Yandex Metrica
SON DAKİKA
Filipinler iki eski helikopter için Türkiye'yi eledi! İhalede Güney Kore'yi seçtiler

Filipinler iki eski helikopter için Türkiye'yi eledi! İhalede Güney Kore'yi seçtiler

Filipinler'in 6 adet açık deniz karakol gemisi ihalesinde Güney Koreli Hyundai ile yarışan Türk ASFAT finalde kaybetti.

Savunma

24.03.2024, 18:21

Filipinler'in karakol gemisi ihalesi Türkiye'nin aleyhine sonuçlandı. TUSAŞ'a 6 adet ATAK helikopter siparişiyle dikkatleri üzerine çeken Manila yönetimi, bir süre önce 6 adet açık deniz karakol gemisi (OPV) için ihaleye çıkmış ve yarışa Türkiye'den ASFAT firması da katılmıştı. Bünyesinde 27 adet mühimmat fabrikası ile 3 askerî tersaneyi barındıran ASFAT firması finalde Güney Koreli savunma devi Hyundai ile yarıştı. 

Savunma çevreleri 600 milyon dolar tutarındaki ihale için Türkiye'yi bir adım önde görüyordu. Çünkü ASFAT'ın ihaleye katıldığı 86 metre uzunlukta ve 14 metre genişlikteki karakol gemileri, bir adet helikopterin yanında aynı zamanda silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ da taşıyabiliyordu. ASFAT ihaleyi aldığı takdirde 2 adet ULAQ SİDA'yı da Filipinler'e verecekti. Türkiye'nin teklifi gemi inşa sanayiinde teknoloji transferini de içeriyordu. 

Güney Koreli Hyundai'nin Filipin donanmasına sunduğu teklif ise OPV'lerin yanında 'bir korvet ve iki helikopter hibesi' oldu. Güney Kore, envanterindeki Pohang sınıfı korvetlerden emekliye ayıracağı bir gemiyi Filipinler'e hibe edecek. Bunun yanında Manila'ya iki adet helikopter de verilecek. 

Güney Kore'nin Filipinler'e hibe edeceği Pohang sınıfı korvet

Yaşanan süreç, kaynakları sınırlı ülkelerin açtığı uluslararası ihalelerde 'hibe ve ikinci el silah transferi' faktörünün önemini ortaya koydu. Güney Kore tasarımı karakol gemisinde SİDA bulunmamasına rağmen ikinci el korvet ve helikopter hibesi Filipin donanma yetkililerini cezbetti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading