• G.ALTIN

    3.550,16

  • DOLAR

    36,6542

  • EURO

    40,0292

  • BIST 100

    10.862,14

  • BITCOIN

    $83.043

DeltaV roketli TOLUN'un menzili artık sınırsız: Türkiye'yi sarsan GÖKTAN projesi düşman için büyük kâbus oldu!

DeltaV roketli TOLUN'un menzili artık sınırsız: Türkiye'yi sarsan GÖKTAN projesi düşman için büyük kâbus oldu!

ASELSAN mühendisleri sıradışı projelere bir yenisini daha ekledi. Uçak yahut SİHA/TİHA'dan atıldığında hedefe serbest düşüşle ulaşan minyatür bomba TOLUN, DeltaV roketi sayesinde 'karadan karaya füze' özelliği kazandı. TOLUN, Türkiye'nin düşmanlarına kâbus yaşatacak bir menzil kabiliyetine ulaştı. 

Yoğun elektronik harp ortamında bile hedefini 12'den vurabilen ASELSAN TOLUN mühimmatı, 'karadan karaya füze' özelliği kazandı. Türkiye'yi uzaya taşıyan SORS/SONDA roketlerinin güç kaynağı hibrit DeltaV, ASELSAN'ın TOLUN bombasıyla GÖKTAN projesi kapsamında birleşti. 

Şimdiye dek Türkiye'nin 'minyatür bomba' kategorisinde tanıdığı ve F-16'lar ile AKINCI TİHA'dan atılabilen serbest düşüş özellikli TOLUN, DeltaV roket motoru entegre edilerek karadan da atılabilir hale geldi.  

Uçak yahut SİHA/TİHA'dan 40 bin fit irtifada bırakıldığında 100 kilometre uzaktaki hedefi başarıyla vurabilen TOLUN, şimdi DeltaV roketiyle karadan fırlatılıyor ve belli bir irtifaya geldiğinde DeltaV'den ayrılıp kanatlarını açıyor. 

DeltaV sayesinde 40 bin fitten çok daha yüksek bir irtifada kanatlarını açarak uçmaya başlayan TOLUN mühimmatı, düşman güçleri korkutan bir menzil kabiliyetine ulaştı. 

Elektronik saldırılardan etkilenmemesi, düştüğü yerde 1 metre kalınlığında güçlendirilmiş betonu delebilmesi ve hedeflerini nokta hassasiyetle vurması, TOLUN'u stratejik mühimmatlar arasına sokuyor. 

TÜRKİYE ASELSAN'IN PAYLAŞTIĞI GÖRÜNTÜYE KİLİTLENDİ 

ASELSAN tarafından 20 Şubat 2025 tarihinde paylaşılan görüntülerde mühendisler, uzaya faydalı yük taşımakta kullanılan DeltaV roketine TOLUN mühimmatını bağlıyor. Hibrit İtki Sistemi (HİS) kullanan DeltaV roketinin ASELSAN uyarlamasına GÖKTAN isminin verildiği görülüyor. 

GÖKTAN roketiyle ateşlendikten sonra yüksek irtifaya ulaşan TOLUN burada roket gövdesinden ayrılıyor ve kanatlarını açarak uçmaya başlıyor. Test sırasında mühendislerin konuşmalarından kesitler de paylaşan ASELSAN, çarpıcı klibi "TOLUN hedefte" müjdesiyle bitiriyor. 

İsmini Suriye ve Mısır'ı fethetmiş Türk komutan Ahmed bin Tolun'dan alan ASELSAN ürünü minyatür bomba, 139 kilogramlık ağırlığıyla dikkat çekiyor. SADAK adlı 4'lü taşıyıcıdan serbest bırakılabilen TOLUN, F-16 savaş uçaklarında 8, AKINCI TİHA'da ise 4 adet taşınabiliyor. 

NE KADAR YÜKSEKTEYSE O KADAR UZAĞA GİDER

Delici burun yapısı ile güçlendirilmiş betonu delebilen, hassas vuruş yeteneğiyle çevresel hasarı az olan GPS/INS güdümdü TOLUN, uçaktan bırakıldıktan sonra kapalı durumdaki kanatlarını otomatik olarak açıyor ve en uzun menzile ulaşmak için gerekli aerodinamik kaldırma kuvveti ediniyor. 

60 kilometre menzilde 1 metre kalınlığında güçlendirilmiş betonu delebildiği bilinen TOLUN, 40 bin fit irtifada bir uçaktan serbest bırakıldığında 100 kilometrenin üzerinde menzile ulaşıyor. 

DeltaV roketiyle birlikte 'karadan karaya füze' özelliği kazanan TOLUN'un güncel menzilinin bu gelişmeyle birlikte birkaç kaç arttığı sanılıyor. Serbest düşüş özellikli TOLUN'un düşman hava savunma sistemlerince tespit edilip vurulabilmesi son derece zor görünüyor.  

Veri bağı podu sayesinde uçuş esnasında F-16 pilotu veya AKINCI operatörüyle anlık haberleşen TOLUN, TUSAŞ yapımı ANKA-3, HÜRJET ve Millî Muharip Uçak KAAN'da da kullanılacak. 

TUSAŞ, stratejik bomba TOLUN'u insansız hayalet uçak ANKA-3'ün atışlı testlerinde kullanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düşman bölge derinliklerine yönelik harekâtlarında ağırlıklı olarak TOLUN mühimmatlı ANKA-3'ün kullanılması bekleniyor. 

SAHADA ÖNEMLİ BİR FARK YARATACAK

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, DeltaV roketli TOLUN mühimmatının başarılı test atışını sosyal medya hesabında şu mesajla yorumladı:

"GÖKTAN ile GökVatan'a oyun değiştiren milli teknoloji imzası... ASELSAN’ın GÖKTAN Projesinde atışlı test başarıyla tamamlandı. DeltaV roketi ile fırlatılan TOLUN, roketten ayrıldıktan sonra kanatçıklarını açarak hedefine tam isabetle ulaştı.

Bu zamana kadar hava platformlarından atılan ve başarısını defalarca kanıtlamış TOLUN mühimmatı, karadan-karaya vuruş yeteneğini de kazanmış oldu.

GÖKTAN'ın sahada önemli bir fark yaratacağına eminiz. Tüm mühendislerimizi tebrik ediyoruz. Savunma sanayimizin güç birliğiyle başarıdan başarıya koşmaya devam edeceğiz."

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise şu yorumda bulundu: 

"TOLUN Güdümlü Mühimmatımıza karadan atış yeteneği kazandırmak adına önemli bir aşamayı geçtik. 

Kuvvet çarpanı sistemleri geliştirmeye devam edeceğiz."

TRHABER

Avatar
Atilla Diş