F-35 hakkında bir yalan daha çöktü: Rus savaş uçakları ve S-400'le aynı yerde görev yapacak
Türkiye'yi F-35 programından çıkarırken Rus S-400 alımını bahane eden ABD, S-400'lere sahip Hindistan'a F-35 satmaya hazırlanıyor. Transfer gerçekleştiğinde Hindistan, F-35'i Rus Su-30'larla birlikte uçuran ve bu esnada yerde S-400 radarlarının aktif olduğu tek ülke olarak tarihe geçebilir.
ABD'nin Türkiye'ye F-35 vermemek için öne sürdüğü 'S-400' bahanesi dünyanın gözü önünde çöp oldu. Donald Trump, Rus S-400 hava savunma sistemine sahip Hindistan'a 5. nesil F-35 savaş uçaklarının satılacağını açıkladı.
Beyaz Saray'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Trump'ın görüşmesi ilginç mesajlara sahne oldu. İsrail'in bir dediğini iki etmeyen liderlerin buluşmasından, 'radikal İslâmcı terör tehditlerine karşı' birlikte mücadele kararı çıktı.
2030 yılına dek ikili ticaret hacmini iki katına çıkarmayı ve 500 milyar dolara ulaştırmayı hedefleyen Modi ile Trump, Hindistan'ın ABD'den daha fazla petrol ithal etmesi konusunda da anlaştı.
"Bu yıldan itibaren Hindistan'a askerî satışlarımızı milyarlarca dolar artıracağız. Ayrıca Hindistan'a F-35 hayalet savaş uçakları sağlamanın da yolunu açıyoruz" diyen Trump, Hindistan'ın ABD'den petrolün yanında sıvılaştırılmış doğalgaz alacağını da söyledi.
Yeni Delhi'ye nükleer enerji de sağlayacaklarını taahhüt eden Trump, "Amerikan nükleer teknolojisinin pazara dahil olması için Hint yasaları yeniden düzenleniyor. Bu, milyonlarca Hintliye güvenli, temiz ve uygun fiyatlı elektrik ve Hindistan'daki Amerikan nükleer endüstrisine onlarca milyar dolar getirecek" dedi.
Narendra Modi ve Donald Trump
HANİ F-35 SIRLARI AÇIĞA ÇIKACAKTI?
Trump'ın Hindistan'a F-35 uçağı satılacağına ilişkin açık mesajı, S-400 savunma sistemi bahanesindeki çifte standardı ortaya koydu.
Önceki görev döneminde Donald Trump, Türkiye'yi F-35 ortaklığından çıkaran karara imza atmış, aynı zamanda Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımını gerekçe göstererek CAATSA (Amerika'nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarını devreye sokmuştu.
Trump'ın 2019 yılında imzaladığı yasa, S-400 sistemi imha edilmeden Türkiye'ye F-35 satışını kesin bir şekilde yasaklıyor. ABD tarafı Türkiye'nin program kapsamında Lockheed Martin'e ödediği 1,4 milyar doları da iade etmedi.
Pentagon, Türkiye'ye F-35 verilmesi halinde uçağın görünmezlik sırlarına ilişkin kritik bilgilerin S-400 radar sistemi vasıtasıyla Rus teknisyenlerin eline geçebileceğini ileri sürüyordu. F-35 uçağının S-400 radarlarında oluşturacağı kesit alanına dair verilere Moskova'nın sahip olacağı dillendiriliyordu.
Ancak aynı ABD, İsrail'in stratejik müttefiki Hindistan sözkonusu olduğunda S-400 bahanesini bir kenara koydu. Trump yönetimi şimdi Rus S-400'ü envanterinde tutan Hindistan'a F-35 tedariğine hazırlanıyor.
Yeni Delhi'yi F-35'ler için özel kılan bir başka unsur daha var: Hindistan Hava Kuvvetleri envanterinde yaklaşık 260 adet Sukhoi Su-30 savaş uçağı bulunuyor.
Transfer gerçekleştiği takdirde Hindistan, yerde S-400 radarları olduğu halde, havada Rus Su-30MKI jetleri uçarken aynı zamanda F-35 işleten tek ülke olarak tarihe geçecek.
Hint ordusu envanterinde Rus yapımı Su-30MKI uçakları...
YALVARSALAR BİLE O UÇAĞI ALMAMALIYIZ
Gelişmeyi sosyal medya hesabında yorumlayan savunma sanayii analisti, radar kesit alanı uzmanı Fazıl Altay şunları yazdı:
"Hindistan'a F-35 satılması gündemde, ki Hindistan'da sadece S-400 yok. 259 adet 4+ nesil Rus Su-30MKI Flanker savaş uçağı da bulunuyor.
Su-30MKI radarında F-35'e Hintliler yakın formasyonda reflektörsüz uçarken F-35'in radar eko profili kaydedip Ruslara aktarabilir.
F-35 reflektörsüz uçamayacaksa Low RCS avantajı kullanılmayacak ise neden F-35 alınacak?
Sonuç olarak Hindistan çok net F-35 radar eko profili elde edecek. Bu bilgi de başta Rusya olmak üzere ABD'nin Pasifik'teki en büyük askeri rakibi Çin'in eline geçecektir. Demek ki bu durumun pek bir önemi kalmadı. F-35'in askeri sırrı biliniyor.
ABD şuan Türkiye'ye aynen Prof. Dr. İsmail Demir hocanın dediği gibi F-35 satışı için yalvarıyor. 'İsrail istemiyor', 'S-400 var' bahaneleri ortadan kalktı.
Türkiye olarak yolumuz bellidir: KAAN, KIZILELMA, ANKA-3, SİPER... Bu programlardan asla sapmamalıdır. F-35 alımının getireceği ekonomik yük, zaman ve personel ihtiyacının bizim yerli-millî programlarımıza zarar getirmesine asla izin verilmemelidir."
TÜRKİYE'YE "S-400'Ü GÖMÜN" DİYORLARDI
Amerikalılar S-400'lerin etkisiz hale getirilmesine dair Türkiye'ye son 5 yıldır tuhaf tekliflerde bulunuyordu.
Rus hava savunma sisteminin imha edilmesi gerektiği ile başlayan öneriler, S-400'ün paketi açılmadan depoya kaldırılması, İncirlik'te ABD askerlerinin kontrolüne verilmesi, başka bir ülkeye devredilmesi, Karadeniz'in derinliklerine gömülmesi yahut paramparça edilmesi gibi hezeyanlarla devam etti.
Ancak F-35 ambargosunda asıl nedenin S-400 olmadığı, bu uçakların Hindistan'a satılmak istenmesiyle bir kez daha ortaya çıktı.
Washington, Lockheed Martin üretimi bu pahalı uçağın satışına devam edip etmemeyi tartışırken Trump'ın son adımları, F-35 için gizlilik gerekçelerinin artık bir önemi kalmadığını ortaya koydu.
TRHABER
