Yandex Metrica
SON DAKİKA

CNBC'den savaş analizi: Boşalan stokları Türkiye dolduruyor! Seri üretim hattı 5 yıl dolu

Türk savunma sektörü Amerikan medyasında gündem olmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte pek çok NATO ülkesinde silah stoklarının eridiğine dikkat çeken CNBC, Türkiye'nin cephaneliklerin yenilenmesine büyük katkı sağladığına işaret etti. CNBC'nin konuştuğu sektör temsilcilerine göre, firmalar 24 saat esasına göre çalışıyor ve seri üretim hatları 5 yıl boyunca dolu.

Savunma

23.01.2024, 20:38

2022 yılını 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan savunma sektörü, 2023'ü en az 6 milyar dolarlık yurtdışı satışla tamamlamayı hedefliyor. Bir yandan Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yüzde 80'ini yerli imkanlarla karşılayan sektör aynı zamanda onlarca ülkeden gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor. 

Amerikan CNBC'ye göre, NATO stoklarının Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hızla boşalması Türk savunma sanayiine talebi görülmemiş bir düzeye çıkardı. 

Savaşa katılmayan ülkelerin bile silah stoğu için Türkiye'den talepte bulunduğuna dikkat çeken haberde "Türk şirketlerin seri üretim hatları önümüzdeki 5 yıl boyunca dolu" denildi. 

Ankara'nın modern ve kendi kendine yeten yerli savunma sanayii inşa etme stratejisinde başlangıç tarihinin 2000'lerin başı olduğunu yazan CNBC, "Katil SİHA'lar ve milyarlarca dolarlık anlaşmalar: Türkiye'nin hızla büyüyen savunma sanayisi küresel nüfuzunu artırıyor" başlığıyla yayınladığı haberinde şu ifadelere yer verdi:

Küresel savunma sanayiinde büyüyen bir oyuncu olarak Türkiye'nin statüsünü yükselten tek şey insansız hava araçları değil. Ülkenin savunma firmalarının son birkaç yılda yaptığı çok sayıda uluslararası anlaşma, hızla artan talebi, büyük AR-GE yatırımlarını ve sektörün Türkiye'nin dış ilişkileri için artan bir kaldıraç kaynağı olduğunu ortaya koyuyor. 

2022'de Türkiye, bazı Avrupa ülkelerinin yıllık savunma bütçelerinden daha yüksek bir rakam olan 4,3 milyar dolarlık rekor silah ihracat seviyesine ulaştı. Türk hükümeti, bu yılki ihracat hedefini aştıktan sonra, bu rakamı 2023'te 6 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Savunma Sanayii Başkanlığı'na göre, geçen yıl ülkenin savunma sanayiinin cirosu 10 milyar dolardı.

Sektörde yaklaşık 2 bin şirket bulunuyor ve yeni sözleşmelerde gelirin yüzde 90'ını yurtdışı satışlar oluşturuyor. Erdoğan'ın yerel firmalara güçlü devlet desteği veren 20 yıllık vizyonu, silah satışlarının Türkiye'nin yurtdışındaki etkisini artırmasıyla sonuçlandı. 

Türkiye'nin ayak izi henüz ABD, Rusya ve Çin gibi büyük oyunculara göre küçük olsa da Libya, Suriye ve Azerbaycan'da, sonrasında Ukrayna'da Türk silahlarının performansı dünyada büyük ilgi gördü. 

Başta SİHA'lar olmak üzere çeşitli silah ve teknolojileri satışı, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde, özellikle Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve hatta Polonya, Suudi Arabistan ile Tunus'ta yeni bağlantılar kurmasına yardımcı oluyor. 

Silah satışları Türkiye'nin Körfez ülkeleri ve Avrupa'daki nüfuzunu da artırıyor. Şubat ayında Abu Dabi'de düzenlenen Ortadoğu'nun en büyük silah fuarı IDEX'te Türk varlığı gözden kaçırılamazdı. Türk markalı devasa pavyonlar zırhlı kamyonları, SİHAları, tüfek, teçhizat ve lazer güdümlü füzeleri sergiledi. 

Türk savunma şirketlerinden Pavo Grup'un sahibi Alper Özbilen IDEX'te CNBC'ye verdiği demeçte şunu söyledi: 

"Ortadoğu'dan, Asya'dan, Avrupa'dan ciddi bir uluslararası talep var. Ukrayna'daki savaşla birlikte silah ve ekipman konusunda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz, ortaklarımız ürünlerimizden gayet memnun."

Özbilen ve CNBC'nin görüştüğü diğer Türk yöneticiler, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer petrol zengini Körfez ülkeleriyle yeni ortaklıkları, yeni anlaşmaları doğruladılar. Bu ülkelerin birçoğu kendi savunma sektörlerini büyütmek için büyük yatırımlar yapıyor ve BAE, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler Türkiye'ye önemli malî destek sağlıyor. 

NATO müttefikleri Rusya ile savaşmak için Ukrayna'ya silah sağlama konusunda yarışırken, bu müttefiklerin çoğunun, özellikle Avrupalıların kendi stokları ciddi şekilde azalıyor. Türk savunma imalatçıları önümüzdeki birkaç yıl için NATO stoklarını yenilemeye yardımcı olacak siparişlerle dolu olduklarını söylüyorlar. 

Bu firmalara Türk ordusundan da yüksek talep var; ne olsa Türkiye, ABD'den sonra NATO'nun en büyük ikinci ordusu. 

"Ukrayna-Rusya savaş çok büyük bir talep yarattı; savaşa katılmayan ülkeler bile stok yapıyor" diyen Assan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öner, CNBC'ye verdiği demeçte, NATO ülkelerinden gelen talebi karşılamak için üretim kapasitesini ikiye katladıklarına dikkat çekiyor. 

"Bütün üreticilerin seri üretim bantları en az 5 yıl boyunca dolu" ifadesini kullanan Öner, savunma sektöründe vardiyaların da 24 saat esasına göre yapıldığına dikkat çekti. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading