banner2

Böyle bir havuz sadece Türkiye'de var: Denizaltı neredeyse oraya gidiyor

ASFAT tarafından inşa edilip Deniz Kuvvetleri'ne teslimi yapılan yüzer havuz, denizaltı bakımında ilk denemeyi Gölcük Tersanesi'nde gerçekleştirdi. Özellikleri itibariyle benzersiz olan platform, arızalı denizaltının ayağına kadar gidiyor; platformun bakımını bulunduğu bölgede yapıp denizaltıyı hazır hale getiriyor.

Savunma 20.09.2023, 12:22
Abone ol

Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) tarafından Yalova-Altınova'da inşa ettirilen yüzer denizaltı havuzu ilk operasyonunu başarıyla icra etti. Özellikleri itibariyle dünyada benzersiz olan tesis, arızalı denizaltı neredeyse oraya gidiyor; suya çıkarılan denizaltıyı kapalı ortamda havuza çekiyor, tamir ve bakımını gerçekleştiriyor.

Gölcük Tersanesi'nde geçtiğimiz aylarda kullanıma alınan havuz ilk bakım denemesini TCG BATIRAY denizaltısı üzerinde yaptı. Milli Savunma Bakanlığı, TCG BATIRAY'ın havuza çekildiği görüntüleri şu notla paylaştı:

"Bağlı şirketimiz ASFAT tarafından üretilen ve kendi özellikleriyle dünyada tek olan 3000 tonluk denizaltı havuzu, TCG BATIRAY denizaltısını Gölcük Donanma Komutanlığımızda başarılı şekilde havuzladı."

DAKİKADA 20 METRE YÜZÜYOR

Üzerinde çatısı, baş ve sonunda da giyotin kapıları olan 105 metrelik 'gizli tesis' Türkiye'ye istediği yerde denizaltı onarma ve yeni denizaltı üretme yeteneği kazandırdı. Havuzun genişliği 26,6 metre, derinliği ise 19,9 metre. Yüzer havuz yüksüz olarak dakikada 20, yüklü olarak ise 5 metre ilerliyor. 

17 Aralık 2019 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı ile ASFAT arasında imzalanmış sözleşme kapsamında inşa edilen ve geçtiğimiz aylarda kullanıma giren denizaltı yüzer havuzunda 42 personel 5 gün boyunca dışarıdan ikmal ihtiyacı olmaksızın barınabiliyor.

HAVA KOŞULLARINDAN ETKİLENMİYOR

4 adet dizel-jeneratör sayesinde limana bağlı kalmadan herhangi bir noktada denizaltı bakım, onarım faaliyetini yürütecek havuza ilişkin ASFAT Proje Sorumlusu Bedrettin Karaçorlu şu bilgileri vermişti:

"Denizaltı havuzumuz boş ağırlığı ile 4 bin ton geliyor ve 3 bin tonluk denizaltını kaldırma kapasitesine sahip. Diğer havuzlardan ayıran çok fazla özellik var. İçerdiği özellikler nedeniyle dünyada başka bir örneği yok. En önemli özelliği havuzun kendine ait bir kapama sistemi olması. Hem üzerine bir çatımız var hem de başında ve sonunda giyotin kapılarımız var. Bu bize havuzlanan unsurların iklim şartlarından bağımsız olarak bakım ve onarımlarını ve gerekiyorsa yeni inşa faaliyetlerini herhangi bir hava koşuluna bağlı kalmadan yapma imkanı sağlıyor."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!