Yandex Metrica

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATMACA füzesinin test atışını paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATMACA füzesinin test atışını paylaştı

Milli gemisavar füzesi ATMACA envanterde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaştığı görüntülerde füzenin gemiyi imha edişi nefes kesti.

Savunma

23.01.2024, 17:34

Türk savunma sanayiinin caydırıcı ürünlerinden gemisavar füzesi ATMACA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı test görüntüsüyle nefes kesti. Daha önceki kayıtların aksine, ATMACA'nın bu kez patlayıcı mühimmat yüklü bir şekilde ateşlendiğini gösteren görüntüler sosyal medyada yüzbinlerce kez izlendi. 

Kızağa çekilmiş eski bir gemiyi açık denizde ve gerçek şartlarda imha eden milli füze ATMACA, Mavi Vatan'da Türk donanmasının en büyük silahlarından biri olacak. ATMACA füzesi yaklaşık 1,5 yıl önce ADA sınıfı MİLGEM korvetlerinin 4.'sü olan Kınalıada'ya takılmış ve geminin ana mühimmatı olacağı duyurulmuştu. ATMACA yayınlanan son test görüntüsünde Kınalıada'dan ateşlendi. Savunma fuarı IDEF'in 2019 yılı etabında ATMACA'nın üreticisi ROKETSAN şirketinden üst düzey bir yetkili, milli füzeyi şu cümleyle özetlemişti: "Bununla bir uçak gemisini bile batırabiliriz."

250 KM UZAKTAKİNİ VURUYOR
2009 yılında başlatılan proje kapsamında 10 yıllık bir çalışmanın ardından atış testlerine geçilen ATMACA, çok özel yetenekleriyle dikkat çekiyor. RF arayıcı başlığını ASELSAN’ın, atış kontrol sistemini ArMerKom’un, data-link donanımını ise METEKSAN’ın yaptığı füze, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’deki gücünü daha da pekiştirdi. 200 kilogramın üzerinde harp başlığına sahip yaklaşık 800 kiloluk ATMACA, su üzerindeki hedefleri yok etmek üzere gemiden ateşlenerek 250 kilometre menzile ulaşabiliyor. 

SUYA ÇOK YAKIN İLERLİYOR
Suya çok yakın irtifada ve istendiğinde zikzak çizerek ilerleyen bu füze, gemilere hem doğrusal hem de düşey biçimde saldırabiliyor. ATMACA, tıpkı TÜBİTAK-SAGE üretimi seyir füzesi SOM’da olduğu gibi, hedefe yaklaştığı zaman daha yüksek bir irtifaya çıkarak hedef gemiye ‘tepeden’ dalış yapabiliyor. Bir savaş durumunda düşman gemileri hem ATMACA ile denizden hem de uçaktan atılan SOM’larla havadan vurulacak.

DURDURMAK ÇOK ZOR
6 metre uzunluğundaki ATMACA, ROKETSAN yetkilisine göre, muadillerinin çok önünde bir füze. "ATMACA, ABD yapımı Harpoon’lardan daha etkili. Bununla bir uçak gemisi bile batırabiliriz. Yeter ki hassas noktasından vurabilelim" diyen yetkili, aynı hedefe birkaç ATMACA’nın aynı anda gönderilmesi halinde bu saldırıyı durdurabilmenin düşman açısından neredeyse imkansız olduğunu kaydetmişti. Seyir halindeyken hedef güncellemeye izin veren, yani bir düşman gemisine doğru fırlatıldıktan sonra görev iptali yapılıp başka bir gemiye yönlendirilebilen ATMACA, elektronik karıştırmaya karşı da yüksek düzeyde korumalı. 

MOTORU DA YERLİ OLDU
Bütün gemilerin tek ekrandan yönetilebildiği HAVELSAN imzalı GENESİS-Avent sistemini kullanan korvet ve fırkateynlere konulacak ATMACA, denizlerde Türkiye düşmanlarının bir numaralı kabusu olacak. ROKETSAN, bu füzenin karaya atılan versiyonu üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Kale Grubu'nun KTJ-3200 adlı turbojet motorunu geliştirmesiyle birlikte ATMACA'nın Fransız TR40 motoruna ihtiyacı kalmadı. Yani ATMACA, motoru da dahil olmak üzere yerli ve milli imkanlarla üretiliyor.


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading