Yandex Metrica

Dengeleri değiştirecek iddia! BAE Türkiye'den SİHA satın alabilir

Dengeleri değiştirecek iddia! BAE Türkiye'den SİHA satın alabilir

Doç. Dr. Veysel Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14-15 Şubat'ta Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştireceği ziyaretin nedenleri ve olası sonuçlarını değerlendirdi. Kurt, BAE'nin Türkiye'den SİHA istemesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Savunma

23.01.2024, 18:49

Doç. Dr. Veysel Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14-15 Şubat'ta Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştireceği ziyaretin nedenleri ve olası sonuçlarını değerlendirdi. Kurt, konuya ilişkin şunları söyledi:

Türkiye-BAE ilişkilerinin normalleşmesiyle geleceğe dönük tartışmalar hız kazandı. Ekonomik ilişkilerin siyasi ve güvenlik alanına yansıyıp yansımayacağı uluslararası kamuoyunun gündemini işgal ediyor. Bu sorulara kestirmeden cevap vermek kolay değil. 

Ancak uluslararası siyasetin bir süre daha ABD-Çin, ABD-Rusya, NATO-Rusya, Avrupa-Rusya ekseninde yürüyeceğini düşündüğümüzde, bölge ülkelerinin daha fazla inisiyatif üstlenebileceğini ifade etmek mümkün. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti öncesinde yayımlanan yazısında "inisiyatif üstlenme zamanının geldiğini" ifade etmesi ve diğer ülkelere de bu yönde bir çağrıda bulunmasının arka planında bu değişim yer almaktadır.

Türkiye-BAE özelinde de siyasi iradenin bir aksiyon aldığı düşünüldüğünde yakınlaşmanın diğer alanlara yansıması sürpriz olmayacaktır. Bunun için Türkiye ile BAE'nin bütün sorunlarını bir çırpıda çözmesi gerekmez ve böylesi bir beklenti de doğru değildir. Örneğin Libya'da anlaşmazlık devam edebilir. 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

'YAPILAN ANLAŞMALARA EK ANLAŞMALAR İMZALANMASI MÜMKÜN'

Ancak bu durum ekonomik hacmin artmayacağı ve bu alandaki iş birliğinin güvenlik/siyasi alana yansımayacağı anlamına gelmez. Ekonomik açıdan bakıldığında yapılan anlaşmalara ek anlaşmalar imzalanması mümkün. BAE'nin Avrupa'ya ulaşımı için Türkiye'nin kilit bir aktör olması da iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracaktır. Dahası BAE'nin Afrika kıyılarındaki varlığı da Türkiye'nin bölgeye uzanan ekonomik kanallarını zenginleştirebilir.

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Haberi Görüntüle

'BAE'NİN ASKERİ SİLAH VE SİHA ALMAK İSTEMESİ SÜRPRİZ OLMAYACAKTIR'

Güvenlik konusu ise daha hassas dengeler üzerinde şekillense de bu alanda da çeşitli ilerlemeler kaydedilebilir. Zira Türkiye'nin savunma sanayisinde katettiği ilerlemeden BAE de yararlanmak isteyecektir. Gerek sektöre yatırım gerekse İHA/SİHA başta olmak üzere askeri silah ve ekipmanları satın almak istemesi sürpriz olmayacaktır. Bunun için Türkiye ile BAE arasında ortak bir tehdit anlayışının ve buna bağlı olarak bir güvenlik ittifakının oluşmasına gerek yoktur. Kısacası güvenlik alanında daha ileri adımlar atılması, bölgesel dinamiklerin nasıl şekilleneceğine bağlı olacaktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading