• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $104.961

Emekli Hint generalin KAAN, J-35 ve J-20 paniği: 2035'e dek 1500 adet üretmiş olacaklar

Emekli Hint generalin KAAN, J-35 ve J-20 paniği: 2035'e dek 1500 adet üretmiş olacaklar

Hava muharebeleri sırasında Pakistan'dan darbe üstüne darbe yiyen Hindistan, 5. nesil uçak paniği yaşıyor. Yerli hayalet uçak projesi AMCA için en erken 2035 yılı konuşulurken emekli Hint generali Anil Chopra, EurAsian Times'ta yayınlanan makalesinde önemli itiraflarda bulundu.

7-11 Mayıs tarihleri arasındaki çatışmalar sırasında Pakistan'dan sert bir darbe yiyen Hindistan, acil ateşkes talebinde bulunmasının üzerinden geçen 2 hafta boyunca ters yönde bir propaganda yürütüyor. 3 adet Rafale, bir Su-30 ve bir de MiG-29 uçağı vurulmamış gibi davranan Hint basını, hezimet yaşayan tarafın İslamabad olduğunu ileri sürüyor. 

Savaşta üstün olan gücün kendileri olduğunu iddia eden Hindistan basını, bunun yanında Pakistan envanterine katılacak Çinli J-35'ler ile Türk KAAN uçaklarını hatırlatarak Yeni Delhi'nin yaşadığı büyük paniği ortaya koymaktan geri durmuyor. 

Hindistan Hava Kuvvetleri'nden emekli 'mareşal' Anil Chopra, uluslararası alanda yaygın bir okuyucu kitlesine sahip EurAsian Times sitesinde yayınlanan makalesinde önemli itiraflarda bulundu. 

Çin'in JF-17 ve J-10C savaş uçaklarının ardından beşinci nesil J-35 uçağını da Pakistan'a vermek için hazırlıkları hızlandırdığından bahseden Chopra, Hindistan'ın yerli savaş uçağı projesi AMCA'nın ancak 2035 yılında seri üretime geçebileceğini, o tarihe kadar 'iki nükleer tehditten biri olan' Çin'in binlerce hayalet uçağa sahip olacağına dikkat çekiyor. 

Pakistanlı 200 mühendisin Millî Muharip Uçak KAAN projesi için çalıştığını hatırlatan Chopra, ekonomisi kötü olmasına rağmen İslamabad'ın Yeni Delhi'den çok daha önce beşinci nesil uçaklara sahip olacağını işaret etti. 

Çin'in hayalet uçaklarından J-35, ilk gösteri uçuşuna Ocak 2025'te imza attı.

J-35 UÇAĞINI DA ALIRLARSA TÜM DİNAMİKLER DEĞİŞİR

İşte Chopra'nın makalesinden önemli satır başları:

"Eğer haberler doğruysa Çin, J-35A hayalet savaş uçağının Pakistan'a teslimatını hızlandırabilir. Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar, Sindoor Harekâtı'ndan hemen sonra Çin'e yaptığı ziyarette J-35 savaş uçağı anlaşmasının lojistik ve finansman ayrıntılarının kesinleştiğini bildirdi. Bu uçağın daha önce konuşulan teslimat tarihi 2029 idi. 

Bu arada Hindistan'ın kendi geliştirdiği beşinci nesil AMCA uçağının gizmete girmesi için öngörülen tarih 2035 civarıdır. Ekonomik olarak yoksullaşmış, temel hayatta kalma mücadelesi için IMF yardımlarıyla ayakta duran bir Pakistan'ın bu kadar pahalı uçakların parasını nasıl ödeyeceği sorgulanıyor. 

Yoksa Çin, Hindistan'ı birden fazla cepheden tehdit altında tutmak için bunu bir hediye olarak mı verecek? Ya da söylendiği gibi, savaş sırasında J-10CE ve JF-17 gibi Çin uçaklarıyla PL-15 hava-hava füzelerini dünyaya sergilemesinin ödülü olarak yüzde 50 indirimle mi verecek?

Pakistan'ın J-35A tedariki, hava hakimiyeti dinamiklerini değiştirebilir. Bu durum Hindistan'ın acil seçenekleri hakkında hararetli bir tartışmaya yol açacaktır. 

Bu arada Hindistan'ın başlıca düşmanı olan Çin, halihazırda yaklaşık 300 adet J-20 beşinci nesil savaş uçağına sahip ve bu sayı yılda 60'ar adet artıyor. J-20 üretimini yılda 100'e çıkarmayı planlıyorlar. Hint AMCA'nın ilk uçuşunu yapacağı 2030'a kadar J-20 sayısı 1000'e ulaşacak. İyimser tahminle AMCA'nın envantere gireceği 2035'te ise Çin'deki J-20 sayısı 1500'e ulaşacak. 

Hindistan, komşuları arasında iki çok güçlü nükleer silahlı düşman bulunan ve tehdit altındaki bir ülkedir. Her ikisiyle de ciddi sınır anlaşmazlıkları vardır ve Hindistan birçok savaşa girmiştir. 

Pakistan şimdi J-35A'yı almak için Çin'le temas halinde. Ayrıca yaklaşık 200 Pakistanlı mühendis, Türk beşinci nesil uçağı KAAN için TUSAŞ/TAI'de çalışıyor. Ekonomisi çöken Pakistan gibi bir ülke, 5. nesil uçaklara, halihazırda dünyanın 4. büyük ekonomisine sahip Hindistan'dan daha erken ulaşmış olacak."

Hint savaş uçaklarına en büyük darbeyi, PL-15 hava-hava füzeleri taşıyan Çin yapımı J-10C uçağı vurdu. 

ÇİN ARAYI AÇIYOR, HİNDİSTAN İÇİN TEK SEÇENEK RUSYA

"Hindistan'ın geçici olarak beşinci nesil uçak ithal etmesi gerektiğine dair kanaat yaygınlaşıyor. Ama seçenekler az. ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan'a F-35 teklif etmeye istekli olduklarını duyurdu ancak resmî bir diyalog başlamamış görünüyor. 

Karmaşık bir jeopolitik sözkonusu. Hintliler, ABD'nin kendi çıkarlarına ters düştüğünde bir dostunu zor durumda bırakma ve hatta onun kolunu bükme davranışından endişe ediyor. Zaten ABD, Hindistan'ın Rusya'dan uzaklaşmasını da isteyebilir. Yine de Hindistan, ABD'nin yaklaşık 2 filo F-35 satmasını sağlamak için bazı arka kanal istişarelerini kullanmalıdır. 

İkinci seçenek ise Su-57 uçağıdır. Rus uçağı hızla olgunlaşıyor. Rusya, Hindistan'da üretim hattı kurmayı ve teknoloji transferi yapmayı teklif etti. Üretim hâlâ yavaş ama artıyor. Ancak Rusya bir savaş halinde ve endüstrisi de buna odaklanmış durumda. 

Hindistan Hava Kuvvetleri filosunun yüzde 60'ı Rus uçaklarından oluşuyor, bu nedenle sepetteki Rus payının daha da artması istenmeyebilir. Öte yandan Su-57, Hindistan'ın önündeki tek açık teklif olarak duruyor." 

Rus beşinci nesil uçağı Su-57'nin ilk müşterisi Afrika ülkesi Cezayir oldu.

"Hindistan AMCA programını uzun vadede sürdürmek istiyorsa geçici bir savaş uçağına ihtiyacı olacak ve Su-57 iyi bir seçenek gibi görünüyor. Hindistan'ın süper ligde yer alması için AMCA'nın başarılı olması gerekiyor. Tüm ulus bu uçağın yapımına odaklanmalı. 

Özel bir CEO atayın, ekibini oluştursun. Ona yeterince fon sağlayın. Gerekirse teknoloji satın alın. Ar-Ge harcamalarını artırın. LCA MK2 ve Rafale gibi 4,5. nesil savaş uçaklarından oluşan geniş bir envanteri hızla oluşturmak ve uzun menzilli havadan karaya füzeler Brahmos-2 ve Astra-3 ile Rus R-37M havadan havaya füzeleri edinmek faydalı olabilir. 

Çin sadece havacılık teknolojisi ve yeteneğinde öne geçmekle kalmıyor, aynı zamanda Hindistan ile arasındaki fark yakın gelecekte kapatılamaz hale geliyor. Çin tespit edilmeden Hindistan hava sahasına girme konusunda daha fazla yeteneğe sahip oluyor. 

AMCA programında başarılı olmalıyız. Rusya, Hindistan'daki mevcut Su-30MKI tesisinde Su-57 savaş uçaklarını geliştirmeyi teklif etmekle kalmadı, aynı zamanda AMCA programına yardımcı olma sözü de verdi. Hindistan'ın hızlı hareket etmesi gerekiyor."

TRHABER

Avatar
Atilla Diş