Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bırakın F-35 alsınlar! Koşa koşa gitsinler... Emekli savaş pilotundan Yunanistan yorumu

Bırakın F-35 alsınlar! Koşa koşa gitsinler... Emekli savaş pilotundan Yunanistan yorumu

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD'nin Yunanistan'a F-35 savaş uçağı vereceğine ilişkin iddiayı böyle yorumladı: Koşa koşa gitsinler, F-35 alsınlar...

Savunma

29.02.2024, 15:44

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e Washington'da verilen F-35 sözünün yankıları devam ediyor. Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alındığını bahane ederek Türkiye'yi programdan çıkaran ABD, 18 ilâ 24 arasında F-35 uçağını Yunan Hava Kuvvetleri'ne vermeye hazırlanıyor. Atina'ya 3,5 milyar dolara mâl olacağı düşünülen anlaşma imzalanırsa uçaklar 5 yıl içerisinde komşuya teslim edilecek. 

Yunan medyasında da geniş tartışmalara neden olan F-35 süreci, Türkiye'deki emekli pilot generaller tarafından destekleniyor. Şimdiye dek yaptığı açıklamalarla F-35'in bir 'saadet zinciri projesi' olduğu ve kullanıcı ülkeleri doğrudan ABD'ye bağımlı kılacağı yönünde uyarılarda bulunan emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Atina'nın F-35 talebini şöyle yorumladı:

Beyazıt Karataş

"Yunan medyası ABD'nden F35 alımına ilişkin konuyu hararetle tartışmaya devam ediyor. Yine şiddetle tavsiye ediyorum koşa koşa gitsinler F35 alsınlar! Cem Gürdeniz, 'ABD'nin Akdeniz'deki 51.Eyaleti Yunanistan'dır' deyişi ile işgali çok net ifade etmektedir."

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını büyük bir fırsat olarak gördüğünü kaydeden duayen pilot, savunma sanayiinin tüm dikkatini Milli Muharip Uçak projesine vermesini ve MMU projesinin mutlaka başarılması gerektiğini kaydediyor. 

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

MADDE MADDE F-35 GERÇEĞİ 

Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş'ın Yunanistan'a F-35 tavsiyesi, bu uçağa dair Türk subay ve uzmanların geçmişte yaptığı analizleri yeniden gündeme getirdi. F-35'in birçok problemini sıralayan uzmanlar, bu uçağın alınması halinde Türk Hava Kuvvetleri'ni ABD'ye tamamen bağımlı hale getireceğinden bahsetmiş ve maddeler halinde şu hususlara dikkat çekmişti:

  • 2001 yılında imalatına başlanan F-35 o kadar çok teknik problemler yarattı ki, ilk uçak ancak 10 yıl sonra tamamlanabildi. Uçakla ilgili pek çok soru işareti var. 
  • Tek motorlu olduğundan ötürü diğer 5. nesil çift moturlu uçaklara kıyasla harekât yarıçapı yarı yarıya daha az.
  • Radar izini azaltmak için tüm silahların gövde içerisinde bulunduğu uçak, tek motordan dolayı kalın ve şişkin. Hantal bir yapıda, manevra kabiliyeti de az.
  • Sürati, dönüş yarıçapı, G kuvveti ve tırmanış takati düşük.
  • Harekât mesafesini uzatmak amacıyla yakıt tankı takılsa ‘görünmezlik’ efsanesi çöpe gidiyor.  
  • Ses üstü uçuşlar sırasında motorunda birçok problem meydana geldiği raporlandı.
  • Toplamda 1,5 trilyon dolarlık F-35 projesi bir ‘küresel saadet zinciri’ girişimidir. 
  • Savaş uçakları konusunda büyük oranda ABD’ye bağımlı durumdaki Türk Hava Kuvvetleri, F-35’le birlikte yüzde 100 bağımlı hale gelecekti. Uçakta ne vakit sorun olsa ABD’ye dönüp destek bekleyecektik.
  • Parçaların tedariği zaten sorunlu. ABD bile kendi envanterindeki F-35’lerin yüzde 30’unu bu problemlerden ötürü havalandıramıyor.
  • F-35’e ait her bilgi, ALIS (Autonomic Logistics Information System) adlı ağ üzerinden ABD’ye gidiyor. Bu uçaklarla gizli bir operasyon yapmak imkansız. 
  • Uçağın beyni niteliğindeki ALIS’in kaynak kodları sadece İsrail’e verildi. Kendi uçaklarındaki yazılımı özelleştiren Tel Aviv, diğer ülkelerin F-35’lerini rahatlıkla ‘hack’leyebilir. 
  • F-35 problemli doğmuştur, problemli olarak kalacaktır. Projeden dışlanmamızla birlikte Türkiye büyük bir yükten kurtulmuştur.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading