Yandex Metrica

Sitede Ara

Çelik Kubbe'deki hava savunma sistemleri: Lazer silahından elektronik harbe, KORKUT'tan SİPER'e...

Çelik Kubbe'deki hava savunma sistemleri: Lazer silahından elektronik harbe, KORKUT'tan SİPER'e...

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 'Çelik Kubbe'nin Türkiye semalarını koruyacak tüm sistem ve silahların ortak çalışmasını ifade ettiğini söyledi. Çelik Kubbe mimarisinde lazer silahlarından elektronik harbe, çeşitli radarlardan parçacık etkili mermilere kadar çok sayıda silah, füze ve sistem bulunuyor. 

Savunma

07.08.2024, 16:34

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 6 Ağustos 2024 tarihli toplantısında alınan en önemli karar, Türk hava sahasının koruyan sistemlerin bütünleşik biçimde çalışmasını ifade eden 'Çelik Kubbe' adımı oldu. 

Alçak irtifadan yüksek irtifaya doğru katmanlı hava savunma sistemlerinin bir bütün halde çalışmasını ifade eden 'Çelik Kubbe', Türkiye'nin semalarını koruma kabiliyetinde eriştiği düzeyi yansıtan bir kavram olarak kullanıma girdi. 

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde gerçekleşen toplantıda alınan kararları Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün açıkladı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 56 projenin karara bağlandığını anlatan Görgün, "Kamikaze insansız deniz araçları, kamikaze insansız hava araçları, uzun menzilli füze sistemleri ve hava savunma sistemleri konularında kararlar aldık" dedi. 

Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Haberi Görüntüle

ORTAK HAVA RESMİYLE KESİNTİSİZ KORUMA

Toplantıda alınan önemli kararlardan birinin 'sistemler sistemi' olarak tanımlanabilecek 'Çelik Kubbe' olduğunun altını çizen Prof. Dr. Görgün, şunları söyledi:

"Yerli ve millî projemiz Çelik Kubbe, katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını, ortak hava resminin oluşturulmasını, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılmasını ve yapay zekâ destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin edecektir.

Çelik Kubbe; ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE firmalarımızın ortaklaşa çalışması ile yürütülecektir. Projenin vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 

Bizler Türk Savunma Sanayii olarak milletimizin ve devletimizin desteğiyle, ilerleyen dönemde daha da yüksek azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz, yerli ve millî teknolojiler kullanarak faaliyetlerimizi artan azim ve kararlılıkla yürüteceğiz, Yükselen Türkiye’nin Güçlenen Yıldızı olacağız."

Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor: Palyanytsia'nın görüntüsü ortaya çıktı Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor:... Haberi Görüntüle

ÇELİK KUBBE HANGİ SİSTEMLERİ KAPSIYOR?

Türkiye hava savunma mimarisini tamamlama yolunda uzun yıllardır uğraş veriyor. 

Çelik Kubbe mimarisindeki hava savunma unsurlarından bazıları...

KORKUT ve Çekili Top Sistemleri ile başlayan serüven SİPER Blok-2 füzesini geliştirme noktasına geldi.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiş füzeyi kullanan SİPER Blok-2 sisteminin düşman hedeflerine 150 kilometrenin üzerinde mesafeden angaje olması bekleniyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımındaki mevcut sistemler alçak irtifadan yüksek irtifaya doğru şöyle:

ŞAHİN, KORKUT, Çekili Top Sistemi (ÇTS), SUNGUR, GÜRZ, HİSAR-A+, HİSAR-O+, SİPER Blok-1... Bunlara yakında SİPER Blok-2 eklenecek.

Aynı zamanda güvenlik güçlerinin elinde elektronik harp ağırlıklı KANGAL, SAPAN, İHTAR, KORKUT ve GERGEDAN gibi sistemler de bulunuyor. 

Alçak irtifada uçan dron, İHA ve füzelerin arayıcı başlıklarını körleştiren bu sistemler aynı zamanda birer hava savunma silahı. 

Düşük irtifadaki dron tehditlerini önlemek için lazer silahları da envantere giriyor. Bunlardan ilki ALKA oldu. Türk savunma sanayii çok sayıda lazer silahını eşzamanlı olarak geliştiriyor.

HİSAR füzelerinin deniz hava savunma versiyonu olan SAPAN da semalardaki ağın bir parçası olacak. Tüm bunların yanında hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ı kullanan GÖKDEMİR adlı hava savunma füze fırlatıcısı ise görev alanında düşman hava hedeflerini tahrip ediyor. 

Hedeflerin takibinde ALP ve ERALP radar ailesi kullanılıyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ERALP radarıyla Dünya'dan 400 kilometre yüksekte seyreden Uluslararası Uzay İstasyonu'nu takip edebildiklerini söylemişti.  

Tüm bu sistemler şimdi 'Çelik Kubbe' adı verilen mimari ile tek çatıda buluştu. Nihai aşamada SİPER hava savunma sistemlerinin Rus S-500 kabiliyetlerine erişmesi ve onu geçmesi hedefleniyor. 

Çelik Kubbe sistemi altında çalışacak SİPER füzeleri önümüzdeki yıllarda Türk semalarını yüzlerce kilometre irtifadan koruyabilir hale gelecek. 

 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading