Bayraktar TB3'e yeni müşteri: Hindistan'ı küplere bindirecek sipariş planını duyurdular

Şubat ayında Endonezya'nın 60 adet satın almak için anlaşma imzaladığı Bayraktar TB3, envanterinde pek çok Türk silah ve sistemi bulunan Bangladeş'in ilgisini çekti. Bangladeş Deniz Kuvvetleri'nin TB3 siparişine hazırlandığı ileri sürülüyor.
Silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'yi kullanan 35 ülke arasındaki Bangladeş'in yeni bir adım atmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Malezya merkezli yayın organı Defence Security Asia'nın Bangladeş kaynaklarına dayandırdığı habere göre Dakka yönetimi, Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3'ün satın alımıyla ilgileniyor.
Kısa pistli TCG ANADOLU gemisine iniş kalkış yapabilen TB3, TB2'den daha fazla faydalı yük taşıyabiliyor. Baykar'a 12 adet TB2 siparişi verdiği bilinen ve bu SİHA'lardan 6'sını teslim alan Bangladeş'in Türk hava araçlarından büyük memnuniyet duyduğu, bu nedenle bir sonraki aşamada TB3'e sahip olmak istediği kaydediliyor.
Habere göre, Bangladeş Deniz Kuvvetleri Havacılık Birimi TB3'le ilgileniyor ancak Dakka yönetiminin bu tip bir SİHA'yı denizde konuşlandıracağı boyutta bir gemisi bulunmuyor.
Güney Asya ülkesinin TB3'e yönelik planları, yakın gelecekte Bangladeş'in TCG ANADOLU'ya benzer kısa pistli LPD gemisi satın almayı tasarladığını da ortaya koydu.
Donanma envanteri Bangladeş ile benzerlikler gösteren Endonezya, henüz kısa pistli çıkarma gemisi işletmiyor olmasına rağmen Şubat 2025'te Baykar şirketiyle bir anlaşma imzalamış ve 60 adet Bayraktar TB3 ile 9 adet AKINCI TİHA siparişi vermişti.
Cakarta yönetimi bu satın alımı yakın gelecekte kısa pistli gemiye sahip olacağı için gerçekleştirdi. Endonezyalılar, İtalya Deniz Kuvvetleri'nin satışa koyduğu ITS Giuseppe Garibaldi gemisini edinmek için görüşmeler yürütüyor.
Bu doğrultuda benzer iddiaların Bangladeş'te de ortaya çıkması, envanterinde 9 adet çıkarma aracı (LCU), 2 adet tank çıkarma gemisi (LCT), 4 adet mekanize çıkarma gemisi (LCM) ve 3 adet araç nakliye gemisi (LCVP) bulunan ülkenin bir süre sonra kısa pistli gemiye de (LPD-Landing Platform Dock / LHD-Landing Helicopter Dock) sahip olmayı planladığını gözler önüne serdi.
Bangladeş'in TB3'ü işleteceği gemiyi hangi ülkeden satın alacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak böyle bir gemiye sahip olana dek TB3'lerin karadaki pistlerden havalanıp operasyona çıkmasında bir sorun görünmüyor.
YAKINDA YENİ SİHA SİPARİŞLERİ GELEBİLİR
Raporlar Dakka yönetiminin aynı zamanda envanterdeki Türk SİHA'larının sayısını artırmayı amaçladığını da ortaya koydu. TB2'leri genellikle Hindistan sınırında devriye görevi için kullanan Bangladeş, Yeni Delhi'de zaman zaman kızgınlığa yol açıyor. Hint yönetiminin Bangladeş'teki Türk SİHA'larının varlığından rahatsızlık duyduğu biliniyor.
TB2'lerin ardından Bangladeş'in TB3'e de sahip olması, Hindistan'ın komşusunda insansız havacılık yeteneklerinin daha da gelişmesini sağlayabilir.
2025 sonuna dek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olmaya hazırlanan Bayraktar TB3, 280 kilogram faydalı yükle 900 kilometrelik harekât yarıçapı kapasitesine sahip.
TUSAŞ Motor Sanayii-TEI tarafından üretilen PD-170 motorundan güç alan millî SİHA, bir tam günden daha fazla havada kalabiliyor.

BAYRAKTAR TB3 ÖZELLİKLERİ
- 14 Metre Kanat Açıklığı
- 8.35 Metre Uzunluk
- 2.6 Metre Yükseklik
- 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı
- 125 knots Seyir Hızı - 160 knots Maksimum Hız
- 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
- 24+ Saat Havada Kalış Süresi
- Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış/İniş Kabiliyeti
- Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
- Otomatik İniş ve Kalkış
- 900 kilometre harekât yarıçapı
