• G.ALTIN

    4.055,04

  • DOLAR

    38,4513

  • EURO

    43,6970

  • BIST 100

    9.403,01

  • BITCOIN

    $94.760

F-35'i engelledi, KAAN'ı nasıl engelleyecek? Türklerin hayalet uçağı İsrail'i korkutuyor diyen Amerikan kanalından Suud ifşaatı

Amerikan F-35 uçaklarının Suudi Arabistan'a satılmasını yıllardır engelleyen İsrail, Millî Muharip Uçak KAAN paniği yaşıyor. Riyad yönetiminin 100 adet KAAN satın alıp programa ortak olacağına ilişkin iddialar, ABD merkezli sosyal medya kanallarında geniş analizlere konu oluyor. İsrail-Suud denklemini sarsan KAAN hakkında şu ifade dikkat çekiyor: "Birleşik Devletler F-35 uçaklarını devredışı bırakabilir, fakat aynı şeyi KAAN'a yapma imkânı yok."

Suudi Arabistan'ın Millî Muharip Uçak KAAN programına katılacağı yönündeki mesajlar, Amerikalılarca yakından takip ediliyor. Bölgede hayalet uçağa sahip tek güç olarak kalmak isteyen ve bu amaç doğrultusunda Riyad'ın F-35'lere ulaşmasını yıllardır engelleyen İsrail, KAAN'ın oyuna dahil olmasıyla birlikte 'beşinci nesil' üstünlüğünü kaybedecek.

Ortadoğu'da askerî güç dengesini kökünden sarsma potansiyeline sahip bu gelişme, yaklaşık 670 bin abonesi bulunan ABD merkezli Youtube kanalı Marshal'da masaya yatırıldı. Riyad'ın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üretimi KAAN'a sahip olmayı istediğine dikkat çeken haberde, bu durumun Benjamin Netanyahu ve ekibini paniklettiğine vurgu yapılıyor. 

KAAN'ın teknolojik üstünlüklerinden uzun uzun bahseden Marshal haberinde, İsrail kontrolündeki ABD'nin F-35 uçaklarını devredışı bırakabileceği fakat aynı şeyi KAAN'a yapma imkânı olmadığı kaydediliyor. 

"KAAN, Kraliyet Filosunun yeni gizli savaş uçağı: Netanyahu onun Riyad'a ulaşmasından korkuyor" başlıklı dosyada şu ifadeler dikkat çekti: 

KAAN'I HAVADA DEVREDIŞI BIRAKMANIN BİR YOLU YOK

"Suudi Arabistan'ın Türkiye'den 100 adet KAAN uçağı satın alacağına ilişkin haberler bölgede deprem etkisi yarattı. Çünkü İsrail şimdiye dek Riyad'ın 5. nesil uçaklara erişimini bloke etmişti. Radarda görünürlüğü sıfıra yakın olan ve özellikleri itibariyle F-22'ye benzetilen Türk KAAN, Benjamin Netanyahu yönetimini panikletiyor. 

KAAN'ı üreten şirket F-35 programının önemli bir katılımcısı olduğu için Netanyahu, Türk uçağının Suud envanterine girmesinden ürküyor. Çünkü Birleşik Devletler'in uçağın hareketlerini izleme veya onu havada devredışı bırakma yolu yok. 

Peki Prens Muhammed bin Selman'ın Amerikan F-35 savaş uçaklarına tercih ettiği KAAN'ın hikâyesi nedir? Netanyahu, Riyad'ın KAAN'a ulaşmasını neden çaresizce izliyor? Yeni Suud savaş uçağı KAAN hakkında birçok sır ve ayrıntıyı açıklıyoruz." 

Millî Muharip Uçak KAAN

"Gelişmiş 5. nesil gizli savaş uçağı veya şu anda altıncı nesil konsept olarak da bilinen bu uçak, TUSAŞ/TAI tarafından İngiliz BAE Systems şirketiyle işbirliği içerisinde geliştirildi. Uçak, askerî havacılık alanında niteliksel bir sıçramadır. 

Uçağın tasarımı, radar ve termal izleri azaltmak üzere yapıldı; bu durum KAAN'ın geleneksel radar sistemleri tarafından tespit edilmesini son derece zorlaştırıyor. Keskin köşeleri ve radar emici malzemelere sahip olmasıyla dikkat çeken KAAN, düşman topraklarının derinliklerine tespit edilmeksizin saldırı gerçekleştirebilir.

Ayrıca KAAN elektronik harp, radar ve radyo frekans kızılötesi sistemleri de dahil olmak üzere dahilî olarak entegre edilmiş çok spektrumlu sensör sistemleriyle donatılmıştır ve konumunu ifşa etmeden bilgi toplama yeteneği vardır. Bu sistemlerin hepsi, durumsal farkındalığı artırmaya ve doğru zamanda karar almaya katkıda bulunur." 

TÜRKLER KAAN İÇİN YERLİ MOTOR GELİŞTİRİYOR

"KAAN hava üstünlüğü ve kara saldırıları dahil olmak üzere çok rollü olarak inşa edildi. Çeşitli muharebe senaryolarına uyum sağlamasına izin veren uçak, hava-hava füzeleri, hava-kara füzeleri ve hassas güdümlü bombalar gibi çok çeşitli gelişmiş mühimmat taşıyabilir. Bu silahlar uçağın gizlilik özelliklerini koruyan dahili bölmelerde taşınır. 

Uçağın en belirgin operasyonel özelliklerinden biri de 'sadık kanat adamı' tanımıyla bilinen eşlikçi insansız hava araçlarını kontrol etme yeteneğidir. Bu teknoloji, pilotun keşif-elektronik karıştırma ve hatta doğrudan saldırı gibi çeşitli görevleri gerçekleştirmek için İHA'ları yönetip yönlendirmesini sağlar; bu durum savaş görevlerinin etkinliğini artırır ve pilot için riskleri en aza indirir. 

KAAN prototipi General Electric'in F110 motorlarıyla uçuyor. Türkiye şu anda TRMOTOR ve TEI arasındaki işbirliğiyle yerli motor geliştiriyor. 36 bin pound itki gücüne sahip motorları 2029-2030'a kadar uçakta test etmeyi planlıyorlar. Bununla birlikte, süpersonik hızda uçma yeteneği ile saatte 2 bin kilometreye eşdeğer 1,8 Mach maksimum hıza ulaşabilir. 

Uçak, 55 bin feet'e kadar irtifalarda uçma yeteneği ile 3000 kilometreden fazla bir operasyonel menzile sahip. Kokpit, pilot konforuna ve sistemlere kolay erişime odaklanan modern bir tasarımı var. Gelişmiş dijital arayüzler ve çok işlevli ekranlarla donatıldı."

KAAN uçağı Marshal-EN kanalında geniş biçimde ele alındı.

PİLOT KASKINDA F-22 VE F-35'TEKİ GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ VAR

"Pilotun kaskında, Amerikan Apaçi helikopteri, F-22, F-35 ve Rus Su-57 savaş uçaklarında bulunanlara benzer görüntüleme sistemleri vardır. Bu, pilotun geleneksel araçlara bakmasına gerek kalmaksızın hayati bilgilere erişmesini sağlar. 

TAI'nin KAAN'ı, savaş performansını artıran gelişmiş teknolojik sistemlerle donatıldı; bu sistemler, pilotun hareketlerine doğru ve hızlı bir yanıt sağlayan fly-by-wire uçuş kontrol sistemini içerir. Uçak ayrıca, uçaktaki çeşitli sistemleri ve silahları koordine eden entegre bir görev yönetim sistemine sahip.

KAAN uçuş yönetimi, uçuş kontrolü, uçak yönetimi ve görev hesaplaması için bileşenler içeren entegre bir işlem birimi içerir. Ve bu birim, yüksek hızlı iletişim ağı teknolojilerini ve optik iletişim kanallarını kullanır. Siber güvenlik uygulamalarına sahip çok çekirdekli gerçek zamanlı bir işletim sistemi de var. 

Uçak, entegre radyo frekans sisteminin bir parçası olan MURAD-600A olarak bilinen gelişmiş bir AESA radarıyla donatıldı. Bu radar, geniş spektrumlu gözetleme, yönlü karıştırma ve sentetik açıklıklı radar gibi elektronik harp işlevlerinin yanı sıra birden fazla hedefi tespit etme ve izleme konusunda yüksek yeteneklerle karakterize edilir.

Bu sistem, sinir ağlarına dayalı bilişsel çalışma mekanizmaları ve karar destek sistemleriyle entegre edilmiştir. Ayrıca uçak, pilotun durumsal farkındalığını artıran ve potansiyel tehditlere karşı etkili koruma sağlayan radar uyarı alıcıları, karıştırma sistemleri ve lazer kızılötesi tehdit algılama yeteneklerini içeren entegre bir elektro-optik ağa sahiptir."

RİYAD-ANKARA ORTAKLIĞINDA YENİ UFUKLAR AÇILABİLİR

"Suudi Arabistan, savunma yeteneklerini geliştirme ve hava filosunu modernize etme arayışının bir parçası olarak, Türkiye'nin KAAN uçağına ilgi gösteriyor. Raporlara göre Riyad yönetimi, İstanbul'da Türk savunma sanayii yöneticileriyle yapılan üst düzey toplantıda 100 adet KAAN satın alma isteğini dile getirdi. Bu adım, Riyad'ın silah kaynaklarını çeşitlendirme ve geleneksel tedarikçilere olan bağımlılığı azaltma stratejisi bağlamında atılıyor. 

Yerli savunma sanayiini geliştirmeyi hedefleyen Suud Vizyonu 2030 ile uyumlu görünen KAAN hamlesi, Suudi Hava Kuvvetleri'ne niteliksel bir katkı sağlayacak. Suudi Arabistan ile Türkiye arasında savunma işbirliği iki ülkenin ortaklığında yeni ufuklar açabilir.

Türkiye pek çok zorluğa rağmen somut ilerleme kaydetmeyi başardı. KAAN ilk test uçuşunu Şubat 2024'te gerçekleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri KAAN'ı 2028'e kadar hizmete sokmayı planlıyor. Bu uçak Türkiye'nin savaş yeteneklerini artıracak ve onu askerî havacılık alanında gelişmiş ülkeler arasına sokacak. 

KAAN'ın üretilmesi Türkiye'nin savunma alanında kendi kendine yeterlilik elde etmesi ve teknolojik yeteneklerini geliştirme yönünde attığı stratejik bir adımdır ve Türkiye'nin ABD, Rusya, Çin gibi geleneksel silah satıcılarıyla rekabet etme niyetini yansıtıyor." 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş