Yandex Metrica

Bir HÜRJET'e bir de F-16'ya bakın: Dünya değişti, devrim yaptık!

HÜRJET ilk uçuşunun son derece başarılı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Bir F-16'nın ilk kalkışını izleyin, bir de bizim HÜRJET'i... Dünya değişti, devrim yaptık" dedi.

Savunma

25.04.2024, 18:10

"HÜRJET'in ilk denemede stabil ve sorunsuz biçimde uçması Milli Muharip Uçağın önünü açmıştır" diyen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Amerikan F-16 uçağının ilk uçuşu ile HÜRJET'i karşılaştırdı. 

"Ben defalarca izliyorum. HÜRJET'in ilk kalkış ve inişi var ya... Bir de F-16'nın ilk kalkışı var, onu da izlesinler" ifadesini kullanan Kotil, "Dünya değişti, devrim yaptık" diye konuştu. 

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST etkinlikleri sırasında gazeteci >Tolga Özbek'in sorularını cevaplayan Kotil, Türk savunma sektörünün 2022 yılını 4,3 milyar dolar ihracatla kapattığını hatırlatarak 2023'te bu rakamın 6 milyar dolara, sonraki yıl ise 10 milyar dolara çıkacağını söyledi. 

Türkiye'nin Amerika, Çin ve Rusya'dan sonra dünyanın en büyük savunma ihracatçı ülkesi haline geleceğini müjdeleyen Kotil, gençlik yıllarında hakim olan anlayışın "Türkler yapamaz, Türkler başaramaz" şeklinde olduğunu, bu durumun kendisine acı verdiğini ancak zamane gençlerinin başarılarıyla bu asılsız söylemi tersine çevirdiğini kaydetti. 

Genç mühendislerce tasarlanan HÜRJET'in ilk uçuşunda süpersonik hıza sorunsuz ulaştığını belirten Temel Kotil, şunları söyledi:

Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV 76 ikinci kez denizlere indi Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV... Haberi Görüntüle

HÜRJET PİLOTU: F-16'DAN DAHA İYİ UÇUYOR

HÜRJET'in sorunsuz uçması Milli Muharip'in önünü açmıştır. Çünkü bunlar aynı klasta uçaklar; aerodinamik olarak, şekil olarak... HÜRJET'in uçması Milli Muharip'in de uçtuğu anlamına gelir. HÜRJET'in bu kadar sorunsuz uçması yabancı basının çok dikkatini çekti. Normalde ilk uçuş daha çok sallantı, titreşimlerle dolu bir uçuş olur. Ama HÜRJET çok stabil uçtu. 

Pilotumuz Ercan kaptanımız "F-16'dan daha iyi uçuyor" dedi. Bunlar şunu gösteriyor: TUSAŞ mühendisleri iyi iş çıkardı. TUSAŞ'ın 5 ürünü birden hazır hale getirmesi buz dağının tepesidir. O buz dağının altında 6 bin tane genç mühendisimiz var. 6 bin tane genç teknisyen var. 

Biz bunları iki yıldır hep söylüyoruz. 100. yılımızda bunları hediye edeceğiz dedik. Allah nasip etti, 16 Mart'ta Milli Muharip taksi yaptı. 

Arkasından HÜRJET'imiz uçuş yaptı. Arkasından ATAK-2'miz uçtu. O arada GÖKBEY helikopter yerli motorla ilk uçuşunu yaptı. Aynı zamanda ANKA-3 hayalet İHA'mız, 1,5 ton mühimmat taşıyabiliyor, o da taksisini yaptı. TUSAŞ ürünlerini arka arkaya sergiledi. 

Bizim 4-5 yılda yaptığımızı başka ülkeler 10-15 yılda yapabiliyor. ATAK-2'yi 2025 yılında teslim edeceğiz... Toplamda 7 yılda teslim edilmiş olacak. Bu dünya tarihinde bir rekordur.

Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV 76 ikinci kez denizlere indi Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV... Haberi Görüntüle

HÜRJET İKİNCİ UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Bu arada TUSAŞ, HÜRJET uçağının ikinci test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Kırmızı-beyaz renkli dış boyasıyla uçan HÜRJET ilkinde olduğu gibi sorunsuz bir sefere imza attı. Eğitim, akrobasi ve taarruz uçağı HÜRJET'in ikinci uçuşuna ilişkin görüntüleri Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir paylaştı. Demir sosyal medya hesabındaki paylaşımına şu notu düştü: "Renklenen HÜRJET gökyüzünde “Kırmızı Beyaz” görünmek istedi..."

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

GAYET STABİLDİ, HİÇ ZORLUK ÇIKARMADI

HÜRJET test pilotu Ercan Çelik, ilk uçuşu sırasındaki hislerini şöyle anlattı: 

"İlk uçuşta uçağımız gerçekten gayet stabildi. Onun stabilliği bize de çok büyük güven verdi. Uçağın içinde kendimi kalkıştan inişe kadar çok fazla rahat ve güvende hissettim. Bütün sistemleriyle gerçekten güzel çalıştı. Bir bilgisayar vasıtasıyla uçuyor uçağımız. Bizim de en çok dikkat ettiğimiz konu buydu simülatörlerde, diğer hazırlıklarda. Onun stabil olması kalkışa ve inişe yansıdı. Bize de hiç zorluk çıkarmadı. İlk uçuşla birlikte binlerce saatlik test uçuşları başladı. Uçağın uçuş kontrol sistemi, aviyonikleri, yani elektronik sistemleri ve performansı testten geçirilecek." 

Ercan Çelik, HÜRJET'in kırmızı-beyaz renklerdeki boyamasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Bundan önce uçağın üzerinde boya yoktu, gerçek metal rengiydi. Green aircraft, yeşil aircraft aslında bu uçakların geleneğidir. Fabrikadan çıktıktan sonra bir süre boyanmaz. Uçakta birçok sıvı var, borular, sistemler yeni olduğu için herhangi bir yerden akıtma, sızdırma var mı diye görmemiz gerekir. Boyandığı zaman bunları kapatır. Geliştirme esnasında hataları görmek istediğimiz için belli bir süre bu şekilde yapıyoruz. Bu tören için kırmızı-beyaz renge boyadık, bundan sonra da bu renkte devam edeceğiz."
 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

1

1


Loading