Yandex Metrica

Deprem olsa da sinyal kesilmeyecek: Çünkü AKSUNGUR'a baz istasyonu takıldı

Deprem olsa da sinyal kesilmeyecek: Çünkü AKSUNGUR'a baz istasyonu takıldı

Afet, yangın ve depremler sırasında halkın yaşadığı mobil iletişim sorunu AKSUNGUR sayesinde tarihe karışıyor. Milli SİHA'ya baz istasyonu takıldı.

Savunma

23.01.2024, 19:09

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından 'orta irtifa uzun havada kalış (MALE+)' sınıfı olarak geliştirilen AKSUNGUR insansız hava aracı (İHA) platformuna ilk kez sivil baz istasyonu entegre edildi.

TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin çift motorlu ilk İHA'sı olan AKSUNGUR'a yeni kabiliyet kazandırıldı. 750 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu üzerinden ilk kez kesintisiz cep telefonu görüşmesi yapıldı.

Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteğiyle gerçekleşen ve ilk testleri başarıyla tamamlanan bu kabiliyet sayesinde AKSUNGUR, yangın, deprem gibi afet durumlarında istihbarat, gözetleme, keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilecek.

Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro! Türkiye tetikte bekliyor Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro!... Haberi Görüntüle

MOBİL İLETİŞİM DEVAM EDECEK 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "AKSUNGUR'umuza entegre edilen baz istasyonu ile uçtan uca iletişime yeni bir boyut kazandırdık. Afet durumlarında mobil iletişimin kesintisiz devam etmesine imkan sağlayacak bu kabiliyetle ihtiyaç duyulması halinde AKSUNGUR mobil baz istasyonu olarak havadan destek sağlayabilecek" ifadelerini kullandı.

TUSAŞ geçtiğimiz yıldan buyana AKSUNGUR'a baz istasyonu entegre etmek için çalışmalar yürütüyordu. Bu amaçla ASELSAN, 'Uygar' adını verdiği bir haberleşme podunu imâl etmişti. Deprem ve afet gibi durumlarda Uygar podunu taşıyan AKSUNGUR'un bölgeye yönlendirilmesiyle felaket bölgesinde yaşayan vatandaşlar iletişim problemiyle karşılaşmayacak. 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

ORMAN YANGINLARINI DA HABER VERİYOR

40 bin fit irtifaya kadar uzun süreli operasyonlar gerçekleştirebilen AKSUNGUR İHA, elektro optik/kızılötesi, SAR ve SIGINT gibi görüntüleyici/radarlardan oluşan faydalı yüklerle görev yapabiliyor. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform, 50 saat havada kalış rekoruna sahip bulunuyor.

Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana'da konuşlu olarak yangın tespit ve gözetleme görevleri gerçekleştiren AKSUNGUR'dan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 2 adet bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading