Ege kıyısında Amerikan SİHA'ları! O üsten havalanıp istihbarat topluyorlar
Joe Biden yönetimi Ukrayna'ya vermediği SİHA'ları Yunanistan'a göndermeye devam ediyor. Larissa Üssü'ndeki MQ-9 Reaper sayısı 8'e ulaştı. Amerikan ordusu bununla yetinmeyip daha da gelişmiş bir aracı orada konuşlandırdı.

Siyasi kariyeri boyunca Rum çıkarlarını savunmakla övünen Joe Biden, Ukrayna ordusuna vermediği SİHA'ları Türkiye'ye karşı Yunanistan'ın hizmetine sundu. Adalar Denizi kıyısındaki Larissa Hava Üssü'nde 8 adet MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracının görevde olduğu belirtiliyor.
Yunan basınında yer alan bilgilere göre üste 8 adet MQ-9 SİHA mevcut. Fakat buradaki SİHA'lar sadece Reaper'la sınırlı değil. ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü, Defence News'e yaptığı açıklamada bir adet RQ-4B Global Hawk'ın da Larisa'ya indiğini belirtti. 60 bin feet (18 kilometre) yüksekte keşif ve gözlem yapabilen bu yüksek irtifa aracı, MQ-9 Reaper'ın ulaşamadığı noktada seyrederek Ege'de istihbarat topluyor.
Larissa'daki askeri varlığının tıpkı Girit ve Dedeağaç'taki gibi 'Türklere karşı olmadığını' savunan Amerikan ordusu, Adalar Denizi kıyısındaki önlemlerin Rusya'nın olası hamlelerine karşı alındığını ileri sürüyor.
DAHA NE KADAR SİHA GELECEK?
Amerikan ordusuna ait bir MQ-9B
Washington'un Ukrayna'ya göndermediği MQ-9 SİHA'ları Türkiye kıyısına yollaması, üstelik bu politikayı daha gelişmiş bir hava aracı olan RQ-4B ile güçlendirmesi dikkat çekici bulunuyor.
Larissa'da konuşlu MQ-9 SİHA'lar, 50 bin feet (yaklaşık 15 kilometre) irtifada 27 saat havada kalabiliyor. ABD ordusu bu SİHA'ları konuşlandırmak için Larissa Üssü'nü modernize etti. Şimdi benzer modernizasyon yine Türkiye sınırına yakın Dedeağaç Limanı'nda sürdürülüyor. Limana yüksek tonajlı gemilerin yanaşabilmesi için çalışmalar hızlanırken, ABD ordusunun Yunanistan'ı daha kaç adet SİHA ile destekleyeceği bilinmiyor.
Yüksek irtifa insansız hava aracı RQ-4B Global Hawk
İki ülke Ekim 2021'de savunma işbirliği anlaşması imzalamıştı. Yunanistan'ın Fransa ile de benzer şekilde anlaşması bulunuyor. 2027 yılına dek 80 adet F-16 savaş uçağı Blok72/Viper seviyesine yükseltilecek Atina modernize edilmiş ilk uçakları teslim almaya geçtiğimiz aylarda başladı.
Yunan Hava Kuvvetleri aynı zamanda Fransa'dan 24 adet Rafale savaş uçağı satın aldı. Bunların 12'sinin teslim edildiği belirtiliyor. Beyaz Saray, Yunanistan'a 40 adet F-35 verilmesi talebini de onaylayarak Kongre'ye göndermişti.
YUNAN EGEMENLİĞİNİN GARANTÖRÜ
Amerikan Insider dergisine demeç veren Yunan akademisyen Ioannis Grigoriadis, Yunanistan topraklarındaki ABD varlığından Türk kamuoyunun olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekerek "Bu tür gelişmeler Türkiye'de son 20 yıldır kök salmış olan Amerikan karşıtlığını daha da güçlendiriyor" yorumunda bulundu.
ABD'li Prof. Ryan Gingeras'ın değerlendirmesi ise Atina'nın Washington tarafından rehin alınmış olduğunun ispatı gibi: "ABD Yunan egemenliğinin fiilî garantörü olarak hareket edebilir. Ancak bu durum Türkiye ile bir çatışmaya girmeyi gerekli kılabilir."
ABD ordusunun SİHA konuşlandırdığı Larissa Hava Üssü