Yandex Metrica

Bayraktar TB3 ABD'li rakibiyle yarışıyor! TB2 isteyen ülke sayısı 20'yi geçti

Bayraktar TB3 ABD'li rakibiyle yarışıyor! TB2 isteyen ülke sayısı 20'yi geçti

TCG Anadolu gemisi için tasarlanan Bayraktar TB3 ile Amerikan MQ-9B STOL arasında yarış var. İlk ürünü Baykar'ın mı yoksa General Atomics şirketinin mi vereceği merak konusu. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar hem TB2 hem de TB3'e ilişkin güncel verileri paylaştı.

Savunma

28.03.2024, 22:32

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Milli Teknoloji Hamlesi başlıklı söyleşide öğrencilerle buluştu. Burada yaptığı konuşmada Baykar'ın geliştirdiği silah platformlarının güncel durumuna ilişkin bilgi veren Bayraktar, dünyada en çok kullanılan silahlı insansız hava aracı TB2'yi talep eden ülke sayısını açıkladı. 

Bayraktar, TB2 ihracı için 20'den fazla ülkeyle sözleşme imzalandığını, bu ülkelerden 13'üne ise TB2'lerin gönderildiğini ve SİHA'ların 13 ülkede kullanımda olduğunu dile getirdi. Şirketin ihracat gelirlerinin toplam gelir içerisindeki payının yüzde 95'i geçtiğini dile getiren Selçuk Bayraktar, TB2 SİHA'nın fiyat/performans itibariyle rakiplerinden üstün olduğuna dikkat çekti. 

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

BAKALIM KİM ÖNCE YAPACAK?

Bayraktar TB3

Selçuk Bayraktar, yakında test uçuşlarına başlaması planlanan katlanabilir kanatlı TB3'e ilişkin de bilgi verdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılmayı bekleyen TCG Anadolu uçak gemisinde konuşlandırılacak Bayraktar TB3'ler için ABD ile yarış halinde olduklarına dikkat çeken Bayraktar, "TB3 kısa pistli deniz platformlarına iniş/kalkış kabiliyetine sahip ilk SİHA olacak. Gerçi bir Amerikalı firma, 'kısa pistli gemiler için ilk biz yapacağız' şeklinde açıklama yaptı ama bakalım kim önce yapacak" dedi. 

MQ-9B Stol

Selçuk Bayraktar'ın bahsettiği Amerikan General Atomics şirketi, kısa pistli uçak gemileri için tasarlanan MQ-9B STOL silahlı insansız hava aracını geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtmıştı. General Atomics buna ilişkin yaptığı duyuruda, "MQ-9B sınıfında büyük güverteli amfibi gemilere kalkış ve inişini mümkün kılan ve denizde sınırsız potansiyelin kilidini açan ilk insansız hava sistemi olacak" ifadelerini kullanmıştı. 

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

İLK OLARAK JAPONYA'YA MI GİDECEK?

İlk uçuş testlerini önümüzdeki aylarda yapması beklenen TB3'ün Amerikan MQ-9B'den önce hazır olup olmayacağı merak konusu ancak asıl soru işareti, TB3'ün ilk kullanıcısının hangi ülke olacağında. Zira birkaç ay önce Japon Nikkei gazetesine demeç veren Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TCG Anadolu gemisinde kullanılacak katlanabilir kanatlı TB3 SİHA'nın, Tokyo'nun Izumo sınıfı gemileri için biçilmiş kaftan olduğunu söylemişti.

Selçuk Bayraktar ile geçtiğimiz günlerde konuşan Amerikan The New Yorker dergisi muhabiri Stephen Witt ise yazdığı yazıda şu ifadeleri kullanmıştı: "Selçuk Bayraktar ile konuştuğumda Baykar, Doğu Asya'da bir satış görüşmesini tamamlamış, bir gemiden kalkış yapabilen TB3 SİHA'sını pazarlamıştı."

Bu gelişmeler TB3'ün Japonya'ya şimdiden satıldığı yönündeki iddiaların artmasına yol açtı. 

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB3'ÜN ÖZELLİKLERİ

Bayraktar TB2 gövdesi temel alınarak tasarlanan Bayraktar TB3, 1450 kilogram kalkış ağırlığı ve 280 kilogram faydalı yük kapasitesiyle 24 saat havada kalabilecek şekilde imâl ediliyor. 

Saatte 300 km'ye kadar hızla uçabilen TB3'ün kanat açıklığı 14 metre, uzunluğu 8,35 metre, yüksekliği ise 2,6 metre. 

TB3'ün TCG Anadolu gemisine otomatik olarak iniş/kalkış yapması bekleniyor. 

Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki...  Türkiye'yi lider konumuna yükseltti Atlantic Council'den Baykar'a övgü: Kısa sürede büyük etki... Türkiye'yi lider... Haberi Görüntüle

SELÇUK BAYRAKTAR'A FAHRİ DOKTORA

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen Milli Teknoloji Hamlesi söyleşisinde öğrencilerle bir araya geldi. Söyleşinin ardından Selçuk Bayraktar'a, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading