Yandex Metrica
SON DAKİKA
Büyükelçi Bodnar: Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin boyutunu açıklarsam sert tepkiler gelebilir

Büyükelçi Bodnar: Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin boyutunu açıklarsam sert tepkiler gelebilir

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kiev-Ankara ittifakının boyutunu tam olarak açıklaması halinde 'üçüncü ülkelerden sert tepkiler gelebileceğini' söyledi.

Savunma

15.02.2024, 17:13

Sovyetler teknolojisinin beyni konumundaki Ukrayna, Türkiye ile işbirliğini her alanda geliştiriyor. Başta SİHA ve motor teknolojileri olmak üzere savunma sanayiinin pek çok dalında yürütülen ortak çalışmalar özellikle Rusya'yı endişelendiriyor. 

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kiev merkezli European Pravda'ya verdiği demeçte, iki ülke stratejik ittifakının boyutuna ilişkin bazı mesajlar verdi. 

"Türkiye bizim stratejik ortağımız ve bu bizim için en önemlisi" diyen Bodnar, özellikle Rusya ve Kırım konularında Ankara ile yaklaşımlarının ortak olduğuna vurgu yaptı. 

Ukrayna-Türkiye arasındaki işbirliğine Rusya'nın olumsuz etkide bulunamayacağına işaret eden Bodnar, "SİHA'lar işbirliğimizin kilit alanlarından... ve bu alana sadece satın alma değil, ortak üretim de dahil. Önümüzdeki dönemde Bayraktar TB2 üretiminin Ukrayna topraklarında yapılması sözkonusu olabilir" dedi. 

İlişkinin sadece savunma sanayii konusuyla sınırlı olmadığına işaret eden Bodnar, "Türkiye ile aramızdaki savunma sanayii ilişkileri sayamayacağım kadar çok alanda gelişiyor. Bunlar hem gizli bilgiler hem de başka tarafların sert tepkilerine neden olabilecek konular. Otomotiv sektörü, güvenlik sistemleri, kontrol sistemleri ve iletişim sistemleri de buna dahil" şeklinde açıklama yaptı. 

Durumun sadece satın almak yahut satmaktan ibaret olmadığını kaydeden Bodnar, işbirliği modelinin ortak üretim ve karşılıklı teknoloji transferini içerdiğini anlattı. 

Ukrayna Büyükelçisi, "Doğruyu söylemek gerekirse bşaka ortaklar her zaman güvenliğimizi artırmak için yardımcı olmaya yönelik koşulları sağlamıyor. Bu noktada Türkiye dürüst bir ortak. Ayrıca Türk tarafı NATO ile ilişkilerimizin gelişmesi için de bize destek veriyor" diye konuştu. 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

UKRAYNA BAŞBAKAN YARDIMCISI IDEF'TE

Bodnar'ın sözünü ettiği işbirliği adımlarının son halkası IDEF'21'de gerçekleşti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusyki, İstanbul'daki savunma fuarına katılarak burada Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'la bir araya geldi. 

Bakan Yardımcısı Dönmez, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Ukrayna'nın muadil kurumu arasında ortak bir komite kurulabileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Savunma sanayisi alanındaki iş birliği iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın inşası için kritik öneme sahip. Ukrayna'nın özellikle motor üretiminde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi, ortak üretimle iki ülkenin başarısı için kullanılabiliriz. Ülkemizin özellikle sanayi bölgelerindeki tecrübelerini Ukrayna'ya aktarabiliriz. Havacılık ve savunma sanayisi alanında ortak bir sanayi bölgesi kurulması halinde Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK UZAY'ın, Ukrayna Yuzhnoye Devlet Tasarım Ofisi ve diğer muadil kuruluşlarıyla uydu sistemleri geliştirme konularında birlikte çalışabilirler."

Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'DEN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR"

IDEF'teki ürünlerden etkilenmiş görünen Ukrayna Başbakan Yardımcısı Urusyki de Kiev'in Ankara'dan öğrenebileceği şeyler olduğuna işaret ederek, "Türkiye ve Ukrayna'nın havacılık alanında kaydettiği iş birliği seviyesi mutluluk verici ancak bu seviyeyi daha da ileriye taşıyabiliriz. 5. nesil muharip uçak üretiminde iş birliğine gidebilir, silah ve teçhizatta ortak üretim gerçekleştirilebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

ASELSAN'ın Ukrayna'da bir merkez açmak istemesinin kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Urusyki, TÜBİTAK'ın da tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti. Urusyki, "Ukrayna 2021-2025 Uzay Programı'nı tamamlamak üzere. Bu program kapsamında Türkiye ile bir ortak fırlatma sistemi üretilebiliriz" ifadelerini kullandı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading