Yandex Metrica
SON DAKİKA

Dünyanın en iyi hava savunma sistemini ROKETSAN başardı: Yakında SİHA'dan ateşlenecek

İran yapımı ucuz kamikaze dronları vurmak için pahalı füzeler kullanan ülkeler çok yakında Türkiye'nin kapısını çalabilir. Çünkü sınıfının en uzun menzilli hava savunma füzesi SUNGUR, hem Bayraktar TB2 hem de AKINCI'ya entegre ediliyor.

Savunma

26.03.2024, 16:43

İnsansız hava aracı ve dronların savaş alanında kullanımı giderek artarken, dünya bu araçları en düşük maliyetle düşürebilmenin yollarını arıyor. Alçak irtifada 'mermili' savunmaya imkan veren uçaksavarlar dışında SİHA avlamak için genellikle çok pahalı hava savunma füzeleri kullanılıyor. Bunun en çarpıcı örnekleri Ukrayna ve Suudi Arabistan'da yaşandı. 

Ukrayna ordusu, Rusların elindeki İran yapımı Şahid-136 adlı kamikaze dronları imha etmek için çeşitli hava savunma sistemlerinden füzeler ateşliyor. İran, Rusya'ya verdiği kamikaze dronların benzerlerini Arap yarımadasında Yemen merkezli Şii Husilere de tedarik ediyor. Bu uçan bombalarla Suudi Arabistan'ın petrol altyapısını vurmaya çalışan Husiler, genellikle Patriot füzeleriyle cevap alıyor.

Ancak bu taktik sürdürülebilir değil. Çünkü hem Ukrayna hem de Suud, 20-30 bin dolar arasında maliyeti bulunan bir kamikaze dronu havada imha etmek için 300 bin dolarlık hava savunma füzesi kullanıyor. Hava sahasını korumak için sık sık ateşlenen bu füzeler çabucak tükenirken, üretimi gayet ucuz olan kamikaze dronlar bitmek bilmiyor.

ABD, İsrail, Almanya ve Türkiye, cephede neredeyse standart sarf malzemesi haline gelen kamikaze dronları ucuz yollu bertaraf edebilmek için lazer silahları ile anti-dron sistemleri geliştiriyor. Ne var ki bu sistemler henüz başka ülkelerde dron, İHA ya da uçak avlamak için kullanılmadı. Üretici ülkeler bakımından her daim kritik önemde olacak bu silahların başka cephelere gönderilmesi yakın gelecekte zor görünüyor.

Hindistan'ın kâbusu gerçek oldu: Maldivler lideri Türk SİHA'larıyla poz verdi Haberi Görüntüle

SUNGUR'LU TB2 DENGELERİ DEĞİŞTİRİR

Bu ortamda SAHA EXPO fuarında geçtiğimiz günlerde imzalanan bir anlaşma, İHA-SİHA ve dronların 'uçan mühimmatla vurulması' prensibini ucuza halletmesi nedeniyle çok önemli görülüyor. Dünyada en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin üreticisi Baykar, ROKETSAN'la SUNGUR hava-hava füzesi tedariği için anlaşma imzaladı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in huzurunda ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar arasında imzalanan anlaşmaya göre hava-hava füzesi SUNGUR'un hem TB2 SİHA hem de AKINCI TİHA'da kullanılması sağlanacak. Böylelikle bu iki araç hava hedeflerine angaje olup düşman dron, İHA ve uçaklarını düşürebilecek. 

Testleri tamamlanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kullanımına başlanan SUNGUR füzesi, bir kara aracından fırlatıldığı gibi, omuzdan da ateşlenebiliyor. Sınıfının en uzun menzilli alçak irtifa hava füzesi olarak gösterilen SUNGUR, yerden fırlatıldığında 4 kilometre irtifada ve 8 kilometre menzilde hava hedeflerini vurabiliyor.

SUNGUR'un İHA, mini İHA, helikopter ve uçak gibi hedeflere karşı etkinliği testlerde kanıtlandı. Bu silah şimdi Bayraktar TB2 ve AKINCI'nın mühimmatlarından biri olacak. 

SUNGUR'un entegrasyonuyla birlikte Bayraktar TB2 SİHA, uçtuğu bölgedeki hava hedeflerini havadan vurabilir hale gelecek. Bu kabiliyet, SİHA'lar arası hava savaşlarına kesin biçimde kapı aralayacak. Ancak SUNGUR'la birlikte kamikaze dronları ve diğer hava araçlarını maliyet etkin biçimde düşürme imkanı elde edilmiş olacak. Sözkonusu silahın önemli ihracat fırsatlarını da beraberinde getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Kayseri HÜRJET'le yeniden doğacak: Türkiye'nin ilk uçak fabrikası üretime hazırlanıyor Haberi Görüntüle

200 ÇAKIR 1000 SUNGUR ACİL!

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "Hem AKINCI hem de Bayraktar TB2 için hava hava angajmanını sağlayacak SUNGUR mühimmatının entegrasyonu, çok büyük bir kazanım olacak. Hava hedeflerine karşı angajman yeteneği kazanmış olacağız. Bunların ikisi de gerçekten çok kritik projeler" ifadelerini kullanırken ROKETSAN Genel Murat İkinci ise SUNGUR'un SİHA'larda kullanımının oyun değiştirici etkiye neden olacağını söyledi. 

SAHA EXPO kapsamında düzenlenen imza töreninde Savunma Sanayii Başkanı İsmail  Demir'in 'acil üretim çağrısı' anlamına gelen şu ifadeleri dikkat çekti:

"SUNGUR'un sadece Bayraktar TB2 ve AKINCI'da değil, KIZILELMA'da da kullanılacağını öngörüyoruz. Bu da yeni kabiliyetler kazandırmış olacak. Bu tür ürünlerin siparişleri önemli. En az 200 adet ÇAKIR ve 1000 adet SUNGUR için arkadaşlarımızdan hazırlık yapmalarını rica ediyorum."

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

ROKETSAN'DAN BİR PAYLAŞIM DAHA

Omuzdan atılan alçak irtifa hava savunma sistemleri kategorisinde dünyanın en iyisi olarak gösterilen SUNGUR, Türkiye'nin yeni gururu oldu. ROKETSAN, tamamı Türk mühendislerinden oluşan ekiple geliştirdiği bu sisteme ilişkin yeni bir paylaşım yaptı. ROKETSAN'ın sosyal medya hesabındaki mesajda, SUNGUR'un geri bölgedeki birlikleri güvende tutmak için görevde olduğu belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Kritik cephelerde SUNGUR var, gurur var! Asimetrik savaş yeteneği, keskin gözleri, çevik ve etkili hava savunmasıyla SUNGUR, geri bölgedeki birlikleri güvende tutmak için görevde..." 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading