Eurofighter'ın Alman işçileri ayaklandı: Yeni sipariş gelmezse fabrika batacak!
Siyonist İsrail'in talimatları doğrultusunda hareket eden Alman hükümeti, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Eurofighter taleplerine engel koyarak kendi savunma endüstrisini batırıyor. Eurofighter uçakları için üretim yapan fabrikada işçiler, ardı ardına gösteriler yaparak 'yeni sipariş gelmezse üretimin duracağı' uyarısında bulunuyor.

Türkiye'nin 40 adet Eurofighter alım talebine Almanya'nın uyguladığı blokaj bu ülkedeki uçak fabrikasını batırabilir.
İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya ortaklığında üretilen Eurofighter uçakları için Bavyera eyaletinin Manching kentinde büyük bir havacılık tesisi bulunuyor.
Airbus çatısı altında faaliyet gösteren bu tesiste Almanlar, 2030 yılına dek 38 uçağın yapısallarını üreterek Eurofighter Trench-4'leri Alman Hava Kuvvetleri'ne kazandırmayı hedefliyor. 5 milyar avro tutarındaki sözleşme, Alman topraklarındaki bu tesisin çalışmaya devam etmesi için fırsat oldu. Ancak havacılık ekosisteminin sürdürülebilmesi konusunda daha fazlası gerekiyor.
Eurofighter konsorsiyumunun ayakta kalabilmesi, bu uçaklara gelecek yeni siparişlere bağlı. Eurofighter Hava Sistemleri Satış Müdürü Marco Gumbrecht, üretimde olası bir aksamanın büyük kayıplara yol açabileceği uyarısında bulundu. Ingolstadt bölgesi Federal Meclisi Savunma Komitesi Üyesi Reinhard Brandl ise Alman hükümetinin Amerikan F-35'ler yerine Eurofighter Trench-5'e odaklanması gerektiğini ve üretimin sürmesinin Alman havacılık endüstrisinin devamı için gerekli olduğunu vurguluyor.
Eurofighter programında 400'den fazla şirket bulunuyor ve 110 binden fazla uçak parçasının 25 bini Almanya'da üretiliyor. Uçağın üretiminde görev alan Alman şirket sayısı 60'dan fazla.
FABRİKA İŞÇİLERİ AYAKLANDI
Alman savunma sektörü, hükümetin Amerikan ürünleri satın almak yerine yerli silah sanayiine daha fazla sipariş vermesi gerektiğini belirtiyor. Manching kentinde Eurofighter Typhoon için üretim yapan fabrikanın çalışanları birkaç gün önce bir miting düzenleyerek Berlin yönetimine "Daha fazla ve hızlı bir şekilde Eurofighter sipariş edin" çağrısında bulundu.
Gösteriye katılan 3 bin işçi ve mühendis, 2030 sonrasında fabrikanın kapanmasından endişe ediyor. Yaşadığı tedirginliği ifade eden Airbus Çalışma Konseyi Başkanı Thomas Pretzl, "Önümüzdeki dönemde ışıkların sönme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Hava Kuvvetlerinin beşinci nesil Eurofighter ihtiyacı olmasına rağmen bu konuda bir sipariş yok" dedi.
Pretzl, "Teknolojimiz konusunda ciddiyseniz, iş üretimi konusunda ciddiyseniz o zaman yeni nesil Eurofighter siparişi verin" ifadelerini kullandı.
Alman medyasındaki haberlere göre, yakında Berlin'den Eurofighter'lar konusunda ek sipariş gelmezse, tedarikçi şirketler de dahil olmak üzere üretim birkaç yıl içinde kesilecek. Airbus çatısı altında üretim yapan IG Metall firması çalışanları, bu durumun onlarca yıldır birikmiş teknik bilginin çöpe atılması anlamına geleceğini söylüyor.
Eurofighter işçileri dışında Almanya'da helikopter üretimi yapan personel de Berlin yönetiminden şikayetçi.
İŞÇİLERDEN ÇAĞRI: YERLİ ÜRÜN KULLANIN
İşçiler adına konuşan Thomas Pretzl'in şu ifadeleri kaydadeğer:
"Uçak ve diğer platformları yalnızca ABD'den satın alırsanız onlara tehlikeli derecede bağımlı olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Yakında Donald Trump ABD'ye başkan olabilir. Bu durumda Alman savunma kapasitesi onun isteklerine bağımlı olacak."
Alman hükümetinin kısa bir süre önce Suudi Arabistan'ın Eurofighter alım talebini reddetmesi, şirket çalışanlarını hayal kırıklığına uğrattı. Şimdi buna, Türkiye'den gelen siparişe siyonist Berlin yönetiminin blokajı eklendi. Alman ordusunu hızla modernize etme yolunda 100 milyar avroluk harcama paketi açıklayan Berlin yönetimi, bu kaynakları yoğunlukla Amerikan şirketlerine aktarıyor.
Olaf Scholz hükümetinin Chinook nakliye helikopteri alımı için Amerikan Boeing'e 7 milyar avro ödeneceğini açıklaması geçtiğimiz hafta Donauwörth şehrindeki Airbus helikopter fabrikasının işçilerini de ayaklandırmıştı. Burada çalışan 7 bin işçi, düzenledikleri protesto gösterisinde kendi hükümetlerini Alman endüstrisine yatırım yapıp yerli savunma ürünleri kullanmaya çağırdı.
Jürgen Kerner
ALMANYA'NIN YÜZÜNE ATILMIŞ TOKAT
IG Metall'in ikinci başkanı Jürgen Kerner ise Berlin yönetimine şöyle sesleniyor:
"Siyasilere çağrı yapıyorum. Beklentimiz, askeri havacılık sektörümüzün yakaladığı seviyenin korunmasıdır. ABD şirketlerinden ürün satın almak, Almanya'daki askeri havacılık endüstrisinin yüzüne atılan bir tokattır. Eğer Almanya askeri uçak yapımından vazgeçerse, bu aynı zamanda sivil uçak yapımında da büyük bir zayıflamaya yol açacaktır. Bu durum aynı zamanda teknoloji gelişimi ve 100 binden fazla yüksek vasıflı çalışanımız açısından son derece olumsuz sonuçlar doğuracak."