Buna karşı koymak imkânsız: Gemi katili balistik füze 350 km'den tam isabetle vurdu

Buna karşı koymak imkânsız: Gemi katili balistik füze 350 km'den tam isabetle vurdu

Kardeş Pakistan ordusu etkileyici bir yetenek gösterisine imza attı. Fırkateynden ateşlenen 'SMASH' adlı gemisavar balistik füzesi, 350 kilometre yol aldıktan sonra hedefini tam isabetle vurdu. 

200 kilometre üzeri menzile sahip hava-hava füzesi geliştirmek için Türkiye ile Pakistan arasında çalışmalar sürerken kardeş ülke, balistik füze teknolojisine dair çarpıcı bir gösteriye imza attı. 

Pakistan donanması, gemiden ateşlediği balistik füzeyle 350 kilometre uzaktaki hedefi 12'den vurmayı başardı.

Hava savunma sistemleri tarafından durdurulması son derece zor olan 'P282 SMASH', balistik özelliğinden ötürü hedef aldığı gemiyi çaresiz bırakacak. 

Pakistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 5 Kasım'da yayınlanan görüntüde, Çin yapımı Zülfikar sınıfı fırkateynden ateşlenen SMASH füzesinin hedefini çok yüksek hassasiyetle vurduğu görülüyor. Yapılan açıklamaya göre gemisavar balistik füze (ASBM) test atışında 350 kilometre menzile ulaştı. 

Karada ya da denizdeki herhangi bir hedefi vurabileceği belirtilen balistik füzenin 'modern bir navigasyon sistemi ve yüksek manevra özellikleriyle donatıldığı' belirtiliyor. 

DÜŞMANIN BUNU DURDURABİLMESİ ÇOK ZOR

Pakistan savunma endüstrisince yerli ve millî imkânlarla üretilen balistik füze, düşman deniz platformlarına yönelik çok büyük bir caydırıcı gücü temsil ediyor. 

Pakistan donanması, Çin Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı 'Tip-053' sınıfı Zülfikar fırkateynlerinden 4 gemiye sahip. Son geliştirilen SMASH ASBM'nin, 8 adet füze rampası bulunan bu savaş gemilerinde ana mühimmat olarak kullanılabileceği belirtiliyor. 

350 kilometreye başarıyla ulaşan füzenin gerçek menzil değerinin 500 kilometre üzerinde olduğu iddia edilirken, başarılı test atışının ardından Pakistan devlet ricali donanma komutanlarına tebriklerini iletti. 

Uçuş sırasında hızlı yön değiştirmeye imkan sağlayan yetenekleriyle SMASH, Hint Okyanusu bölgesinde elini biraz daha güçlendirdi. 

Füzenin uzunluğu ve ağırlığına ilişkin bir bilgi açıklanmadı ancak SMASH'in başarılı test atışı, bu füzenin AKINCI SİHA'ya uyarlanması halinde çok daha caydırıcı bir yeteneğe kavuşacağına ilişkin birtakım beklentiler doğurdu. 

Pakistan ordusu envanterindeki AKINCI SİHA'ların TRG-122 ve TRG-230 süpersonik balistik topçu füzesi ateşlediği biliniyor. 

JF-17 UÇAKLARINDA TÜBİTAK FÜZESİ

Ankara ile İslamabad arasında derinleşen savunma işbirliğinin ortak hava-hava füzesi geliştirme noktasına uzandığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmış, 200 kilometre üzerinde menzili olacak füzenin arayıcı başlığını ASELSAN'ın AGRAS-200AA adıyla tasarladığı açıklanmıştı. 

Türk hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN bir süre önce Pakistan-Çin yapımı JF-17 uçaklarına entegre edilmişti.

Pakistan'ın Azerbaycan'a ihraç etmeye başladığı JF-17'lerde TÜBİTAK SAGE ürünü füzeler kullanılacak. Öte yandan Pakistan savunma kaynakları, 200+ kilometre menzilli görüş ötesi füzenin JF-17, J-10C ve F-16 uçaklarında ortak konuşlandırılacağını kaydediyor. 

Kardeş ülke donanmasında test atışı yapılan balistik SMASH adlı füzeye Türkiye'nin katkısı olup olmadığı şimdilik bilinmiyor.