçen şaka yollu Su-57 diyaloğunun gerçeğe dönüşme ihtimalinden bahsediliyor. 

Laura Pitel imzasıyla yayınlanan yazıdan önemli satır başları şöyle: 

"Türkiye'nin savaş uçağı sorunu var. Onlarca yıllık NATO üyesi, hava kuvvetlerinin belkemiğini oluşturması gereken 100'den fazla yeni nesil F35'i teslim almaktan men edildi; Erdoğan'ın Putin'den hava savunma sistemi almasına ceza olarak..."

"Ankara bir gün kendi Türk yapımı avcı uçağını inşa ederek hava kuvvetlerindeki boşluğu doldurmayı umuyor. Ancak, bu uçak hazır olmaktan çok uzak olduğu için şimdilik yaşlanan bir F-16 filosuna bağımlı durumda. Bu, Ankara'nın Washington'a Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet yeni F16'nın yanı sıra 80 jetin de modernizasyone edilmesi için yaptığı son talebi açıklıyor."

2026'da ilk uçuşunu yapması planlanan Milli Muharip Uçak (MMU)

"S-400'ler nedeniyle Aralık 2020'den bu yana savunma sanayisine yönelik ABD yaptırımlarına tabi olan Türkiye, F-16 anlaşmasının kazan-kazan olacağını savunuyor. Komşusu ve uzun süredir rakibi olan Yunanistan'ın Fransız Rafale jetleri ve Amerikan F-35'leri satın aldığı bir zamanda, Türkiye'nin hava kuvvetlerini güncellemesi gerekiyor. S-400, ABD tarafından 5. nesil F35'in güvenliği için bir tehdit olarak görülse de, eski F-16'da aynı sorun ortaya çıkmayabilir."

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Haberi Görüntüle

BURADA BİR FIRSAT VAR

"Anlaşma yalnızca ABD savunma sanayisi için kazançlı olmakla kalmayacak, aynı zamanda Erdoğan'ın Putin'e yaklaşmasıyla ilgilenmeyen ABD ve batılı müttefiklerle gergin ilişkilerin onarılmasına da yardımcı olacaktır. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda Washington'da bulunan eski bir Türk diplomat olan Alper Coşkun, 'Burada bir fırsat var' diyor. Bu, Türk savunma sanayisinin veya en azından önemli bir unsurunun transatlantik ilişkiye dahil olmaya devam edeceğini garanti eder. Bu, diğer birçok alanda dalga etkisi yaratacak ikilemden bir çıkış yolu olabilir."

ABD'li Lockheed Martin şirketince üretilen F-16 savaş uçaklarının Block 70/72 versiyonları şu an bu sınıftaki en gelişmiş model durumunda.  

"Ancak ABD'nin bunu kabul edip etmeyeceği belli değil. Satışı engelleyebilecek Kongre, insan hakları ihlalleri ve Suriye'deki ABD destekli güçlere karşı askeri operasyonlar da dahil olmak üzere uzun bir nedenden dolayı Erdoğan'a düşman. Joe Biden yönetimi, Ankara'nın inandığı gibi, Erdoğan'ı savunmaya daha meyilli olsa bile, Türk liderin ikinci bir S-400 hava savunma sistemi satın alma kararlılığı ilişkileri düzeltmeye yardımcı olmayacaktır. F-16 talebini Washington'a iletmeden günler önce CBS News'e verdiği demeçte Erdoğan, 'Gelecekte kimse ne tür savunma sistemleri aldığımıza, hangi ülkeden aldığımıza müdahale edemeyecek' demişti."

"Philadelphia merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün Orta Doğu programı direktörü Aaron Stein, S-400 sorununun savaş uçağı anlaşmasının Kongre'den geçmesinin 'ana engeli' olduğunu söylüyor: Tehdit temelinde değil, kızgınlık temelinde. Kızgın bir Kongre, muhtemelen Erdoğan'dan Türkiye'de bulunan Rus donanımı üzerinde tavizler ve ikinci sistemi satın almama taahhüdü isteyecektir. Ancak ABD'yi kendisine bir Amerikan alternatifi sunmamakla suçlayan Türk cumhurbaşkanının bu adımlardan vazgeçmesi pek olası değil."

"Durum Biden yönetimi için bağlayıcı. F-16 satışına hiçbir koşul olmaksızın yeşil ışık yakılması, Türkiye'nin eleştirmenleri tarafından yersiz bir taviz olarak görülecektir. Ancak satış reddedilirse, Ankara Rusya'ya yönelmek için hazır bir bahane bulmuş olacaktır. Türkiye'nin Moskova ile daha derin bir savunma işbirliği Ankara'nın çıkarlarına hizmet etmeyecektir. Bu, yalnızca daha fazla ABD yaptırımını tetiklemekle kalmayacak, aynı zamanda Erdoğan'ın savunduğu genişleyen yerli savunma sanayisine de zarar verecek."

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmış ve Rusya Devlet Başkanı Putin'le Erdoğan arasında Su-57 diyaloğu yaşanmıştı.

"Yine de Erdoğan'ın endişesi, başka seçeneği olmadığını hissetmesidir. Erdoğan, 2019 yılındaki bir Rus hava gösterisi sırasında Putin ile dondurma yemiş ve Rus meslektaşına yarı şaka yaparak Su-57 avcı uçakların satın almak istediğini söylemişti. Bazı batılı yetkililer şimdi bu esprinin gerçek olabileceğinden endişeliler. Amerikalılar F-16 talebini onaylamazsa Türkiye ne yapacak? 'Rusya ya da Çin'den alacaklar' diyor, F-16'ların satışının onaylanmasını isteyen bir Avrupalı ​​diplomat. Çünkü Türkiye'nin havadaki bu boşluğu doldurması gerekiyor."


F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

O DİYALOG HÂLÂ HAFIZALARDA


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading