Yandex Metrica

Donanma lazer silahına kavuştu: NAZAR gibi bir sistem sadece süper güçlerde var

Savunma sanayii donanma yetenekleri bakımından bir kilometre taşına daha imza attı. METEKSAN imzalı lazer silahı NAZAR, savaş gemilerine entegre edilmeye başlandı. Böyle bir kabiliyet dünyada sadece birkaç ülkede bulunuyor.

Savunma

23.01.2024, 20:34

Türk donanmasının yetenekleri konusunda tarihi bir gelişme yaşandı. METEKSAN firmasınca imâl edilen ve halen farklı versiyonları geliştirilmekte olan NAZAR lazer silahı, ilk kez bir savaş gemisine entegre ediliyor. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarihinde ilk defa Lazer Elektronik Taarruz Sistemi'ni envanterine kattı. Sözkonusu sistem, bir gemiye yaklaşan düşman füzesinin uzak mesafeden tespit edildikten sonra lazer ışıması ile körleştirilmesini sağlıyor. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi Komutanlığı'nın (ARMERKOM) 2007 yılında Lazer ile Parıltı Tespit Sistemi (LAPTES) projesiyle birlikte o yıllarda ilk kez, keskin nişancı dürbünü ve denizaltı periskopları lazer teknolojisiyle uzak mesafelerden tespit edilmişti. 

2012 yılına gelindiğinde ise bir gemisavar füzesine ilk defa lazer tabanlı elektronik taarruz (ET) uygulaması yapıldı. Buna göre, bir gemiye yönelen güdümlü mermilerin elektro-optik algılayıcıları lazerle tespit edildikten sonra elektronik taarruzla bertaraf edilebiliyordu. 

Bu konseptin ete kemiğe bürünmesi için 2016 Nisan'ında NAZAR Projesi başlatılarak METEKSAN şirketiyle sözleşme imzalandı. Aşamalar halinde devam eden proje kapsamında hazırlanan ilk sistem, 2021 yılındaki 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) tanıtıldı. 

O fuarda NAZAR'ın, yönlendirilmiş lazer kamaştırma ve fonksiyonel imha teknikleriyle elektro-optik ve kızılötesi arayıcı başlıklara sahip füzeleri etkisiz hale getirebildiğinden bahsedilmişti. 

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

FÜZEDE 'KEDİ GÖZÜ PARLAMASI' 

METEKSAN Savunma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara, NAZAR silahını IDEF 2021'de şu ifadelerle anlattı:

"Lazer teknolojileri şu anda elektronik karşı tedbir amacıyla kullanabilen dünyada çok az sayıda ülke var, bunlar da daha çok 'süper güç' dediğimiz ülkeler. Sahaya inen ürünler ise bir elin parmaklarından çok daha az. O yüzden NAZAR Projesi ile elde ettiğimiz yetenek gerçekten ülke savunması açısından önümüzdeki 10 yıl içinde çok büyük bir değer yaratacak ve ortaya çıkacak ürünler dünya pazarında önemli bir ihracat kapısı olacak.

Bir füze sistemi hayal edelim. Bu füze bir tehdit olarak platformumuza doğru geliyor. NAZAR, öncelikle doğru dalga boyunda bir lazer kaynağı ile bu füzeyi aydınlatıyor. Aydınlattığı sırada füzenin arayıcı başlığında 'kedi gözü parlaması' dediğimiz bir yansıma oluşuyor. 

Biz onu çıplak gözle göremiyoruz ama NAZAR Sistemi'nin kameraları bu parlamayı fark ediyor ve takip etmeye başlıyor. Takip ederken de doğru modülasyonda yönlendirilmiş bir lazer ışınını arayıcı başlığa doğru yönlendiriyor. Bu sırada arayıcı başlık körleşiyor, hedefini göremez hale geliyor ve artık füze hedefe değil, bambaşka bir yere doğru yönleniyor. Dolayısıyla bulunduğumuz hedef, platform için bir tehdit olmaktan çıkıyor.

Nazar Sistemi lazer teknolojilerini kullandığı için söz konusu füzeler şu anda bu tür teknolojilere karşı çok dirençsiz. Bu yüzden de Nazar Sistemi'nin etkisi oldukça yüksek olacak. Diğer yandan çok maliyet etkin bir sistem çünkü sadece lazer ışığı kullanıyor bu tür operasyonlar için..."

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

TCG GÖKOVA FIRKATEYNİNE TAKILDI 

Cankara, hareketli platform üzerinde konuşlandırılan sistemin tamamlandığını ve sırada NAZAR DENİZ adı verilen sistemin olduğunu, bunun da testlerine başlandığı duyurmuştu. İşte Cankara'nın bahsettiği NAZAR DENİZ, Deniz Kuvvetleri envanterine alınarak görevine başladı. 

Seyir sırasında gemilerin adeta kabusu olan seyir füzeleri NAZAR sayesinde kolaylıkla etkisiz hale getirilecek. Donanmada kullanıma alınan ilk NAZAR'ın TCG GÖKOVA fırkateynine entegre edildiği belirtiliyor. Bu sistemin TF2000 hava savunma muhribinde kullanılması planlanıyordu. Ancak TF2000 gemilerinin ihale süreci, inşası ve tamamlanması için uzun yıllar gerekiyor. Bu nedenle NAZAR sisteminin TF2000 beklenmeden mevcut savaş gemilerine entegre edilmesi kararı verildi. TCG GÖKOVA'nın ardından diğer fırkateynlerin de NAZAR'la teçhiz edilmesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading