F-35'iniz yoksa üzülmeyin, çünkü KAAN var! Türk havacılığının en çılgın günü kutlanıyor
Türk havacılığının çılgın projesi Millî Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunun birinci yıldönümünü kutluyor. 21 Şubat 2024 bir milletin dünyaya alın teriyle meydan okuduğu gün olarak tarihe geçti.
Türk havacılığının çılgın projesi, savunma sanayiinin kurtuluş mücadelesini temsil eden Millî Muharip Uçak KAAN, göklerle buluşmasının birinci yılını kutluyor.
21 Şubat 2024 tarihinde deneyimli pilot Barbaros Demirbaş yönetiminde ilk kez semalarla buluşan KAAN, Türkiye'yi 5. nesil uçak üreten 4. ülke yaptı.
İlk uçuşuyla birlikte Türkiye ve dünyada savunma sanayii gündeminin baş köşesine oturan KAAN, o günden buyana sık sık Amerikan F-35 ve F-22 uçaklarıyla kıyaslandı.
KAAN'ın uçuşu sonrası ABD, İngiltere, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa ve Çin, '6. nesil uçak' projelerine hız verirken Türkiye, 2030'lu yıllardan itibaren insanlı ve insansız savaş uçaklarını birlikte uçurup aynı operasyonda kullanacağının sinyalini vererek '6. nesil' konseptinin ilk örneklerinden birini sundu.
Yabancı basın tarafından aylar boyunca analizlere tâbî tutulan KAAN, ABD'den 5. nesil uçak edinemeyen ülkelerin şimdiden birinci tercihi haline geldi. TUSAŞ, yayınladığı yıldönüm klibinde Millî Muharip Uçak KAAN'a ilişkin dış basındaki bir haberin şu başlığını yeniden hatırlattı: "F-35'iniz yok diye üzülmeyin, çünkü KAAN var."
Milli Muharip Uçak KAAN (Nisan 2023)
MİLLÎ MUHARİP UÇAK KAAN'IN YAPIMI NE ZAMAN BAŞLADI?
'P-0' olarak adlandırılan KAAN'ın ilk prototipi, 21 Şubat 2024 tarihli ilk uçuşunun ardından 6 Mayıs 2024'te ikinci kez uçuş gerçekleştirdi.
Yüksek manevra, düşük radar görünürlüğü, geliştirilmeye açık aviyonik mimari, artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme, insansız sistemlerle birlikte çalışabilme gibi 5. nesil savaş uçaklarında olan bütün kabiliyetlere sahip olan KAAN'ın üretim faaliyetlerine Mart 2022'de başlandı.
Mayıs-Kasım 2022 tarihleri arasında komponent montajları tamamlanarak, Kasım 2022'de son montaj hattı devreye alındı.
Aralık 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen yoğun sistem testlerinin devamında, 10 Şubat 2023 tarihinde planlanandan önce hangardan çıkış gerçekleştirilirken, 12 Şubat 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma faaliyeti icra edildi.
17 Mart 2023 tarihinde ise ilk yavaş taksi testleri başarı ile tamamlandı. İlk uçuşa kadar olan dönemde ilk uçuş için gerekli güçlendirme faaliyetleri yürütüldü ve uçuş öncesi testler tamamlandı. Millî Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
Eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek konfigürasyon için, hava aracı ve sistem gereksinimleri tanımlandı, hava ve sistem fonksiyonları belirlendi ve ön tasarım fazı tamamlandı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), KAAN'ın uçuş yıldönümünde bu klibi paylaştı.
TESTLER İÇİN 6 UÇAK ÜRETİLECEK
TUSAŞ mühendisleri, KAAN'ın P-0 prototipinin ardından küçük çaplı güncellemelerle yeniden tasarlanan P-1 ve P-2'nin üretimini gerçekleştiriyor. KAAN P-1'in 2025 sonunda ilk uçuşunu yapması beklenirken, 2026 yılı başlarında da KAAN P-2 gökyüzünde sahne alacak.
Test sürecinin hızla tamamlanması için KAAN üretimleri devam edecek. P-1 ve P-2'nin ardından 2026 yılında P-3 ve P-4'ün devreye gireceği açıklandı. Bunu bir adım daha ileri götüren Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, test uçuşlarının P-5 ve P-6 üretimleriyle birlikte 6 adet KAAN'la yapılarak hızla tamamlanacağını kaydediyor.
TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ'NDEN KAAN KLİBİ
"Tüm testleri hızlı şekilde yapmamız gerek, çünkü süre çok kısa ve bizim çok fazla test yapmamız lazım. 2028'deki teslimata başlayabilmemiz için bunlar gerekli" diyen TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, KAAN'ın uçuş yıldönümünde üretim safhasından kesitler yayınlayarak şu notu paylaştı:
"KAAN'ımızın gökyüzüyle ilk buluşmasının yıl dönümünü kutlarım.
KAAN yalnızca bir mühendislik başarısını değil Türkiye’nin ulusal savunma gücünü, mühendislik kapasitesini ve millî iradesini simgeliyor.
Zirveye yürüyüşümüzde, KAAN’ın ilk uçuşunun bizler için anlamı çok büyük. Attığımız her adımla bu büyük hedefe daha sağlam bir şekilde ilerlememizi sağlıyor ve gökyüzüne silinmeyecek izler bırakıyoruz.
Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim."
