Dünyanın gözü cephedeki çok özel Rus radarında: Türk istihbaratı bunu oradan çıkarabilir

Dünyanın gözü cephedeki çok özel Rus radarında: Türk istihbaratı bunu oradan çıkarabilir

Suriyeli muhaliflerin Hama kuzeyinde ele geçirdiği Rus yapımı çok özel radar sistemi Podlet-K1 Amerikan savunma basınının gündemine oturdu. Libya'da 2020 yılında ele geçirilmiş Pantsir-S1'in Türkiye sayesinde Almanya'ya taşındığını ileri süren The War Zone, radar sisteminin sırlarının açığa çıkarılması için Türk istihbaratına çağrıda bulundu. 

Suriyeli muhaliflerin Esed rejim güçlerinden ele geçirdiği silah, mühimmat ve platformlar arasında çok özel bir sistem dikkatleri çekti.

3 Aralık itibariyle sosyal medyaya servise edilen görüntüler, Rus yapımı hava savunma radarı Podlet-K1'in muhaliflerin elinde olduğunu ortaya koydu. 

48YA6-K1 koduyla da bilinen radar, Rusya envanterindeki en modern sistemlerden biri olarak gösteriliyor. Podlet radarının birkaç gün öncesine kadar bölgedeki Rus özel kuvvetleri tarafından mı yoksa Esed rejimince mi kullanıldığı henüz netleşmedi. KamAZ 8X8 kamyon şasisi üzerine monte edilmiş radarın Hama kuzeyindeki çatışmalar sonrası ele geçirildiği sanılıyor. 

Dron ve SİHA'ları arayıp bulmak için özel olarak modifiye edilmiş 300 kilometre tarama menzilli Podlet-K1 şimdiden Amerikan savunma basınının ilgisini çekti. ABD'nin ünlü savunma yayını The War Zone (TWZ), radar ilişkin sırların elde edilmesi için Podlet-K1'in muhakkak Pentagon'a transfer edilmesi gerektiğini öne sürüyor. 

Habere göre Türk istihbaratının bu sistemi Suriyelilerden alarak Ukrayna'ya yahut Batılılara teslim etmesi halinde çok kritik bilgiler açığa çıkabilir. 

UKRAYNALILAR HİÇBİRİNİ SAĞLAM ELE GEÇİREMEDİ

Podlet-K1'in S-300 ve S-400 sistemleriyle kullanılabilir olduğuna dikkat çeken TWZ haberinde şu ifadeler öne çıkıyor:

"Bu radar, Rus envanterindeki en modern ekipmanlardan biri. Ruslar bunu Ukrayna'daki savaşta da kullanıyor. Batılıların eline geçmesi durumunda önemli bir istihbarat kazancı olacaktır. Ukraynalılar cephede bu radardan hiçbirini sağlam şekilde ele geçirememişti. 

Şimdiye dek en az iki Podlet-K1 sistemi veya bunların parçaları Ukrayna güçleri tarafından imha edildi. Bunlardan biri bu yılın eylül ayında uzun menzilli bir dron saldırısıyla vurulduğunda Rus topraklarındaydı. 

Bir başka Podlet-K1 ise Ukrayna'nın Herson bölgesinde M31A1 güdümlü çok namlulu roketatar sistemi (GMLRS) tarafından hedef alındı. Ukrayna'daki savaş, üst düzey Rus askerî teçhizatının ele geçirilmesi ve ardından kapsamlı analize tâbî tutulmasına dair birçok örnek sağladı. Buna bazı öğelerin teknik değerlendirme için ABD'ye taşınması bile dahildi. 

Ukrayna'da ele geçirilen ekipmanlar özellikle araç üstü sistemlerin konteyner bileşenleri, sinyal istihbaratı (SIGINT) sistemleri ve havadan karıştırma kapsülleri dahil olmak üzere Rus elektronik harp yetenekleri hakkında bilgi sağladı. 

Bunlar gibi Podlet-K1, özellikle ABD ve NATO'nun askeri istihbarat teşkilatları için önemli bir ilgi kaynağı olacak ve Rusya'nın daha modern hava savunma radarlarından birinin yetenekleri hakkında fikir verecektir."

Rus ordusunun kullanımındaki bir Podlet-K1 radarı...

TÜRK İSTİHBARATI BUNU ORADAN ÇIKARABİLİR

"Rus ordusunun savaş meydanında alçaktan uçan hava hedeflerini (insansız hava araçları ve seyir füzeleri, ayrıca helikopterler ve sabit kanatlı uçaklar) tespit etme kabiliyetinin bilinmesi, karşı tedbirlerin sahaya sürülmesi söz konusu olduğunda özellikle faydalı olacaktır.

Podlet-K1'in çalışma şekline dair bilgi sahibi olmak, Batı'nın yalnızca onun yeteneklerini köreltme yollarını geliştirmesine değil, aynı zamanda ona yanlış sinyaller verme ve hem operasyonel hem de siber alandaki zayıflıklarından faydalanmak için taktikler geliştirmesine olanak tanıyabilir.

Podlet-K1'in şimdiye kadar imha edilmiş olma ihtimali de var. Hassas bilgilerin açığa çıkmasını önlemek için bir Rus hava saldırısında hedef alınmış olabilir. 

Ancak, Rus yapımı ekipmanı Ukrayna dışındaki aktif bir savaş bölgesinden çıkarmak imkansız değil. Bu durumda, Suriye'den olası bir çıkış yolu, sistemin Türk istihbaratı aracılığıyla teslim edilmesini içerebilir."

Libya'da ele geçirilen Rus yapımı Pantsir-S1

LİBYA'DAKİ PANTSIR ALMANYA'YA GÖTÜRÜLDÜ

"Haziran 2020'de Türkler, Libya'daki isyancı general Halife Hafter'e bağlı güçlerden Rus yapımı Pantsir-S1'i ele geçirmiş ve sistem Libya'dan çıkarılmıştı. Bunun görünürdeki amacı, hava savunma sisteminin o ülkedeki herhangi bir terör grubunun eline geçmesini önlemekti. Ancak Pantsir-S1, birçok istihbarî faydalar sağladı. 

İddiaya göre, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-17A Globemaster-III nakliye uçağı, Trablus'un batısındaki Zuvara Havaalanı'na uçtu, Pantsir-S1'i aldı ve ardından bunu Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'ne götürdü. 

Suriye'de Podlet-K1'in kaybı, rejimin ve Rusların hazırlıksız yakalandıklarını gösteriyor. Muhaliflerin sahadaki ilerleyişi devam ettiği sürece daha fazla ekipmana el koymaları muhtemeldir ve daha çok Rus ürününün ele geçirilmesi gözardı edilmemelidir."

Avatar
Atilla Diş