Kanat altında mühimmatıyla uçuş testlerine başlayan ANKA-3 Türkiye ve müttefikleri için gurur kaynağı olurken TUSAŞ, bu aracın bir üst modeli ANKA-4'ün tasarımına sessiz sedasız devam ediyor.
ANKA-4, çift motorlu olacağı için ANKA-3'ten daha süratli uçacak. Saatte 2 bin kilometrenin üzerinde hız hedefleniyor.
Hayalet uçağın tasarımı, yüksek hızın gerektirdiği aerodinamik geometriye göre şekilleniyor. TUSAŞ Motor Sanayii'nin (TEI) üzerinde çalıştığı TF10000 jet motoru 2 adet olarak ANKA-4'te kullanıldığı takdirde uçak, 20 bin libreyi aşan itki kuvvetiyle hareket edecek.
'Uçan kanat' konseptindeki derin saldırı uçağının hem insansız hem de insanlı olabileceğine ilişkin birtakım senaryolar üzerinde duruluyor.
Uluslararası savunma basınınca dikkatle takip edilen ANKA projeleri, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yayın platformu InShort'ta sıradışı bir iddiayla gündeme geldi.
Lazer silahıyla hedef 10 kilometre: Azersilah tamamen yerli Fireforce'u tanıttıTÜRKİYE'NİN KÜRESEL KONUMUNU GARANTİLER
"Türkiye'nin Altıncı Nesil Jet Tasarımına Kısa Bir Bakış" adıyla yayınlanan görüntülerde, Milli Muharip Uçak KAAN'la birlikte uçacak ANKA-3'ün çift motorlu versiyonuna yer verildi. Takipçileri tarafından heyecanla karşılanan yayında ANKA-4'ün hem insanlı hem de insansız olabileceği ileri sürülüyor.
TUSAŞ'ın ANKA-4'e ilişkin tasarım ayrıntılarını 2026'dan önce açıklaması beklenmiyor. Ancak süpersonik hayalet uçağın nasıl görüneceğine dair projeksiyon bile izleyenlere heyecan vermeye yetti.
Animasyonda delta kanat konseptinden uzaklaşıldığı ve uçağa dikine kanatlar eklendiği görülse de InShort, 'Türklerin altıncı nesil konseptini' anlatırken şu ifadelere yer verdi:
"Çift motorlu ANKA-4 projesi başarılı olursa bu, Türkiye'nin önceki projelerine kıyasla bir sıçrama anlamına gelir. Çünkü ANKA-4 tam teşekküllü bir 6. nesil savaş uçağının doğuşuna işaret eder.
Altıncı nesil bir savaş uçağının evrimi küçük bir başarı değildir. Bu uçakların, yapay zeka destekli gizlilik yeteneği, süpersonik hız ve uzun menzilli vuruş gibi son derece önemli kabiliyetler içermesi bekleniyor.
Bu gelişmiş aşamaya geçilmesi, Türkiye'yi küresel savunma havacılığının ön saflarına yerleştirecek, oldukça rekabetçi askerî havacılık pazarında Ankara'nın konumunu garantileyecektir."
TEKNOFEST'te katılım rekoru! İlk günden bugüne 80 kat artış yaşandı...HAVACILIKTA GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRECEK
"Türk ANKA-4'ün potansiyel bir insanlı versiyonla bu arenaya girmesi, küresel hava gücü rekabetinde de stratejik bir değişime işaret edecek. ANKA-4 projesi gerçekleşirse bu uçak muhtemelen 'supercruise' kabiliyeti ve sert manevra yeteneklerine sahip olacak.
Elektronik harp sistemleriyle de teçhiz edilecek ANKA-4 hem hava-hava hem de hava-yer görevlerini gerçekleştirebilir. Bu 'gizli uçak', düşmanların tespit etmesi ve izlemesini zorlaştıracağı için Türkiye'ye gelecekteki çatışmalarda kritik bir avantaj sağlayacaktır.
TUSAŞ, ANKA-4'ün insanlı bir versiyonunu geliştirmeyi başarırsa bu sadece şirket için dönüm noktası olmakla kalmaz, aynı zamanda askeri havacılık dünyasındaki güç dengesini de değiştirir.
Şimdilik, hava savaşının geleceğine ilişkin Türk vizyonu, TUSAŞ'ın ve iddialı ANKA-4 projesinin omuzlarındadır. TUSAŞ'ta 2026 yılına dek yeni bir dönemin şafağına tanık olabiliriz. Türkiye yeni nesil savaş uçağı teknolojisinde baskın bir güç olmayı hedefliyor."
Yorum Yaz