Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çıkarma gemisinde rekor hız! Anadolu Tersanesi 4 gemiyi aynı anda teslim etti

Çıkarma gemisinde rekor hız! Anadolu Tersanesi 4 gemiyi aynı anda teslim etti

Anadolu Tersanesi'nin 4 adet çıkarma gemisini sadece 22 ayda tamamlaması, Türk tersanelerinin üretim hızında geldiği noktayı ortaya koydu. 4 gemi, Katar'a aynı gün teslim edildi.

Savunma

12.02.2024, 20:11

Dünyanın dört bir yanına askeri ve sivil gemiler ihraç eden Türk tersaneleri gemi üretim hızında rekorlar kırıyor. Yaklaşık 2 yıl önce 4 adet çıkarma gemisi yapımı için Katar'dan sipariş alan Anadolu Tersanesi, gemileri 22 ay gibi rekor sürede imâl etmeyi başardı. Tersane bugün düzenlenen törenle Katar'a 4 gemiyi aynı anda teslim etti. 

Katar Donanması için üretilen 1 adet Süratli Amfibi Gemi (LCT), 2 adet Mekanize Çıkarma Gemisi (LCM) ve 1 adet Araç ve Personel Çıkarma Aracı (LCVP) olmak üzere 4 adet gemi törenle Katar'ın oldu. 

Anadolu Tersanesi Türk Deniz Kuvvetleri için de çıkarma gemisi üretiyor. Katar için imâl edilen Süratli Amfibi Gemi LCT (Landing Craft Tank) 1156 ton deplasman ağırlığına sahip ve 79,9 metre uzunlukta, 11,7 metre genişlikte bir gemi. Bunun benzerlerinden Deniz Kuvvetleri envanterinde de bulunuyor. 

Mekanize Çıkarma Gemisi LCM (Landing Craft Mechanised) ise 40,3 metre uzunlukta ve 9 metre genişlikte bir gemi. Yaklaşık 300 tonluk zırhlı araçları güvenli biçimde istenen noktaya ulaştırabiliyor.

Araç ve Personel Çıkarma Gemisi LCVP de (Landing Craft Vehicle and Personnel) diğerlerinden daha küçük ama daha hızlı bir deniz aracı. 15,7 metre uzunlukta, 4,3 metre genişlikteki gemi, özel kuvvet birliğini araçlarıyla birlikte güvenli biçimde hedef kıyıya ulaştırmak için tasarlandı. 

Anadolu Tersanesi daha önce de Katar için 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisi (OPV) inşa etmişti. Bu gemiler 36 ayda tamamlanmıştı. 

Bugün teslim edilen 4 adet çıkarma gemisi, donanma personelinin 6 aylık eğitiminden sonra Katar'a gönderilecek. Bu ölçüde gemilerin 36-48 ay gibi ortalama üretim süreleri düşünüldüğünde sadece 22 ayda tamamlanmış olması Türk tersanelerinin üretim kapasitesinde geldiği seviyeyi bir kez daha ortaya koydu.

Anadolu Tersanesi Deniz Kuvvetleri envanterindeki en büyük çıkarma gemileri olan Bayraktar ve Sancaktar'ın üretimine de imza atmıştı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading